Skocz do zawartości

Fisher F555 & Two Box

XII

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Noszę się z zamiarem dorobienia konstrukcji nośnej jak i dwóch cewek (nadawczej i odbiorczej) do starej konstrukcji VLF typu Fisher F555 (lekko zmodyfikowanej konstrukcji).

Wstępnie zaplanowałem cewki o rozmiarach 40x60 obie. Nadawczą cewkę myślę wykonać z drutu powlekanego o średnicy 0,60 w echnologii" bifilarnej, naprzemiennej (czyli jedno uzwojenie wg wskazówek zegara drugie w przeciwną stronę nawijane w jednym czasie). Odbiorczą cewkę myślę wykonać z drutu powlekanego o średnicy 0,30 wg w/w systemu. W jednym jak i w drugim przypadku będzie to ok 2x30-32 zwoje. Oczywiście cewka będzie musiała być zestrojona do 5khz +-5%.

Pytanie do znawców :)

Ma to sens czy raczej olać?

Zdrów!
Napisano
dorobienia konstrukcji nośnej jak i dwóch cewek

Ooo, czyli cos a´la rama Treasure Eye do GTI. Fajnie sie zaczyna.

rozmiarach 40x60 obie

Spore.

echnologii" bifilarnej, naprzemiennej

Bifilarnie to sobie mozesz nawijac - dwa druty na karkas i jedziesz. Ale co chcesz uzyskac nawijajac naprzemiennie? Jest to konieczne? Wynika z budowy cewek wykrywacza? - bo nie znam konstrukcji 555. Mozesz przeciez nawinac tylko bifilarnie, a jesli wykorzystujesz odczep, do ktorego podlaczaz tam napiecie lub mase, to po prostu podlacz odpowiednio koncowki z uwzglednieniem odczepu, by uzyskac efekt ''naprzemiennosci'' na jednej parze uzwojen - a nawijac to bedzie prosciej.

Nie wiem, czy wiesz, co sadze na temat two boxow, tym bardziej wlasnej konstrukcji. Nie wiem, czy miales kiedys mozliwosc rownowazenia takiego urzadzenia, a dokladniej cewki. Po drugie byl juz kiedys gdzies watek na temat jakiegos two boxa, jednym slowem totalna porazka. Wiem, ze to inna konstrukcja, ale... Na Twoim miejscu zainwestowalbym w jakiegos Smetka czy Salamandre, by gleboko szukac za militarka...

GZD, K.
Napisano
A czy uzwojenie bifilarne to nie jest uzwojenie bezindukcyjne? Pola magnetyczne generowane przez drut nawinięty w lewo" i drut nawinięty w prawo" nie znoszą się? Taka cewka w ogóle będzie działać jako nadawcza?
Napisano
Tak w przypadku kiedy połączysz początek z początkiem i koniec z końcem :) natomiast w tym przypadku połączony będzie początek pierwszej z końcem drugiej - to jest kwestia połączenia w sumie.
Napisano
No tak jak mowilem. Kwestia polaczenia.

Szkoda, ze jestem pozbawiony polskiej klawiatury. Rozpisalbym sie na ten temat. Mimo wszystko prosze probowac, moze faktycznie uda sie koledze.

GZD, K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie