Skocz do zawartości

I Zlot Poszukwiaczy Srebrna Góra +Konferencja Historyczna

KudłatyHD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I Zlot Poszukwiaczy Srebrna Góra +Konferencja Historyczna

19-21 października 2012 roku zapraszamy na zlot w Twierdzy Srebrna Góra, Fort Harcerz.
Patronat nad imprezą objął Burmistrz Gminy Stoszowice Pan Marek Janikowski.
Ufundował specjalną nagrodę która będzie do wygrania na zlocie.
Śpimy w kazamatach, będą dostępne sanitariaty z ciepłą wodą.

Ilośc miejsc ograniczona, proszę o wcześniejszą rezerwację miejsc.
Wjazd 50 zł w tym dwa noclegi, kiełbasa, grochówka, barszcz i znaczek zlotowy.

Równocześnie w czasie zlotu na Twierdzy będzie:
IV Srebrnogórska Konferencja Historyczna

„Wojna siedmioletnia w Sudetach i nowożytne fortyfikacje górskie”

SOBOTA – 20.X.2012 r.

10.00-10.10 – Uroczyste otwarcie

10.10 SESJA I: WOJNA SIEDMIOLETNIA W SUDETACH
M. WICHROWSKI (Kostrzyn), Sztuka oblężnicza okresu wojny siedmioletniej na Śląsku
M. WINTER (Berlin), Wojna minowa w Świdnicy 1762 r.
T. KARPIŃSKI (Poznań), Bitwa pod Burkatowem
K. CZARNECKI (Świdnica), Relikty fortyfikacji polowych z wojny siedmioletniej w Górach Sowich
M. WARNKE (Berlin), Funkcje magazynowe twierdz sudeckich w okresie wojny siedmioletniej

12.45 SESJA II: NOWOŻYTNE FORTYFIKACJE GÓRSKIE
M. KRUL (Ostrawa), Nowożytne fortyfikacje Przełęczy Jabłonkowskiej
I. STRZOK (Villefranche sur Mer), Fortyfikacja górska XVIII wieku w świetle francuskojęzycznych tekstów teoretycznych
J. POKRZYWNICKI (Toruń), Donżon / redita: w teorii i praktyce XVIII i XIX wieku
M. WOJCIECHOWSKI (Słupsk), Forty górskie hrabstwa kłodzkiego końca XVIII wieku
G. PODRUCZNY (Poznań/Słubice), F. I. Pinto di Barri

16.30 SESJA III: TWIERDZA INACZEJ
J. WRZOSEK (Warszawa), Archeolog w twierdzy, czyli o potrzebie archeologii fortecznej
W. SCHMIDT (Berlin), Wilhelm Wolff w twierdzy srebrnogórskiej
T. PRZERWA (Wrocław), W srebrnogórskim karcerze: twierdza w okresie represji po Wiośnie Ludów
P. SROKA (Wrocław), Polska literatura w temacie twierdzy srebrnogórskiej
J. DUERSCHLAG (Rybnik), Oblicza Srebrnej Góry: te stare i te niezwykłe (prezentacja)

NIEDZIELA – 21.X.2012

10.00 SESJA IV: KONSERWACJA NOWOŻYTNYCH BUDOWLI OBRONNYCH: BLASKI I CIENIE DEKADY
J. MICHALAK (Srebrna Góra); Forteczny Park Kulturowy w Srebrnej Górze: podsumowanie dekady i nakreślenie planów na przyszłość
M. RZYTKI vel G. BASIŃSKI (Kłodzko), Rola i niedola stowarzyszeń w ochronie i opiece nad zabytkami architektury obronnej
K. KORZEŃ (Wrocław), Park kulturowy jako forma ochrony zabytków. Refleksje na bazie doświadczeń z Parku Kulturowego Kotliny Jeleniogórskiej
G. GRAJEWSKI (Wrocław), Parki kulturowe, pomniki historii – elementy programu opieki nad zabytkami województwa dolnośląskiego
L. NARĘBSKI (Toruń), Doświadczenia toruńskie w rewitalizacji zespołów fortecznych
M. MAŁACHOWICZ (Wrocław), Twierdza Świdnica - niewykorzystana szansa
A. TAUBE (Königstein), Twierdza Königstein - doświadczenia
K. GROBE (Erfurt), Turystyczne zagospodarowanie twierdzy w Erfurcie
K. STANICKA-BRZEZICKA (Wrocław), Wirtualna twierdza? Współczesne metody dokumentacji i promocji na wybranych przykładach europejskiej architektury fortecznej

16.00 Spacer po twierdzy
Napisano
Ja się wybieram.
Do mojego zlotobusa mam już dwóch chętnych z Łodzi więc na tą chwilę są jeszcze 1-2 miejsca dla chętnych na podróż Californią na zlocik :)
Napisano
Do spania, trzeba zabrać karimatę ewentualnie materac śpiwór bądz koc:)
W kazamatach są na podłogach deski.
Sanitariaty są OK :)
Nie jest to standart 3 gwiazdkowy ale na dwa dni zadowalający w zupełności.
Napisano
U mnie w aucie już komplet na zlot ale gdyby ktoś chciał dołączyć do konwoju z łódzkiego kolejnym autem to zapraszamy.
Część ekipy jedzie w piątek po południu (ok. g. 17-18).
Inni ruszają w sobotę.
  • 2 weeks later...
Napisano
U mnie w aucie z przyczyn losowych zwolniły się dwa miejsca na podróż z Łodzi na zlot.
Miejsca na zlot są zarezerwowane i opłacone , gdyby ktoś chciał wbić się w miejsce kolegów to proszę o kontakt ze mną : 602-688-672.
Wyjeżdżamy w piątek późnym popołudniem
Napisano
U mnie w aucie znowu jest komplet :)
Jednak jeśli ktoś chciałby się z Łodzi lub okolic jeszcze zabrać na zlot to kolega Bombel ma jeszcze miejsca w swoim aucie.
W razie czego mogę skontaktować.
  • 3 weeks later...
Napisano
Na chomiku już chłopaki sporo fotek z imprezy pozamieszczali, szkoda że nie udało mi się wyrwać - twierdza piękna !
Atmosfera zlotowa zapewne też była gorąca ;)
Napisano
zlot w 100 procentach spełnił swoje zadanie,zintegrowaliśmy się,z kolegami znanymi do tej pory głównie z nicka mamy za sobą pierwszy wspólny wypadzik pozlotowy,wątroby się już zregenerowały i ogólnie było super.
Napisano
Te fotki które udało mi się zebrać można oglądać w poszczególnych folderach autorskich m.in. tu:
http://chomikuj.pl/GrupaLodz/Galeria/2012/2012.10.19-21+I+Mi*c4*99dzynarodowy+Zlot+Poszukiwaczy+Skarb*c3*b3w+-Srebrna+G*c3*b3ra
Mam nadzieję że galeria wzbogaci się jeszcze o kilka kolejnych folderów ze zdjęciami innych uczestników zlotu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie