hakoff Napisano 12 Wrzesień 2012 Autor Napisano 12 Wrzesień 2012 Proszę o pomoc w identyfikacji tego znaleziska. Odznaka jest mała - ma około 2x1,5 centymetra. Jest prawdopodobnie srebrna bo z tyłu ma dwa bicia - jedno jakby HoT" drugie to chyba 84". Mocowanie na słupek, nakrętka jakby starszego wzoru tzn., ma przylutowane takie dwa małe kółka. Wszystko to, sugeruje jakąś carszczyznę, ale szukam i nic. Odznaka znaleziona na polu gdzie wkoło różne carskie fanty się trafiają gęsto stąd moje wnioski, a może tylko pobożne życzenia. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
bounty1 Napisano 12 Wrzesień 2012 Napisano 12 Wrzesień 2012 coś liberyjnego, przypinka herbowa np.rewers?
hakoff Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Napisano 13 Wrzesień 2012 dzięki za wskazówkę - przejrzałem już chyba z milion różnych herbów, ale nic podobnego nie znalazłem... nie mogę wrzucić póki co zdjęcia rewersu, ale jest taki jak opisałem - dwa osobne bicia jedno 84" drugie H.T". Czy na 100% można przyjąć, że skoro bicie jest 84" to jest to wyrób rosyjski z około XIX wieku? Przyjrzałem się nakrętce, też jest chyba srebrna, ale bić żadnych na niej nie ma.
bounty1 Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisano 13 Wrzesień 2012 żetonik z insygniami szlacheckimi i herbem?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.