zbyniek Napisano 11 Wrzesień 2012 Share Napisano 11 Wrzesień 2012 Psie znaczki pięknę, guzik jeszcze piękniejszy, ale nie wiem po co je pokazałeś, przecież nie ma to nic wspólnego z monetami :) bo stan numizmatyczny" jak to ująłeś tyczy się numizmatów - o ile o to Ci chodziło pokazując te fotki, a moje zapytanie pojawiło się dla tego, gdyż nie ma w numizmatyce takiego określenia i nie wiem jak sklasyfikować w/w stan.PS.Inne są sposoby na czyszczenie monety a inne na psie znaczki, że o militarce już nie wspomnę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 12 Wrzesień 2012 Share Napisano 12 Wrzesień 2012 Masz rację, to określenie stan numizmatyczny" to sobie na własne potrzeby stworzyłem. Jak dla mnie określa przedmiot czytelny i rozpoznawalny w odniesieniu do guzików, monet i innych drobiazgów. Psie znaczki aż tak wiele od monet nie odbiegają, podobna wielkość i przedwojenne w większości z miedzi. Jak widać znaczek z prawej wyglądał raczej nie bogato a ten z ułamanym uszkiem jeszcze gorzej. Obydwa bardzo skorodowane znaczki były czyszczone fosolem i raczej nie zaszkodziło to ich powierzchni. Ten z lewej wyglądał najlepiej, jednak po przetarciu tylko i wyłącznie oliwką dostał lekko matowej powierzchni. Nic się nie martw:) jak coś ma ładną błyszczącą czarną patynę to zostawiam jak jest. Jednak niektóre z numizmatów wymagają drastyczniejszych metod działania, a wg mnie to fosol nie różowi czy czerwieni powierzchni miedzi, oczywiście stosowany na patyczku do uszu. Moczenia w niczym nie polecam, może z wyjątkiem srebra w amoniaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 12 Wrzesień 2012 Share Napisano 12 Wrzesień 2012 Ten Stanisław wyglądał podobnie jak psi znaczek, albo gorzej. Jeśli bym nie czyścił miał bym zasyfiałego miedziaka na którym prócz głowy nic nie byłoby widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 12 Wrzesień 2012 Share Napisano 12 Wrzesień 2012 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Przed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 I po kąpieli w wodzie utlenionej.Można porównać Twoje oraz te i wyciągnąć wnioski.Fotki pochodzą ze strony zbieraniemonet.za.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Ale z oliwką i chyba ona podkreśliła wizerunki. Przed kuracją nie mam, ale po kuracji wygląda nieźle:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Zbyniek a ty widziałeś kiedykolwiek moje boratynki?:) Tak ze 300- 500 mam w sanie epokowej a nie oblepionej ziemią... i każdą, która się da wygrzebać z pod warstwy brudu zobaczyć datę i odrobinę miedzi bardziej szanuję od bryłki przypominającej monetę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nightmartio Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Jeśli się nie obrazili na boratynki to jest tu paru expertów od boratinich i im pokrewnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.