mensguth6 Napisano 1 Wrzesień 2012 Autor Napisano 1 Wrzesień 2012 Witam,takie coś mi się trafiło.Napisu nie potrafię rozczytać,mało czytelny.Koń a pod nim data 1797
mensguth6 Napisano 1 Wrzesień 2012 Autor Napisano 1 Wrzesień 2012 Napisy nieczytelne.Na dole jakiś kwiat(oset?)Korona z której wystają kwiaty?sred.23mm
Władziu Napisano 1 Wrzesień 2012 Napisano 1 Wrzesień 2012 Napis nad koniem to Mit frohen Muth" i odnosi się do niepodległościowych dążeń USA. Kraje Rzeszy nie miały tam interesów a nic tak nie cieszy jak mała krzywda wyrządzona bliźniemu :) (tutaj Francja i Anglia). Trudno na 100% powiedzieć czy wybity był w tym roku ale na pewno niewiele później. Stylistyka pasuje do przełomu XVIII i XIX wieku.Poniżej przykład podobnego żetonuhttp://www.muenzauktion.info/auction/item.php5?lang=de&id=2123891
Gniewkos Napisano 1 Wrzesień 2012 Napisano 1 Wrzesień 2012 Taki sam jak w linku znalazłem w zeszłym tygodniu :) i zastanawiałem się co to...dzięki za link:)pozdro!
Władziu Napisano 1 Wrzesień 2012 Napisano 1 Wrzesień 2012 No widzisz a ja zbieram takie żetony, kopię, kopię i nic - same monety :) Gratulacje i cieszę się, że takim fartem spasowało
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.