GORYL Napisano 29 Czerwiec 2012 Autor Napisano 29 Czerwiec 2012 Szukałem i nic nie znalazłem.Znalazłem to łące niedaleko ruin zabudowań ,które po wojnie opustoszały.
esterendensen Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Po pierwsze nie upieram sie,tylko zasugerowalem.Kazdy ma prawo do swojego zdania.Fotek nie wrzuce,gdyz pracuje obecnie w Hiszpanii a takich starych kalamitek nie uzywamy.Tylko te znane Ci z kulka i sprezynka.Widzialem cos takiego u wujka w starej maszynie konnej.Niestety maszyna jest w Polsce.A co do tepoty,to jest to raczej Twoja przypadlosc.
GORYL Napisano 30 Czerwiec 2012 Autor Napisano 30 Czerwiec 2012 i po powrocie do domu jestem ogatszy" o wiedzę,że mogło to być związane z ciśnieniem" manometry też mają aki gwint".
GORYL Napisano 29 Czerwiec 2012 Autor Napisano 29 Czerwiec 2012 Szukałem i nic nie znalazłem.Znalazłem to łące niedaleko ruin zabudowań ,które po wojnie opustoszały.
GORYL Napisano 29 Czerwiec 2012 Autor Napisano 29 Czerwiec 2012 a ten dzyndzelek z boku"(wkręcany)raczej nie miał przelotu
esterendensen Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Witam.jak dla mnie to kalamitka,smarowniczka starego typu.Czesto takie w starych rowerach stosowano,w maszynach rolniczych tez.Wiadomo im wieksza,to do wiekszego pojazdu.
TheAdam1978A Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Chyba nigdy kalamitki nie widziałeś kolego. I skąd Ci się wzięło , że im większa tym większy pojazd? Pręt z boku kontrował jakiś sworzeń.
psychotata Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Jak już, to nie wtrysk, tylko przelew wtrysku... ale i tak wątpliwa sprawa że to to... Pozdr.
esterendensen Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Kolego Adamie.Tak sie sklada,ze kalamitki widuje codziennie.Wyobraz sobie,ze nawet wykorzystuje je zgodnie z przeznaczeniem.Napisalem,ze kalamitka,aby naprowadzic na trop.A skad mi sie wzielo?Z zycia codziennego.A skad Ci sie wzielo,ze pret z boku kontrowal jakis sworzen?!
Daro Shadow Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 http://www.profestools.pl/product/image/14163/100-5060.jpgmoże taka końcówka do pompowania kół jakiegoś starszego typu? też kiedyś znalazłem coś podobnego.
esterendensen Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 Zdaje sie,ze numer 5 co nieco podobny http://pl.wikipedia.org/wiki/Smarowniczka
TheAdam1978A Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 A gdzie w tej kalamitce jak to nazywasz widzisz sprężynę z kulką i otwór na wylot ,którędy smar miałby wędrować do smarowanej części? To ,że ten dzyndzel z boku zaciskał sworzeń lub coś w tym stylu to widzi każdy kto miał choć trochę styczności z mechaniką.Podaj kolego wymiary co się wyeliminuje nimi pomysły,że to kalamitka.
esterendensen Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 A gdzie jest napisane,ze kazda kalamitka musi miec kulke i sprezynke?! Zajrzyj do linku,ktory podalem i przyjrzyj sie kalamitkom.Uwaznie,kolego uwaznie.Poczytaj tez troche-jest tam napisane,ze kalamitka nie tylko moze sluzyc do smarowania smarem.A odnosnie otworu na wylot to jest,tylkozapchany resztkami zelaza" jak zalozyciel watku na pisal.
esterendensen Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 dzyndzel zaciskal sworzen lub cos w tym stylu.Widze,ze Twoja fachowa terminologia pozostawia wiele do zyczenia.Ja akurat pracuje juz od kilkunastu lat jako mechanik maszyn,wiec nie sugeruj mi co mam widziec.Na pewno nie dzyndzel,a juz na pewno nie cos.Poza tym napisalem na poczatku,ze MOIM ZDANIEM jest to kalamitka.Moge sie mylic,moze to tylko czesc wiekszej calosci.Nie czepiaj sie wersji innych,tylko sam cos zasugeruj.Tylko prosze-nie jakies tam nieokreslone dzyndzle.
Daro Shadow Napisano 30 Czerwiec 2012 Napisano 30 Czerwiec 2012 wyluzujcie ludzie -,- od jakiegoś czasu ciężko znaleźć wątek w którym ktoś by się nie kłócił.
Pytanie
GORYL
Szukałem i nic nie znalazłem.
Znalazłem to łące niedaleko ruin zabudowań ,które po wojnie opustoszały.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.