Skocz do zawartości
  • 0

Dziwne żelastwo

zaara

Pytanie

Napisano

Witam , znalazłam w dość głębokim leju takie dziwne żelastwo z zatopionymi kamieniami i drobinkami rdzy . Wygląda na metal , który po próbie odłupania zdeformował mi narzędzia pracy " i wydzielił siarkowy nieprzyjemny zapach , dość dużo waży , bo ledwo co można go było odwrócić . Jest płaski jak dysk co widać na zdjęciach i z jednej strony ma taki wypukły dzióbek na środku . Czy to może być jakiś odłamek ?
Z góry dziękuję za odp .
Pozdrawiam

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Słuszne spostrzeżenie ale raczej las był , bo to miejsce jest opisane jako teren łowiecki z czasów średniowiecznych .
Napisano
Czyli szlaka"
Nie dosłownie szlaka, ale resztki stali ze szlaką, ale z przeważającą zawartością stali, (tak że jeszcze można sprzedać na złom), coś jak by po spuszczeniu szlaki z pieca roztopione resztki stali w szlace osiadły na dnie zbiornika spustowego i zastygły.
Napisano

Witam , znalazłam w dość głębokim leju takie dziwne żelastwo z zatopionymi kamieniami i drobinkami rdzy . Wygląda na metal , który po próbie odłupania zdeformował mi narzędzia pracy " i wydzielił siarkowy nieprzyjemny zapach , dość dużo waży , bo ledwo co można go było odwrócić . Jest płaski jak dysk co widać na zdjęciach i z jednej strony ma taki wypukły dzióbek na środku . Czy to może być jakiś odłamek ?
Z góry dziękuję za odp .
Pozdrawiam

Napisano
No , nie wiem , bo żużel jest lekki a to coś waży jakieś 25 kg i zdaje się być czystym metalem ( nie dało się nawet ukruszyć ),natomiast do najbliższej drogi jest jakieś 10 km ,to coś leży w środku lasu .Lej w którym to znalazłam ma ok 2,5 m głębokości .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie