Skocz do zawartości

ile jest TKS do obejrzenia w Mazowieckim i Polsce

psioter5

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo chciał bym dogłębnie obejrzeć sobie TKS a szczególnie wsiąść do tego cuda, byłem ostatnio w Muzeum Wojska Polskiego i był tam jeden piękny egzemplarz ale jest tam zasada tylko patrzeć a nie dotykać i nie było szans na obejrzenie od środka. Dla mnie jest to najwspanialszy pojazd 2 wojny światowej więc obejrzenie go jest dla mnie czymś bardzo ważnym. Chciał bym tez się dowiedzieć czy gdzieś w PL jest przeprowadzana rekonstrukcja tego cuda.

Chyba nie będzie łatwo...
Muzealne TKS

Muzeum Wojska Polskiego posiada egzemplarz TKS, przekazany 20 października 2003 roku[18] przez szwedzkie Muzeum Armii w Sztokholmie, a znajdujący się wcześniej w zbiorach Muzeum Broni Pancernej w Axvall[19]. Pojazd był częściowo zdekompletowany i górny pancerz musiał zostać zrekonstruowany. Jest zdatny do samodzielnej jazdy, gdyż staraniem wielu osób zrekonstruowano różne elementy wyposażenia.

Oprócz zrekonstruowanego TKS z Muzeum Wojska Polskiego, do naszych czasów przetrwały 3 inne tankietki tego typu. Sprowadzony z Norwegii TKS z kolekcji Jacka Kopczyńskiego z Łodzi udało się uruchomić. Pozostałe 2 znajdują się poza granicami Polski: w muzeum pancernym na Kubince w Rosji oraz w Forsvarsmuseet w Norwegii. Prócz tego wcześniejszy model tankietki TK-3 znajduje się w kolekcji Adama Rudnickiego, a TKF w muzeum wojskowym w Belgradzie w Serbii.

Kolejny egzemplarz tankietki TKS powrócił do Polski jako dar rządu Norwegii. Po renowacji będzie prezentowany w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu" -wiki

Wakacje idą, może za granicą będzie łatwiej?
........................................................
http://derela.republika.pl/tk_forpl.htm

....................
Przeszukaj forum ODK, tu żadna informacja dotycząca TKS przez ostatnie 10 lat nie przeszła chyba bez echa :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie