Skocz do zawartości

Jaki wykrywacz wart uwagi po rutusie?

snopek07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
posiadam Rutusa Proximę v2.0 i chciałem zapytać co warto wziąć po nim? Głównie zależy mi na większych zasięgach na kolor, ale złom też czasem szarpię - czyli wykrywka taka w miarę uniwersalna (waga, wygląd itp. nie liczy się. Ma być skuteczny).

W podobnym temacie do mojego znalazłem takie propozycje:
Teknetics G2
Teknetics Omega 800
XP Adwentis
XT 705
Minelab Sovereign GT

Co polecicie i dlaczego?
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
tak się składa, że każdy z wymienionych modeli będzie niebo lepszy.Weź sovereigna, gdyby nawet jakimś cudem Ci nie podpasował, odsprzedasz bez problemu i bez straty
Napisano
wyżej wymienione nie będą lepsze bo nie są uniwersalne! może i na drobnice są lepsze ale wyciągnij hełm z 90cm omegą, hahahahah :D powodzenia.
Napisano
Właśnie hhe z 90 cm omegą wyciągniesz chełm na czułosci 70 na 99 z 90 cm , ktoś robił testy w miesięczniku odkrywca .

zasięg na barak 3,25 metra na czułosci 70na 99
Napisano
Witam.Do kolegi emisoo,artykuł z Odkrywcy czytałeś ale nie dokładnie.Jest tam napisane że zasięg na hełm wynosił 90 cm ale przedmiot był częściowo wkopany w ziemie.Żeby nie było niejasności zadzwoniłem do Pana Piotra Szyngiera który pisał ten artykuł żeby wyjaśnić o co chodzi z tym częściowym zakopaniem.Pan Szyngiera poinformował mnie ze hełm był zakopany w ziemi na głębokości ok 0,5 metra,a reszta zasięgu była łapana w powietrzu.Wniosek jest taki że wątpię żeby Omega wyłapała hełm który by był faktycznie zakopany w ziemi na głębokości ok 1 metra.Pozdrawiam Marek.
Napisano
Wychodzi na to, że jeżeli chcę kolorek (tylko) to mogę śmiało coś z powyższych wybrać, ale mi bardziej chodzi o sprzęt uniwersalny. Prócz Proximy nie ma nic lepszego i równie uniwersalnego? Sprawa też wygląda tak, że nie chcę wydawać na wykrywkę 3-4 tys. jeżeli zasięg ma mieć niewiele lepszy od Rutusa Proximy, bo to trochę wyrzucanie pieniędzy w błoto. Nie zależy mi na wadze wykrywacza, czy wyglądzie. Jeszcze takie pytanie, bo są różne wersje oprogramowania do Rutusa Proximy i ja mam np. 2.0, czy mogę wgrać jakąś nowszą wersję i co nowsze oprogramowanie wnosi?
Napisano
Zdaje sie kolego ze jest całe multum cewek do terseski x-705 i omegi ,które podnoszą znacząco walory tych jednostek pomiarowych co nie mozna powiedzie o akcesoriach wykrywaczy Rutyny zdaje się ze koncentrak jest największy
Zasieg na monetkę 2 groszowa w gruncie to zaledwie 17 cm gdzie ace 350 bierze takową z 21 bez problemu i kosztuje trzy stówy mniej
Napisano
To co Piotr manipuluje testami czy wy przekręcacie fakty jak byk można sobie porównać z innymi modelami , testami jego przeprowadzonymi w ten sam sposób z innymi modelami wykrywaczy . W końcu zamieszczone sa w miesięczniku tego FORUM
Napisano
Nie przekręcam faktów.Taką właśnie informacje uzyskałem od Pana Piotra.W teście omegi jest wyraźnie napisane że przedmioty były częściowo zakopane w ziemi.Jak masz ten nr. Odkrywcy to możesz przeczytać.
Napisano
pozwole sie wtrącic co do omegi i helmu. niema szans by wykryla helm na takiej glebokosci"

Nie ma takiego słowa jak niema...

Kolego emisoo , niepotrzebnie się produkujesz...niestety osobom , które w życiu nie używały żadnego sprzętu poza sprzętem Pana Rutyny , nie wtłumaczysz ,że istnieją inne wykrywki ,z których większość jest lepsza ...właśnie tak Panowie i Panie... Proxima czy Argo to dobre wykrywacze ale nie żadne cuda...i do tego przereklamowane ,a że cena nie jest wygórowana i ktoś sobie kupił to nie znaczy ,że jest to szczyt technologii i wygody w użytkowaniu....
Napisano
A od kiedy tryb statyczny jest synonimem zasięgu?Owszem teoretycznie powinien, ale...
x-terra na dynamiku wyłapuje duże przedmioty (typu bańka po mleku) na takiej głębokości,że -śmiem twierdzić - połowie dyskutantów tego wątków nie chciałoby się tego wykopywać albo zwyczajnie nie daliby rady.Dynamikiem też można skutecznie szukać dużego żelaza, tylko trzeba umieć.
Te rzeczone powyżej 90 centymetrów, w lesie, wśród korzeni to jest 3-4 godziny kopania dobrym szpadlem i dobrą siekierą i dobrym kopiącym.Jak komuś zależy bezwzględnie na zasięgu, niech sobie kupi trapera za 550 złotych- będzie taniej i na pewno głębiej od Proximy.
Proponuję zatem zostawić odwieczny temat zasięgu i zastanowić się nad takimi detalami jak na przykład identyfikacja.Dobra identyfikacja = 3-4 godziny do przodu.
Nie mam nic do Rutusa, jednak irytuje mnie kłamliwy lobbing na rzecz jego wykrywaczy, które nie są żadnym cudem.
Napisano
Parametry prosy są godne uwagi, zwłaszcza, że za lekko ponad półtora tysiaka masz wiele funkcji, które na zachodnich sprzętach zaczynają się od 2 kawałków. Poza tym serwis na miejscu - również do cudownych on nie należy, ale fakt możności zrobienia czegoś na miejscu mówi sam za siebie.
Napisano
Jak zasugerował już OGNISTY - prawdziwie uniwersalny jest Whites XLT, owczarek niemiecki wśród wykrywaczy;-)
Rację ma też pastuszek pisząc, że nie o zasięg najczęściej chodzi.

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie