butchcassiddy Napisano 7 Sierpień 2012 Autor Napisano 7 Sierpień 2012 Witam. Proszę o identyfikację tych monet. Wykonane są z miedzi. Pierwsza ma średnicę 24mm. skrót DGMB z dodatkiem małych literek P i Z. w napisie otokowym jest słowo WILLEN?
butchcassiddy Napisano 7 Sierpień 2012 Autor Napisano 7 Sierpień 2012 Mam w domu remont...fachowcy grasują:-)
butchcassiddy Napisano 7 Sierpień 2012 Autor Napisano 7 Sierpień 2012 I druga. Właściwie to mam wątpliwości czy to moneta. Jednostronnie bita, z cienkiej blaszki miedzianej. Stan jak widać agonalny.
butchcassiddy Napisano 7 Sierpień 2012 Autor Napisano 7 Sierpień 2012 Ale z drugiej strony czcionka jest rasowa, z epoki. 1662 i litery CBP oraz ten symbol w środku. Druga strona jest odwrotnością pierwszej, tylko wklęsła. Średnica ok. 25mm. Za wszelka pomoc z góry dziekuję. Darz bór!!!
butchcassiddy Napisano 7 Sierpień 2012 Autor Napisano 7 Sierpień 2012 Sam próbuje szperać i wydaje mi się, że ta pierwsza to Brandenburgia. Ale jaka?
melajda95 Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 Jeżeli chodzi o drugi przedmiot,to przypomina on znak cechowy piekarzy.Litera B mogla by oznaczać słowo BEKER-piekarz.Oczywiście to tylko dywagacje.
Pablo.wpl Napisano 7 Sierpień 2012 Napisano 7 Sierpień 2012 ta pierwsza to słabe sreberko ??podczyść ją delikatnie i dodaj nast foto
butchcassiddy Napisano 11 Sierpień 2012 Autor Napisano 11 Sierpień 2012 Tak jak napisałem - miedziaki. Zdjęcie jest trochę mylące.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.