Skocz do zawartości

Tesoro Cibola - potencjometr dyskryminacji.

bluemen123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Mam problem z potencjometrem dyskryminacji. Obluzował się i oderwały się od niego 3 kabelki. Prosiłbym o fotkę albo instrukcję w jakiej kolejności przylutowac kabelki . Najlepsza byłaby fotka od środka potencjomertu przekręconego do pozycji zerowej, maksymalnie w lewo. Pozdrawiam
Napisano
Walę z pamięci, nie gwarantuję, że będzie dobrze.

Są tam trzy przewody - czerwony, czarny i biały. I teraz patrząc się od tyłu na potencjometr: biały po środku, czerwony po prawej, czarny po lewej.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Tylko ja mam wykręcony cały potencjometr i boję się , że zamontuje go odwrotnie. Wydełki od lutowania są na godzinie 12? Czy przekręcone w którąs stronę. Najlepsza byłaby fotka
Napisano
Tylko ja mam wykręcony cały potencjometr i boję się , że zamontuje go odwrotnie.

O czym tu mowa? Napisałem wyraźnie kolory przewodów: patrząc od tyłu na potencjometr (czyli tą blaszaną obudowę, nie na miejsce, gdzie nakładasz pokrętło - o taki widok: http://img.bazarek.pl/102821/8714/2088693/6626153644f0e8423d27f4.JPG )

To, czy zamienisz miejscami lewy i prawy nie ma znaczenia, byle biały był na środku. Ale Taką kolejność jak napisałem przyjmuję dla widoku, w którym nóżki potencjometru są skierowane do dołu.

pozdrawiam, K.
Napisano

O w taki sposób. Ale mówię, nie pamiętam dokładnie. Najwyżej potencjometr będzie działać odwrotnie" (wartość najniższa po prawej, a wartość najwyższa po lewej - wtedy tylko zmienisz kolejność czerwony-czarny).

Nie bać się działać, nie bać się!

K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie