VanWorden Napisano 11 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2012 Polski Klub Eksploracji Historycznej Thesaurus" jest największą organizacją polskich poszukiwaczy poza granicami Polski i co roku organizuje zloty poszukiwawcze w Wielkiej Brytanii, które dostępne są także dla zaproszonych gości z Polski. W tym roku dysponujemy kilkunastoma dodatkowymi miejscami dla forumowiczów Odkrywcy". Zlot odbędzie się w dniach 13-17 września na polach w okolicy Luton, na północ od Londynu. Pola są nam już znane z poprzedniego roku i przyniosły mnóstwo fajnych znalezisk - od monet celtyckich i rzymskich (w tym złoty rzym!), przez średniowiecze (dużo sreberek) a nawet IIgo wojenne militaria. Na tych polach muszą być jeszcze tysiące ciekawych rzeczy, ale w tym roku uzyskaliśmy pozwolenie na poszukiwania także na sąsiedniej farmie, także czekają na nas zupełnie nowe wyzwania;-)W poszukiwaniach weźmie udział oficjalny archeolog okręgowy, także znaleziska będą katalogowane a ci którzy będa chcieli je zatrzymać będą mieli okazję wystąpienia o licencję eksportową na ich pełnoprawny wywóz. Gościom z Polski oferujemy transport z i na lotnisko w Luton, zakwaterowanie w namiotach (potrzebny własny spiwór i karimata), toalety, kabiny prysznicowe a także podstawowy prowiant (kawa, herbata, chleb itp.). Oprócz poszukiwań planujemy też mnóstwo różnych atrakcji:))Biorąc udział w zlocie możecie się przekonać jak wyglądają legalne poszukiwania w kraju o liberalnym podejściu do poszukiwaczy, jak należy zgłaszać znajdowane zabytki, jak je katalogować, konserwować i współpracować z archeologami, co naszym zdaniem może zaowocować zdrowszym podejściem do problemu poszukiwań w Polsce:)Poszukiwania Bez Granic" to nie jest impreza komercyjna, liczba miejsc jest ściśle ograniczona, więc nie zwlekajcie ze zgłoszeniami. Więcej informacji znajdziecie na forum Thesaurus a także na stronie klubu, gdzie można zobaczyć zdjęcia z poprzednich zlotów i fotki naszych znalezisk:http://www.timedetectives.org.ukZgłoszenia i pytania proszę kierować na adres: metaldetectives@gmail.com PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 2 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2012 Nasz klub otrzymał właśnie zaproszenie na poszukiwania które odbędą się w niedzielę16 września w hrabstwie Exeter. Zlotowicze którzy będą chcieli (także goście z Polski) będą mieli do dyspozycji 50 akrów nie przeszukanego wcześniej terenu na miejscu jedynej w Wielkiej Brytanii bazy lotnictwa amerykańskiej marynarki wojennej z czasów II wojny światowej. W bazie tej służyło 5 tysięcy żołnierzy i lotników którzy walczyli w Bitwie o Atlantyk. Więcej szczegółów na PBG4.P.S. Jeśli jest ktoś zainteresowany poszukiwaniami tylko w bazie wojskowej 16/09 to proszę o kontakt na powyższy email. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 2 Sierpień 2012 Share Napisano 2 Sierpień 2012 Witam.Grupa mazowiecko-gdańska wstępnie się zapowiada,na razie narada i liczenie czaszek a jutro zgłoszenie.pzdr.banderas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 2 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2012 No to super bo dawno się nie widzieliśmy;-)Dostałem kilka pytań na maila więc małe info dla zainteresowanych żeby wszystko było jasne - zlot PBG4 odbywa się od czwartku do niedzieli w Luton pod Londynem. Poszukiwania w bazie lotnictwa marynarki wojennej (niedziela) nie są częścią zlotu i nie zapewniamy transportu na miejsce poszukiwań, które znajdują się w innym hrabstwie/województwie.PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 3 Sierpień 2012 Share Napisano 3 Sierpień 2012 Jeśli znajdą się 3 osoby z łódzkiego do mojego autka to też bym się wreszcie wybrał.W poprzednich latach mimo chęci udziału nie udało mi się skompletować pełnej załogi chętnej podzielić koszty wspólnej podróży przez Europe na zlot w GB :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 3 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2012 RESTY - takie pytanie proponuję też zadać w głównym wątku z zapisami na forum Thesaurus bo niewykluczone, że kilka osób się znajdzie. Jeśli są jeszcze jacyś chętni to proszę się spieszyć bo chcemy zamknąć już listę uczestników.PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak1966 Napisano 19 Sierpień 2012 Share Napisano 19 Sierpień 2012 witaj resty ja jestem chętny mieszkam blisko granicy niemieckiej będzie ci po drodze proszę o kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 19 Sierpień 2012 Share Napisano 19 Sierpień 2012 Już zwątpiłem że się skład załogi skompletuje :(W przyszłym tygodniu jedziemy na zlot do czeskich kolegów z Silesia Hunter a za dwa tygodnie jest 2 Sieradzki Piknik Poszukiwaczy.Jeśli by się ekipa na wyspy zebrała to nadal nie wykluczam wyprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosomak1966 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 ja jestem do dyspozycji daj tylko znać ,mozemy jechać mojm autem będzie taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 OK.Jak co to zadzwoń albo prześlij mi swój tel.Do mnie jest 602-688-672 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 WitamPanowie jak będziecie jechaća byłoby miejsce to podesłałbym wam trochę stuffu do zabrania ,ludziska liczą na parę drobiazgów z Polskia do samolotu można ile możnapozdrawiamRafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Najpierw musi się zebrać czterech żeby wyjazd nie był droższy od lotu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 ok ja piszę tylko jakby co,no a może odezwie się inna ekipa co jedzie a miałaby coś miejsca na tobołek :)zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 No ekipa z Gdańska jedzie a i Banderas z nimi ma się zabrać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 21 Sierpień 2012 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2012 Panowie, wszystko pięknie i ładnie, ale to nie jest zlot otwarty i chyba nie zauważyliście, że nasza lista jest już zamknięta także warto dać znać organizatorom o Waszych planach podróży;-)) PozdrawiamVWP.S. torba5 - dzięki za pamięć i miejsce w tobołku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 Spoko Igor ,to co Ania zażyczyła to do podręcznego wchodzi :)jak wam sie coś przypomnij niech Ania śmiało do mnie na maila smarujedo zoba niebawemRafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2012 PILNE! Kilku użytkowników Odkrywcy" nie podało nam jeszcze godzin swoich przylotów i odlotów. Bardzo proszę o PW na Thesaurusie". PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 10 Wrzesień 2012 Share Napisano 10 Wrzesień 2012 My autem,na forum thesaurus na razie nie jestem zalogowany a przydały by się namiary na nawigację,a jak nie to i tak damy radę,lubimy szukać.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 10 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Właśnie rozesłałem do wszystkich info z namiarami. Jeśli ktoś nie dostał to proszę o PW na Thesaurusie. PozdrawiamVWP.S. Lubimy szukać" - dobre:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 17 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Było super (jak zawsze ;-)) - wyszły złotka, sreberka etc.Pierwsza fotorelacja:http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7864PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 18 Wrzesień 2012 Share Napisano 18 Wrzesień 2012 Gratulacje udanej imprezki, może kiedyś uda mi się w końcu zebrać ekipę wyjazdową na wasz zlot . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 To był naprawdę udany zlot.W pamięci pozostanie twarda gleba,pyszna grochówka,niezniszczalny stolik didżeja i ufo :))dz. i pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.