KudłatyHD Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Napisano 13 Wrzesień 2012 I Zlot Poszukwiaczy Srebrna Góra +Konferencja Historyczna19-21 października 2012 roku zapraszamy na zlot w Twierdzy Srebrna Góra, Fort Harcerz. Patronat nad imprezą objął Burmistrz Gminy Stoszowice Pan Marek Janikowski. Ufundował specjalną nagrodę która będzie do wygrania na zlocie. Śpimy w kazamatach, będą dostępne sanitariaty z ciepłą wodą. Ilośc miejsc ograniczona, proszę o wcześniejszą rezerwację miejsc. Wjazd 50 zł w tym dwa noclegi, kiełbasa, grochówka, barszcz i znaczek zlotowy. Równocześnie w czasie zlotu na Twierdzy będzie: IV Srebrnogórska Konferencja Historyczna „Wojna siedmioletnia w Sudetach i nowożytne fortyfikacje górskie” SOBOTA – 20.X.2012 r. 10.00-10.10 – Uroczyste otwarcie 10.10 SESJA I: WOJNA SIEDMIOLETNIA W SUDETACH M. WICHROWSKI (Kostrzyn), Sztuka oblężnicza okresu wojny siedmioletniej na Śląsku M. WINTER (Berlin), Wojna minowa w Świdnicy 1762 r. T. KARPIŃSKI (Poznań), Bitwa pod Burkatowem K. CZARNECKI (Świdnica), Relikty fortyfikacji polowych z wojny siedmioletniej w Górach Sowich M. WARNKE (Berlin), Funkcje magazynowe twierdz sudeckich w okresie wojny siedmioletniej 12.45 SESJA II: NOWOŻYTNE FORTYFIKACJE GÓRSKIE M. KRUL (Ostrawa), Nowożytne fortyfikacje Przełęczy Jabłonkowskiej I. STRZOK (Villefranche sur Mer), Fortyfikacja górska XVIII wieku w świetle francuskojęzycznych tekstów teoretycznych J. POKRZYWNICKI (Toruń), Donżon / redita: w teorii i praktyce XVIII i XIX wieku M. WOJCIECHOWSKI (Słupsk), Forty górskie hrabstwa kłodzkiego końca XVIII wieku G. PODRUCZNY (Poznań/Słubice), F. I. Pinto di Barri 16.30 SESJA III: TWIERDZA INACZEJ J. WRZOSEK (Warszawa), Archeolog w twierdzy, czyli o potrzebie archeologii fortecznej W. SCHMIDT (Berlin), Wilhelm Wolff w twierdzy srebrnogórskiej T. PRZERWA (Wrocław), W srebrnogórskim karcerze: twierdza w okresie represji po Wiośnie Ludów P. SROKA (Wrocław), Polska literatura w temacie twierdzy srebrnogórskiej J. DUERSCHLAG (Rybnik), Oblicza Srebrnej Góry: te stare i te niezwykłe (prezentacja) NIEDZIELA – 21.X.2012 10.00 SESJA IV: KONSERWACJA NOWOŻYTNYCH BUDOWLI OBRONNYCH: BLASKI I CIENIE DEKADY J. MICHALAK (Srebrna Góra); Forteczny Park Kulturowy w Srebrnej Górze: podsumowanie dekady i nakreślenie planów na przyszłość M. RZYTKI vel G. BASIŃSKI (Kłodzko), Rola i niedola stowarzyszeń w ochronie i opiece nad zabytkami architektury obronnej K. KORZEŃ (Wrocław), Park kulturowy jako forma ochrony zabytków. Refleksje na bazie doświadczeń z Parku Kulturowego Kotliny Jeleniogórskiej G. GRAJEWSKI (Wrocław), Parki kulturowe, pomniki historii – elementy programu opieki nad zabytkami województwa dolnośląskiego L. NARĘBSKI (Toruń), Doświadczenia toruńskie w rewitalizacji zespołów fortecznych M. MAŁACHOWICZ (Wrocław), Twierdza Świdnica - niewykorzystana szansa A. TAUBE (Königstein), Twierdza Königstein - doświadczenia K. GROBE (Erfurt), Turystyczne zagospodarowanie twierdzy w Erfurcie K. STANICKA-BRZEZICKA (Wrocław), Wirtualna twierdza? Współczesne metody dokumentacji i promocji na wybranych przykładach europejskiej architektury fortecznej 16.00 Spacer po twierdzy
RESTY Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 Ja się wybieram.Do mojego zlotobusa mam już dwóch chętnych z Łodzi więc na tą chwilę są jeszcze 1-2 miejsca dla chętnych na podróż Californią na zlocik :)
Moniqa Napisano 15 Wrzesień 2012 Napisano 15 Wrzesień 2012 Czy jest jakiś ostateczny termin rezerwacji miejsc na zlot?
KudłatyHD Napisano 17 Wrzesień 2012 Autor Napisano 17 Wrzesień 2012 Odkrywca objął patronat nad zlotem:)www.facebook.com/motozloty
sza.man Napisano 18 Wrzesień 2012 Napisano 18 Wrzesień 2012 Czy warunki noclegowo-sanitarne są akceptowalne dla statystycznej żony..?
KudłatyHD Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Napisano 20 Wrzesień 2012 Do spania, trzeba zabrać karimatę ewentualnie materac śpiwór bądz koc:)W kazamatach są na podłogach deski.Sanitariaty są OK :)Nie jest to standart 3 gwiazdkowy ale na dwa dni zadowalający w zupełności.
dino73 Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 Dolnośląska Grupa E.D.E.K będzie w komplecie na zlocie-:)
RESTY Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 U mnie w aucie już komplet na zlot ale gdyby ktoś chciał dołączyć do konwoju z łódzkiego kolejnym autem to zapraszamy.Część ekipy jedzie w piątek po południu (ok. g. 17-18).Inni ruszają w sobotę.
KudłatyHD Napisano 12 Październik 2012 Autor Napisano 12 Październik 2012 Juz tylko tydzień został do imprezy, kończą sie miejsca w kazamatach. Więc prosze sie sprężac z rejestracją:)
RESTY Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 U mnie w aucie z przyczyn losowych zwolniły się dwa miejsca na podróż z Łodzi na zlot.Miejsca na zlot są zarezerwowane i opłacone , gdyby ktoś chciał wbić się w miejsce kolegów to proszę o kontakt ze mną : 602-688-672.Wyjeżdżamy w piątek późnym popołudniem
RESTY Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 U mnie w aucie znowu jest komplet :)Jednak jeśli ktoś chciałby się z Łodzi lub okolic jeszcze zabrać na zlot to kolega Bombel ma jeszcze miejsca w swoim aucie.W razie czego mogę skontaktować.
RESTY Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 Magnes na lodówkę Prusak Srebrnogórski" ;)
Moniqa Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 Na chomiku już chłopaki sporo fotek z imprezy pozamieszczali, szkoda że nie udało mi się wyrwać - twierdza piękna !Atmosfera zlotowa zapewne też była gorąca ;)
robroy3801 Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 zlot w 100 procentach spełnił swoje zadanie,zintegrowaliśmy się,z kolegami znanymi do tej pory głównie z nicka mamy za sobą pierwszy wspólny wypadzik pozlotowy,wątroby się już zregenerowały i ogólnie było super.
RESTY Napisano 5 Listopad 2012 Napisano 5 Listopad 2012 Te fotki które udało mi się zebrać można oglądać w poszczególnych folderach autorskich m.in. tu:http://chomikuj.pl/GrupaLodz/Galeria/2012/2012.10.19-21+I+Mi*c4*99dzynarodowy+Zlot+Poszukiwaczy+Skarb*c3*b3w+-Srebrna+G*c3*b3raMam nadzieję że galeria wzbogaci się jeszcze o kilka kolejnych folderów ze zdjęciami innych uczestników zlotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.