Krychus Napisano 25 Sierpień 2012 Autor Napisano 25 Sierpień 2012 Witam serdecznie! Na wstępie tłumaczę, iż na monecie znajduje się błąd ortograficzny. Wiem, że powinno być napisane Werth Marke, niestety u mnie miejsca pomiędzy obydwoma słowami jest co najwyżej na myślnik - ba, którego tam i tak nie ma. Wiem, że zdjęcie tego niestety dobrze nie odwzorowuje, ale warto spojrzeć na wcześniejsze litery i ocenić przesuniecie ich względem czubeczka 1". Po drugie mam dwa pytania co do tej monety:- czy ta moneta była monetą dopuszczona do, jakby to powiedzieć, normalnego obiegu? To znaczy wpadam do pierwszego lepszego sklepu i mogę normalnie płacić? Czy było to coś na styl żetonów dla żołnierzy w jakichś np. kantynach?- czy jest możliwe odczytanie, kto emitował te monety po znakach HM? Czy jest to zupełnie niemożliwe?Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam, K.
Gniewkos Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 Pisownia jest poprawna jak najbardziej, w słownikach i pisowni była zmiana, wiąże się to z wydaniem pierwszego słownika wyrazów niemieckich Dudena w 1902 roku, przed pisano Warthmarke, potem juz poprawnie było Wertmarke ale nie było to od razu regułą i zależy od regionu pisano jeszcze Werthmarke lub po prostu używano tych nazw jednocześnie.pozdro
torba5 Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 To monetka zastępcza nie ma tam błęduprzypisana do konkretnego miejsca np kawiarnia,cukiernia,sklep
torba5 Napisano 25 Sierpień 2012 Napisano 25 Sierpień 2012 choć mogę nie mieć racji tu trochę do poczytaniahttp://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/kupieckie/kupieckie.html
Krychus Napisano 25 Sierpień 2012 Autor Napisano 25 Sierpień 2012 Torba dzięki Ci bardzo za ten link! Szukałem szukałem, a tu od człowieka dosłownie informacja o krok :) Raz jeszcze dzięki wielkie, Panowie! Pozdrawiam, K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.