Skocz do zawartości
  • 0

Butelka zapalająca ?

gudek82

Pytanie

Napisano
Witam
Wczoraj na wypadzie nad kilkudziesięcioma amo do mosina leżała buteleczka. Pojemność butelki 0,5 litra kolor biały z delikatnym niebieskim odcieniem, mniej więcej taka jak to kiedyś bywały po wódce, z tym że na denku były napisy cyrylicą. Wypełniona była intensywną żółtą cieczą, i zamknięta gumowym korkiem z kapturkiem. Pomyślałem, że to pewnie samogon, a że butelka fajna to ją wezmę, przed wylaniem niuchnąłem, czy gorzałka, i wtedy poczułem ostry zapach tak jakby zgniłych jaj. Przechyliłem butelkę na ziemię i wylewam. Zanim się spostrzegłem ziemia zaczęła dymić, coraz to bardziej intensywnym grubym białym dymem, od trzymania butelki zaczęły dymić moje ręce :). Kolega przysypał to ziemią, ciut dym zmalał po czym zaczął się kłębić jeszcze bardziej, wtedy chciał przegarnąć saperką, i ziemia zapaliła się, w którą stronę przegarniał, w tą stronę pojawiał się ogień, i kłębiący biały dym, przestało się dymić i palić jak grubo przyrzuciliśmy to kotyrami z ziemią. Z tego wszystkiego butelka została na miejscu, w środku jej kłębił się dym, i wyczuwalny był od niej smród, jak zwietrzeje to się po nią przejadę, zrobię fotkę i wrzucę do tematu. Moje pytanie jest takie co to za ustrojstwo w butelczynie ?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kopijnik2 dopóki tego nie wylałem i ja myślałem że to kwas solny, ale solny ma zapach taki jakby intensywnie kwaśny o ile można tak to opisać, poza tym solny nie dostaje samozapłonu przez potarcie, bynajmniej ja o niczym takim nie słyszałem, a propos dobrze że nie znalazłem tego w lesie, susze takie, byłoby nie ciekawie, tak więc uważajcie co wylewacie z butelek :)
Napisano
Dokładnie opis kwasu azotowego pokrywa się z zaobserwowaną reakcją:

Czysty kwas azotowy jest bezbarwną cieczą. Podczas dłuższego przechowywania ulega częściowemu rozkładowi i zabarwia się na żółto lub brązowo; rozkład ten przyspiesza podwyższona temperatura i światło[6]. Na powietrzu dymi, można zaobserwować wydzielanie brunatnego tlenku azotu(IV)"

Ciekawsze poniżej :)

kwasu azotowego otrzymuje się ważne, łatwo rozpuszczalne sole azotany, estry (np. nitrogliceryna), a także związki nitrowe (np. trinitrotoluen). Wszystkie te związki są utleniaczami i mają tendencję do gwałtownego, mniej lub bardziej wybuchowego rozkładu."

Czy możliwe że była to pochodna nitrogliceryny ?.
Tylko do czego używana na froncie.
Napisano
częste trafienie w twoich okolicach... kilkanaście lat temu 30 sztuk w jednym dole znaleziono w czasie robót ziemnych , kilka z kwasem kilka z benzyną , wszystkie sowieckie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie