GORYL Napisano 21 Czerwiec 2012 Autor Napisano 21 Czerwiec 2012 Witam chciałem zapytać jak w temacie kto do kogo i o czym pisał w tym piśmie.Dodam,że jestem noga z niemieckiego" a łumacz" to jakieś głupoty mi wychodzą.Znalazłem to pismo wraz z paroma innymi zeczami" z okresu odwiedzin" papieża w Wambierzycach...
sonicsquad Napisano 21 Czerwiec 2012 Napisano 21 Czerwiec 2012 Zdjęcie raczej kiepskie - nie da rady bliżej? Jak nie to przepisz.
GORYL Napisano 22 Czerwiec 2012 Autor Napisano 22 Czerwiec 2012 Czyli nic wartościowego" sobie nie przekazywali?
SPoskier Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Z tymi robotnikami nie byłbym pewien, Gauverlag NS – Schlesien G.m.b.H to nazistowkie wydawnictwo wydające wiele tytułów dla nsdap np. Grünberger Wochenblatt, wydawało jeszcze po wojnie.
arklas Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Rzuciłem jeszcze raz okiem na pierwsze zdanie – „Lieber Mitarbeiter”, czyli „Drogi współpracowniku”. Zatem ktoś musiał pracować dla tego wydawnictwa i była go (tego kogoś) jedna sztuka.
SPoskier Napisano 22 Czerwiec 2012 Napisano 22 Czerwiec 2012 Oddział dostał materiał propagandowy, a wydawnictwo działało w wielu miastach na zasadzie wielu pododdziałów, pewnie do wydań lokalnych
arklas Napisano 21 Czerwiec 2012 Napisano 21 Czerwiec 2012 Po co" te cudzysłowy wszędzie"?Do tego listu były dołączone obrazki (takie same) przedstawiające pewnie miejsce zamieszkania Hitlera (dom, krajobraz, okolice). Dostali je jacyś robotnicy z Kłodzka w podziękowaniu za wykonaną pracę. Była seria sześciu obrazków, ale na resztę ci robotnicy musieli sobie jeszcze zasłużyć.Czy potrzebujesz słowo w słowo?
Pytanie
GORYL
Witam chciałem zapytać jak w temacie kto do kogo i o czym pisał w tym piśmie.
Dodam,że jestem noga z niemieckiego" a łumacz" to jakieś głupoty mi wychodzą.
Znalazłem to pismo wraz z paroma innymi zeczami" z okresu odwiedzin" papieża w Wambierzycach...
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.