Skocz do zawartości
  • 0

kula armatnia

daniel5388

Pytanie

Napisano
Prawdopodobnie jest to kula armatnia burząca, oraz część kartacza tego samego kalibru, znaleziony w Trzebuni - (powiat myślenicki) na wysokości Przełęczy Dział. Z pewnych źródeł wyczytałem ze przebiegała tędy droga królewska szlaku solnego na Węgry jako ważny szlak międzynarodowy według map Pertheesa z 1773r. Czy ktoś może więcej powiedzieć o tym znalezisku bądź działaniach zbrojnych w tym terenie??

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wracając do tematu. Czy to możliwe, że kule z młynów śrutowych mogły by być nadlewane w celu nadania im wcześniejszego kształtu i wielkości, w chwili utraty przez nie zewnętrznej warstwy pod wpływem ścierania?
Napisano
Prawdopodobnie jest to kula armatnia burząca, oraz część kartacza tego samego kalibru, znaleziony w Trzebuni - (powiat myślenicki) na wysokości Przełęczy Dział. Z pewnych źródeł wyczytałem ze przebiegała tędy droga królewska szlaku solnego na Węgry jako ważny szlak międzynarodowy według map Pertheesa z 1773r. Czy ktoś może więcej powiedzieć o tym znalezisku bądź działaniach zbrojnych w tym terenie??
Napisano
Kule są wrzucane do młynów i tam kończą swój żywot(pracują w środku młyna aż staną się cieniutką blaszką)..kul nie nadlewa się..
Napisano
Młyn kulowy bądź inaczej zwany śrutowym. To całkiem możliwe o czym świadczą miejscowe zdeformowania kuli (śrutu). Obracające żarna zdzierały śrut w miejscu do nich przyległym:)

A ta połówka kuli wygląda jak jakaś łupina, gdyby była cała od wewnątrz pozostawała by pusta. jak kula wydrążona w środku. Co to może być???
Napisano
Jezeli jedna kula w mlynie kulowym trafia czesciej na druga na druga podczas procesu mielenia (rozdrabniania) wiekszych czastek na mniejsze, takie efekty znieksztalcen tych kul sa zupelnie normalne. Osobiscie nie spotkalem jeszcze nigdy informacji o okraglych granatach artyleryjskich lub grenadierskich o srednicy ponizej 70 mm.

Pozdrawiam
Napisano

To ta łupina będzie od śrutu, czy to zupełnie coś innego? Troczę myślałem nad tym i przyszła mi do głowy (łyżka bądź chochla) U góry widnieje mały dzióbek jakby lejek a oderwaną część mogła by stanowić rączka. Czy to możliwe??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie