cuma Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Napisano 20 Sierpień 2012 witam.średnica-27mm, bardzo cienki.jakby motyw kwiatka.
cuma Napisano 20 Sierpień 2012 Autor Napisano 20 Sierpień 2012 monogram, który podciągnąć" można by było pod cara Mikołaja?czy spotkał się już ktoś z Was z takim kwiatkiem"?dziękuję za wszelkie podpowiedzi.pozdro.
cuma Napisano 21 Sierpień 2012 Autor Napisano 21 Sierpień 2012 pozwolicie, że się przypomnę.nikt z Was nie znalazł takiego lub podobnego?prawdę mówiąc, to mnie bardzo cieszy! unikat?ale chociaż wypowiedzcie się na temat monogramu!są wśród Was specjaliści przecież w tej dziedzinie.bardzo proszę i już z góry dziękuję!pozdro.
SirBadFate Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Czy materiał tego czegoś to cynk?Nie wygląda na liczman niestety.
Władziu Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Zgadzam się, że liczman to nie jest. Trochę żetonów się naoglądałem ale takiego ani podobnego nie widziałem. Porównaj rodzaj czcionki z monetami to przynajmniej sobie go wydatujesz. Oczywiście z dużą dozą ostrożności bo może być litera stylizowana.
cuma Napisano 26 Sierpień 2012 Autor Napisano 26 Sierpień 2012 tak, zrobiony jest z cynku.jeżeli nie liczman to co to być może?dostałem dzisiaj podpowiedz,że może w judaizmie należałoby poszukać.to już tragedia!dzięki za zainteresowanie bo już w ogóle straciłem nadzieję, że się ktoś odezwie.pozdro.
Władziu Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Osobiście wątpię w związek z judaizmem. Materiał, z którego ten krążek (numizmat?) jest wykonany wskazuje na jego niską wartość dla przyszłych użytkowników albo braki materiałowe w czasie jego wytworzenia, co też jest już jakąś wskazówką. Na 90% obstawiam XX wiek ale pewnej wiedzy nie mam. Pozdro
cuma Napisano 26 Sierpień 2012 Autor Napisano 26 Sierpień 2012 dziękuję Ci Władziu.mądrego to i miło poczytać idzie!i nie jest to sarkazm z mojej strony!a może pokusiłbyś się o strzał" co to jest?może zwykła zabawka dla dzieciarni?jeszcze raz dzięki! pozdro.
margor Napisano 26 Sierpień 2012 Napisano 26 Sierpień 2012 Może to rzeczywiście żeton do gry ale której ciężko będzie ustalić ;)Obstawiam I połowę XX wieku.
Władziu Napisano 27 Sierpień 2012 Napisano 27 Sierpień 2012 heh dzięki :) Osobiście nie znam żadnego producenta żetonów zabawkowych, który by tak oznaczał swoje wyroby i bardziej bym obstawiał żeton dominialny. Brak nominału oznacza, że albo miał wartość 1 (mało prawdopodobne), albo że nie nie pełnił funkcji płacidła tylko służył innym celom. Niestety w tej materii jestem laikiem.Dodam tylko, że wykluczam związek Twojego żetonu(?) ze spielmarkami, bildermarkami i tym podobnymi. Miłego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.