psioter5 Napisano 24 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2012 Bardzo chciał bym dogłębnie obejrzeć sobie TKS a szczególnie wsiąść do tego cuda, byłem ostatnio w Muzeum Wojska Polskiego i był tam jeden piękny egzemplarz ale jest tam zasada tylko patrzeć a nie dotykać i nie było szans na obejrzenie od środka. Dla mnie jest to najwspanialszy pojazd 2 wojny światowej więc obejrzenie go jest dla mnie czymś bardzo ważnym. Chciał bym tez się dowiedzieć czy gdzieś w PL jest przeprowadzana rekonstrukcja tego cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 26 Czerwiec 2012 Share Napisano 26 Czerwiec 2012 Chyba nie będzie łatwo...Muzealne TKSMuzeum Wojska Polskiego posiada egzemplarz TKS, przekazany 20 października 2003 roku[18] przez szwedzkie Muzeum Armii w Sztokholmie, a znajdujący się wcześniej w zbiorach Muzeum Broni Pancernej w Axvall[19]. Pojazd był częściowo zdekompletowany i górny pancerz musiał zostać zrekonstruowany. Jest zdatny do samodzielnej jazdy, gdyż staraniem wielu osób zrekonstruowano różne elementy wyposażenia.Oprócz zrekonstruowanego TKS z Muzeum Wojska Polskiego, do naszych czasów przetrwały 3 inne tankietki tego typu. Sprowadzony z Norwegii TKS z kolekcji Jacka Kopczyńskiego z Łodzi udało się uruchomić. Pozostałe 2 znajdują się poza granicami Polski: w muzeum pancernym na Kubince w Rosji oraz w Forsvarsmuseet w Norwegii. Prócz tego wcześniejszy model tankietki TK-3 znajduje się w kolekcji Adama Rudnickiego, a TKF w muzeum wojskowym w Belgradzie w Serbii.Kolejny egzemplarz tankietki TKS powrócił do Polski jako dar rządu Norwegii. Po renowacji będzie prezentowany w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu" -wikiWakacje idą, może za granicą będzie łatwiej?........................................................http://derela.republika.pl/tk_forpl.htm....................Przeszukaj forum ODK, tu żadna informacja dotycząca TKS przez ostatnie 10 lat nie przeszła chyba bez echa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 26 Czerwiec 2012 Share Napisano 26 Czerwiec 2012 A mi się obiło o uszy że coś jeszcze jest we Wrocławiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 26 Czerwiec 2012 Share Napisano 26 Czerwiec 2012 To chodzi o orginał TKS czy replika jeżdżąca może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.