goldfinger Napisano 17 Wrzesień 2012 Autor Napisano 17 Wrzesień 2012 Witam ostatnio na polu wykopałem taki oto licznyj znak". Widnieje na nim numer jednostki wojskowej(в/чп.п- Войсковая часть полевая почта)12356 oraz numer żołnierza. Z tego co udało mi się wygooglować wynika, że numer jednostki przypisany jest do 239 Samodzielnego Batalionu Rozpoznawczego Orderu Aleksandra Newskiego we Władykaukazie (239-й отдельный разведывательный ордена Александра Невского батальон в/ч 12356, г. Владикавказ). Druga poszlaka to 326 ОПУЛБ" czyli 326 отдельный пулеметный батальон, pochodząca ze strony http://www.soldat.ru/pp_v_ch.html po wpisaniu w wyszukiwarkę numeru jednostki. Chciałbym się dowiedzieć z jakiego okresu może pochodzić owa blaszka (do 45 roku czy pamiątka z powojennych bazach A.Cz) oraz proszę o wszelkie inne informacje na jej temat.pozdrawiam- gf.
maro20 Napisano 17 Wrzesień 2012 Napisano 17 Wrzesień 2012 Patrzę na to od strony materiału z jakiego jest wykonany/aluminium?/i kształt.Tak na szybko to podchodzi pod Armię Czerwoną powojenny
goldfinger Napisano 18 Wrzesień 2012 Autor Napisano 18 Wrzesień 2012 Materiał to jak najbardziej aluminium. Wydaje mi się, że jeśli miał by to być okres powojenny to do 1947 roku, ponieważ do tego roku(Pomorze Środkowe)trwała okupacja A.Cz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.