Skocz do zawartości
  • 0

Trzewiki/ Buty Wojskowe wrzesień 1939/ Wczesne LWP?

czerkies

Pytanie

Napisano
Witam, dzisiaj dopadłem u dziadków na strychu takież oto buty. Dziadkowie nie żyją już, a dziadek był w latach 1945-1947 w LWP. Nie są to Opinacze z lat 80tych, pozbawione opinacza, co obrazuje ostatnie porównawcze zdjęcie. Ktoś ma jakiś pomysł na temat ich pochodzenia?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie przeglądałem ten temat i nie znalazłem analogi między moimi trzewikami, a widocznymi w tymże wątku. Te moje na przyszwie są wykończone licem na zewnątrz, a nie do wewnątrz, jak typowe trzewiki wz.25,31 czy 34/39. Ale dziękuję za chęć pomocy!
Napisano
porównaj jeszcze z austriackimi, czechosłowackimi i niemieckimi.

nie wyglądają na LWP, mają dość płaski nosek, a podstawowy mankament butów powojennych to wysoki, brzydki, obły i okrągły nosek.

pozdro.
Napisano
nieprawda, tutaj mamy zupełnie inne szycie na pięcie i inne wykończenie. Z tego co mi się udało znaleźć są to najprawdopodobniej buty używane w Wehrmachcie.
Napisano
czerkies, z ciekawości - jaki rozmiar?

na pewno są to buty dość wczesne, bo mają płaski nosek, powojenne buty w Polsce robiono z wysokim noskiem.

Pamiętajcie Panowie że we wczesnym LWP używano sporo butów zbliżonych do przedwojennych trzewików, i owijek do tego.

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie