Skocz do zawartości

Srebro

Tomb750

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niewiele widać, ale to chyba 3 krajcary Rudolfa II.

1 i 4 zdjęciu w centrum coś jak kwiat."
Raczej orzeł cesarski.

drugim i trzecim zdjęciu widać lekko lwa z profilu"
Na takim zdjęciu można zobaczyć wszystko.

Ważne: dokładna średnica + waga = nominał

Spróbuj odczytać datę, powinna być przed A przed wyłamaniem (zdjęcie 1 powinno być obrócone prawie o 180 st.)

Porównaj napisy

http://www.dorotheum.com/auktion-detail/auktion-9137-munzen-und-medaillen/lot-1206943-rudolf-ii.html

Lepsze zdjęcia i da się zidentyfikować.
Pozdrawiam
Napisano
waga 1 gram. średnica 20mm w porywach do 20,4 bo jest rozklepana. Chyba faktycznie widać tam carskiego orła a rok to chyba 16?? nie widać dalej bo jest przyklepana.
Napisano

ja tam widzę lwa z otwartym pyskiem z profilu. Odwrócony jest w swoje prawo czyli nasze lewo.

albo mam tylko niezłą wyobraźnię ;)

Napisano
Oglądałem tego grosza, ale proporcje liter w napisach wydawały mi się inne. Ale może w innym roczniku? Dość długo były bite, popatrz na legendy jeszcze tu, może wypatrzysz np. jakiś znak menniczy, co przybliży datę
http://www.medievalcoinage.com/saurma/someoldcoins.org/saur/1/0218.htm
Napisano
Możesz dokładnie określić w którym miejscu szukać mennicy? Dodam dzisiaj fotki ale naprawdę nie wiem gdzie go szukać (nie jestem pewny)
Napisano
Możesz dokładnie określić w którym miejscu szukać mennicy? "

To raczej znak mincerza, nie koniecznie tożsamy z oznaczeniem mennicy. Podobny znak występuje chyba w tabelce na w/w stronie, poz.522. Ale trudno przesądzać na 100%, przydałby się porządny katalog.
Napisano

jedyne co mi podpada pod znak zaznaczyłem w kółku. Jest tam coś w stylu M lub W zależy z której strony patrzeć. Wygląda jak miękko" pisana litera. Zdjęcie dodam po południu. Dzięki za zainteresowanie :)

Napisano

Ten znaczek jest bardzo podobny ale wydawało mi się że jak jest to moneta Rudolfa II to tam właśnie jest wybite RUDOL II
Wydaje mi się że widać rok 160?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie