Skocz do zawartości

Pierwsza wykrywka i nietypowe pytania

wojtekwroc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Od dłuższego czasu ( kilka miesięcy ) przeglądam forum i postanowiłem zakupić wykrywkę.
Najpierw miał być Ace 250 później Fisher F2 ale stanęło na Teknetics Alpha 2000
Zrezygnowałem z:
ACE bo :
-najwyższa cena 899zł
-używki często zajechane w cenie nowej Alphy 2000 a nawet droższe
-żółty kolor rzucający się w oczy
-brak możliwości regulacji dźwięku
-do cewki musiałbym dokupić osłonę.
Fishera:
Cena 849zł
Zasilanie 2x9V
Energożerny
W wielu wątkach piszą ludzie o problemach o wzbudzaniu , dziwnych problemach z zasilaniem i nie tylko
Za Aalpha 2000 przemawia:
- cena ( najtańszy 766zł )
- szybka reakcja na znalezisko ( odpada potrzeba funkcji PinPoint
- waga
- zasilanie 1x9V
- 5 lat gwarancji
- posiadam ładowarke i 2 akumulatory 9V Fujicell
- zasiegi porównywalne jak wyżej wymienionymi przy niższej cenie.

Wiem że za te pieniądze można kupić sprzęt z wyższej pułki z drugiej ręki, ale to ma być pierwszy do nauki i w ogóle sprawdzenia czy chodzenie z wykrywką mnie wciągnie.
Nie jest to majątek a nawet jak mi się nie spodoba to mogę odsprzedać z niewielką stratą ( ale wątpię żeby tak się stało ) Wiem że Alpha też się wzbudza ale jest to chyba jedyny minus jaki znalazłem w opiniach użytkowników tego wykrywacza.

Interesuje mnie drobnica ( monety , guziki itp ) przynajmniej na razie.

Z czasem może dokupię PI (myślałem o Pulsarze IV bo nie widzę sensu inwestowania w coś droższego jeżeli chodzi o PI ) na militarkę ( na razie jestem w trakcie szukania informacji , map o rejonie w którym najwięcej będę chodził z wykrywką ( Jelcz Laskowice , Oleśnica , Namysłów z czasem może inne rejony.
Nietypowe pytanie:
Czy w jakiś sposób podczas poszukiwań mogę za pomocą załóżmy w/w wykrywaczy ( alpha i pulsar ) jakoś wspomagać poszukiwania ? np:
Pulsar piszczy – ide w to miejsce z deltą i cisza – to znaczy ze fant leży głęboko ?
Jeżeli np. Pulsar zapiszczy i sprawdzę to miejsce alphą to będzie potrafiła określić np. głębokość , wielkość lub rodzaj metalu lub cokolwiek innego ( bo wiadomo pi to tylko zapiszczy i kopiemy lub nie ).

Czy można zrobić osłonę cewki ze styroduru/styropianu ? myślałem żeby wyciąć okrąg troszkę większy od średnicy cewki i wyżłobić/wyfrezować rowki tak żeby konstrukcja cewki była lekko zagłębiona w tym styropianie ( tak żeby chronił on również cewkę z boku nie tylko od spodu )?

Czasami jak zbieram grzyby to można spotkać w lesie takie doły dziwne ( idzie się przez las i są czasami różnej wielkości dołu np 1m poniżej poziomu lasu - warto to sprawdzać wykrywką ?

Czy wybranie się do leśniczego z mojego rejonu i pogadanie ze mam taką i taką pasję , że chcę pochodzić po lesie z wykrywaczem , że nie będę nic niszczył ani demolował oraz kopał dołów a przy okazji chętnie pozbieram śmieci do reklamówki w lesie ma sens ?
Bo jeżeli chodzi o pola to należy spytać o zgodę właściciela.

Zakup nie ma celu zarobkowego , raczej chodzi mi o wypoczynek w wolnym czasie oraz kolekcjonowanie głównie monet bez względu na ich stan czy wartość ( zbieram 2zł okolicznościowe i nie tylko )

Z góry dziękuję za dyskusje, porady i wskazówki:)
Jeżeli złamałem w jakiś sposób regulamin , napisałem coś nie tak to sorki.
Darz dół!
Napisano
1. Koncepcja fajna. Gorzej z realizacją praktyczną. Potrzeba by było 2 osoby, bo samemu taskać 2 sprzęty czy biegać 2 razy po tym samym terenie i szukać tych miejsc...

1 i 1/2 - głębokość i rozległość sygnału to tak a oko", ze względu na małą cewkę. Alpha nie jest jakoś tak szczególnie rozbudowana.

2. Styropian odpada. Najlepiej wykonać osłonę z uciętego denka od wiadra. 5 litrów wiaderko o ile się mi wydaje jest średnicy 20 cm.

3. Nie ma sensu. Bo właściwie rządzą Strażnicy Leśni.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Jezeli chodzi o F2 to baterie ktore masz jak kupujesz czyli chyba energizer starczaja na jakies 8-10 godzin, nie wiem ile sie spodziewales ze wytrzymaja ale wydaje mi sie ze to nie jest malo ! Akumulatorki 9V kosztuja w hipermarkecie 15zł, nie wiem ile dla ciebie to duzo a ile malo, wg mnie to malo ! Jezeli chodzi o wzbudzanie sie wykrywki to moze ktos mial kabel przeciety :) jak takie rzeczy sie dzialy.

Jezeli chodzi o szybkosc reakcji na znalezisko to zdecydowanie nie mozna powiedziec ze F2 wolno reaguje, poszukaj na Youtube jest film o tym !

Napisales ze minus dla ciebie to dwie baterie 9V w F2 a nizej piszesz:
za Alpha przemawia
-posiadam ładowarke i 2 akumulatory 9V Fujicell"
Napisano
No bo to takie pieprzenie. Naczytał się po wątkach i od razu wziął sobie do serca. Panowie, tak się nie robi! To, że tam komuś odprysnęła cewka w Ace i już zrobił z tego aferę, nie znaczy, że i stanie się to Wam - najwidoczniej trzasnął o jakiś gruby patyk w lesie czy o kamień...

Z tej całej trójki to F2 ma właśnie najszybszą reakcje na znalezisko. Co do tych zasięgów też byłbym ostrożny. No i potrzecie - bezproblemowy problem z zasilaniem, jeśli to tak ująć....

K.
Napisano
Z cewkami to zależy od stylu chodzenia, ja np jak kupiłem kanara jako pierwszą wykrywkę to po 2h w polu cewka wyglądała jak po wojnie, natychmiast kupiłem osłonę, osłona wytrzymała u mnie pół roku i się przetarła (dosłownie), tak że dół odpadł, a plastik osłaniający boki został na cewce... spowodowane to jest tym, że nie chcąc tracić zasięgu praktycznie można powiedzieć, że jeżdżę cewką po ziemi... w de Leonie osłona była już lepsza, przez 1,5 roku nie przetarła się, nie wiem jak w Sovereignie ale mam dwie osłony:)
Więc ja bym nie kombinował i kupił osłonę koszt niewielki, a cewka bezpieczna. Jak uszkodzisz cewkę to będziesz miał wydatek za cenę kilku osłon, opłaca się?

pozdro
Napisano
Gniewkos w instrukcji jest napisane tak:
-W celu uzyskania najlepszych osiągów utrzymuj sondę na wysokości 2-5 cm : ).Bez obrazy ale trzeba też mieć jakieś wyczucie nie można walić bezmyślnie po kamieniach bo w taki sposób to w żadnym wykrywaczu ci cewka nie wytrzyma,no ale masz rację w osłonę napewno warto jest zainwestować.
Napisano
Widać dla niektórych pominięcie moniaka na polu to nieodżałowana strata.
A tak serio co do pytania zadanego przez kolegę,a może dołóż te 300 pln i kup deltę na pewno nie pożałujesz a porównywalny w klasie z fisher`em f4.
Co do prądozerności ;fisher jak pisał ktoś wcześniej 2 szt ok 10 godzin , teknetics na akku 1 szt ok 10 godzin , jesteś w terenie ponad 12 godzin i muszisz mieć aku na zmiane koszta sa nizbyt wygórowane.
A i jeszcze jedno obie marki produkuje jeden i ten sam producent.
Sam chodze z deltą i vikingiem v6,znajomi z f2, omegą,rutusem czy x terrą 70 i efekty sa porównywalne.
Napisano
Nie no jasne można chodzić z cewką 25cm nad ziemią i zbierać to co na wierzchu, a potem na aukcjach sprzedawać 2 letni sprzęt bez zarysowań, co kto woli, jeżeli ja chodzę po polu 10h to chcę wyciągnąć z ziemi jak najwięcej, ja jestem poszukiwaczem, a nie spacerowiczem... i uwierz mi nie walę bezmyślnie po ziemi... przynajmniej to co znajduję o tym nie świadczy...

lysytyp: nie to nie jest dla mnie nieodżałowana strata, chodzę po polach i czas zainwestowany w chodzenie jak i nie małe środki finansowe z tym wiążące się chce wykorzystać maksymalnie. Po niektórych polach chodzę od 4 lat jesienią, zimą, wiosną, przed zasianiem, po ściernisku, po szalowaniu, po orce, po bronowaniu i uwierz mi zdziwił byś się ile wyciągam... no ale co tam możesz wiedzieć najlepiej klepać w klawisze nie znając sytuacji...

pozdro jade nad morze
Napisano
Z pewnych przyczyn kupiłem półrocznego Ace 150!
Jestem po pierwszym krótkim wypadzie do lasu.
Śmigałem po ścieżkach leśnych 15 min i jak na razie jestem miło zaskoczony. Nie wzbudza się na max czułości i nie świruje. Zrobiłem osłonę na cewkę DIY z pokrywki do wiaderka i podkładu pod panele. średnica osłony jest troszkę większa od cewki. Między cewką a wyciętym plastikiem z pokrywki wsadziłem kawałek pianki ( podkładu pod panele żeby cewka się nie porysowała jak się piasek dostanie) Wszystko to spięte opaskami zaciskowymi. Wyciągnąłem zawleczkę od puszki :P - co dziwne Coin Depth pokazywało na głębokości 6 a leżała może 1-2cm pod ziemią. Chyba że leżało coś głębiej. Poza tym kawałek drutu , złotko i co najdziwniejsze - puszkę po fasolce a wykrywka pokazywała COIN.
Proszę o podpowiedź jak odczytywać rodzaj znaleziska.
Na wyświetlaczu mamy - Iron, Nickel, Ptab, Rings oraz Coins
Często jak coś znajdzie pojawiają się kwadraciki w różnych miejscach na wyświetlaczu. Niestety nie mam instrukcji PL chyba że jest na CD który dostałem z wykrywaczem ( zaraz będę sprawdzał ).

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Darz Dół!
Napisano
Duże żelazo zawsze daje sygnał na kolor. Przy tak wątłej ilości stopni dyskryminacji (ACE 250 jest w tym temacie eony lepszy) niestety będziesz kopał takie dziwne znajdki, ale generalnie te sygnały powinny nieco szaleć po skali, więc krótkie spojrzenie na wyświetlacz i winieneś wiedzieć, że to nie kolor, który poza nielicznymi przypadkami daje bardzo stabilny sygnał.
Napisano
Trochę doczytałem i już wiem że jak chce szukać monetek to Jewelry i czułość 1 lub 2 kreski poniżej max'a.

A ustawienia na guziki/łuski tak samo jak na monetki ?

Na razie najcięższą rzeczą będzie dla mnie czytanie tych prostokątów na wyświetlaczu. Ale myślę że z czasem to ogarnę.
Pozdrawiam :)
Napisano
Chodzić,chodzić i jeszcze raz chodzić,innej rady nie mam, jedynie czas spędzony z wykrywką w dłoni zaowocuje osłuchaniem ze sprzętem.Ja mam Deltę okolo półtora roku,a dopiero teraz zaczynam ją w pełni rozumieć.Pozdrawiam.
Napisano
Jeszcze mam jedno pytanie.
Czy ktoś może z Was zrobił takie coś:
Wyprowadzenie potencjometru i głośniczka z gniazda słuchawkowego ?
Chodzi mi o wetkniecie wtyczki ( jacka ) do gniazda i np wyprowadzenie kabelka z potencjometrem i małym głośniczkiem w okolice np podłokietnika.

kabelek można byłoby przymocować do rurki , puścić pod gąbką i głośnik z potencjometrem umieścić w tylnej części podłokietnika.

Czy można użyć głośnika z obudowy komputerowej ? takiego:
http://i880.photobucket.com/albums/ac9/bi34q/DSC00449.jpg
Potencjometr musi być jakiś konkretny czy obojętnie jaki?
Pozdrawiam
Napisano
Od jutra jestem na urlopie i mam zamiar troszkę pośmigać z wykrywaczem i dzisiaj zrobiłem nazwijmy to testy.

Przy machaniu" nad monetkami jest gong długi, wysoki" który powoli cichnie.

Testy również przeprowadziłem nad innymi metalowymi rzeczami ( wędka z metalowymi przelotkami, radiator od wzmacniacza subwoofera )i gong jest krótki i nagle się urywa.

Czy podczas poszukiwań w terenie również kopać sygnały tylko długie, wysokie i powoli cichnące ?

Wykrywke mam 2 tyg ale jutro dopiero będzie tak naprawdę mój 1wszy wypad w teren ( po kupnie wyskoczyłem tylko na 15 min do lasu i pod dom ).

Pozdrawiam!
  • 2 months later...
Napisano
Panowie!
Macie jakieś sposoby na kapsle od wódki i puszki po piwie ?

Byłem w sobotę na małym wypadzie i 4z5 sygnałów na monetę to puszka po piwie lub kapsel biały lub żółty od wódki/wina ?

wykopałem 3 monetki:
50gr '75
10gr '75
i 5 pfennigów ( daty jeszcze nie odczytałem )

Proszę o radę bo nie mam już cierpliwości :/
Napisano
Na to nie ma rady trzeba kopać, jak wytniesz nakrętki od wódki i puszki, to będziesz pomijał sreberka i inne ciekawe rzeczy, a tego chyba byś nie chciał prawda?

I nie jest to tylko przypadłość kanarka,

pozdro!
Napisano
Niestety póki nie bedziesz miał doświadczenia, to będziesz kopał wszystko. Po pierwszym sezonie będziesz sporo mądrzejszy.
Na terenie brudnym, czyli zaśmieconym stalowymi odpadkami, blaszkami i gwoździmi używam trybu, który ma sporo kwadratów wycietych, trochę to ryzykowne, ale nie zwracasz uwagi na wyświetlacz co 3 sekundy.
Na terenie czystym, biorę all metal, wycinam dwa pierwsze kwadraty i lecę.
Ja mam Ace 250, nie wiem czy opcje sa te same.
Aha, no i kopię tylko sygnały, które mam z obu stron cewki, czyli pikają jak macham w lewo i pikają jak wracam w prawo.
Jeśli piknie tylko w jedna strone to nie ruszam. Z doświadczenia wiem, że szkoda czasu na kopanie jednego sygnału.
Zanim załapiesz o co chodzi to jeszcze będziesz się zastanawiał dlaczego sie sam wzbudza, głupieje, albo nic nie łapie. Nauczysz sie kiedy baterie wymienić, kiedy kabel mocniej owinąc na sztycy i go podnieść wyżej, bo cewka łapie, a to łapie coś metalowego od buta, a to wzbudza się przy rozdzielni prądu, itd itp.
Ja chodze od wiosny i jak sobie pomyśle jaki byłem nadgorliwy na początku to śmiac mi sie chce...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie