Skocz do zawartości
  • 0

klamerka ale jaka pruska czy aus-weg

trpoiciel

Pytanie

Napisano
witam wszystkich posiadam w swoich zbiorach nietypową klamerkę jedni twierdzą ze jest to pruska a drudzy że austro-wegierska sam sprawdzałem w książce Armia Austro-Wegierska 1914-1918 " i na jednej z tablic była opisana jako klamra zastępcza . Chciałbym dodać ze klamerka posiada bicia P&W i jakis numer . Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tej zagadki z góry dziękuje i pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie wiem gdzie była identyfikowana ale rozstaw widełek już na oko nie pasuje do klamry kawalerii m95 może to jeszcze być pierwsza wersja tej klamry m47 o której wcześniej zapomniałem :):)
Napisano
Miedzy innymi tu byla juz identyfikowana, śledzilem temat, bo bylem dość zywotnie zainteresowany identyfikacją tej klamry, poniewaz rowniez ja posiadam i nie potrafiłem jej przypasować do Austrowegier.
Napisano
Klamraz fotki była juz wielokrotnie identyfikowana jako klamra pruskiej kawalerii, u Nowakowskiego w Armii Austrowegierskiej jest zidentyfikowana mylnie.
Napisano
powiem wam tak :):) nie pamięam już z kąd ale gdzieś w szarych komurkach mam zakodowane że CK armia urzywał takich klamer ale nie mam na to dowodów - z tego co widzę klamra deko różni się od pruskiej kawalerii jest bardziej płaska i widełi na oko są szersze tak jak w klamrach CK - być może włsnie to ta klamra ale dowodów nie mam -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie