Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet francuski model 1842 Chassepot" (Yataghan)

1985pl

Pytanie

Napisano

Prosze o pomoc w okresleniu modelu tego bagnetu, od typowego modelu 1842 rozni sie zatrzaskiem oraz nitem w ksztalcie kwiatka.
Przepraszam za brak polskich znakow.
Pozdrawiam

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
będzie to wz 1842/59 przystosowany do karabinu mauser wz 1888,normalnie w miejscu kwiatka był pojedyńczy nit i wygląda na to,że ktoś go sobie upiększył".
Napisano
Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to cesarski motyw chryzantemy. Czyli Japonia. Jednak realnie patrząc widać na rękojeści wgniecenie które powstało po zamontowaniu tego znaku. Czy można zatem przypuścić że jest to bagnet używany przez Japonię? Ten kraj użytkował bagnety wcześniej zakupione we Francji, Niemczech, czy W.Brytanii.
Napisano
Cesarska chryzantema ma ściśle określoną liczbę płatków. Ta ozdoba z bagnetu ma ich dwanaście, a cesarski herb - szesnaście.

Dla mnie to cywilna, nie mająca związku z wojskową służbą ozdoba.
Japończycy używali np. francuskich bagnetów Chassepota - czasem można trafić taki z japońską grawerką w zbroczu, lub rękojeści, ale tego modelu tak oznaczonego jak do tej pory nie widziałem.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Na 100% nie jest to modyfikacja do 1888 - modyfikacje 1942 mialy zeszlifowanie szyny od gory. Bylo tego iles tam odmian. Tutaj szlifu nie widac.

Czy ten nit, moze byc jakas odznaka?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie