Nadwojciech Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Napisano 8 Lipiec 2012 Bardzo mała,dla porównania łuska 7,9mm.Mosiądz lub jakiś stop mosiądzu z miedzią.Jedyny kontekst Powstanie Styczniowe.Kojarzy ktoś?
sidi Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 To bardziej mi wygląda na mały sztylet, ewentualnie nóż do otwierania listów ( chociaż wydaje się zbyt duży jak na nóż do papieru ) ale nie ostrzałka !
wojtek1234321 Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 A dlaczego nie?http://allegro.pl/ostrzalka-mosiezna-otwieracz-sztylet-i2458582012.html
sidi Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 Chyba macie rację z tą ostrzałką ;-) ale i tak nie potrafię sobie wyobrazić jak można to trzymać wygodnie w ręku i jeszcze tym coś ostrzyć kiedy rękojeść ma tylko 8 cm, no cóż chyba dostosowane to było tylko do kobiecej ręki :)
Nadwojciech Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Napisano 8 Lipiec 2012 Bardzo mała,dla porównania łuska 7,9mm.Mosiądz lub jakiś stop mosiądzu z miedzią.Jedyny kontekst Powstanie Styczniowe.Kojarzy ktoś?
saperfts Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 moze nie ostrzałka, a stalka do wyrównywania ostrza?
wojtek1234321 Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 Chyba macie rację z tą ostrzałką ;-) ale i tak nie potrafię sobie wyobrazić jak można to trzymać wygodnie w ręku i jeszcze tym coś ostrzyć kiedy rękojeść ma tylko 8 cm, no cóż chyba dostosowane to było tylko do kobiecej ręki :)"Wcale nie jest tak strasznie i nie tylko kobieca ręka da radę z tym trzymaniem i ostrzeniem.Zdjęcia od numeru 06_15, do numeru 06_23, sposób trzymania i ostrzenia.http://www.starke.pl/poradnik-ostrzenie-nozy.php
saperfts Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 velmont66 wg mnie ostrzałka jak to definicja mówi służy do ostrzenia krawędzi innych przedmiotów czy to moży , wierłeł itpaaa stalka nie ma właściwości ciernych więc nie ostrzy (nie ściera stali) a jedynie prostuje krawędź tnącą:) ale oczywiście mogę sie mylicpozdr
velmont66 Napisano 9 Lipiec 2012 Napisano 9 Lipiec 2012 ostrzałki powierzchnie mają gładką to nie osełka
Pytanie
Nadwojciech
Bardzo mała,dla porównania łuska 7,9mm.
Mosiądz lub jakiś stop mosiądzu z miedzią.
Jedyny kontekst Powstanie Styczniowe.
Kojarzy ktoś?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.