Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek zaokrąglonego żelaztwa od czego ?

pagi19

Pytanie

Napisano

Jak w temacie znalazłem to coś kiedyś przy Sowieckich okopach z II WŚ w środku widać jakby bruzdy nadające rotację może ktoś już się spotkał z takim czymś

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanse na id od czego są te panewki są raczej znikome. Chociaż po wielkości względem zapalniczki można powiedzieć, że kawał bydlaka z tego silnika musiało być. Podaj wymiar, średnicę zew. i wew. złożonych panewek.
Napisano
raczej służyły do łożyskowania wału w maszynach i urządzeniach a nawet może i w silnikach parowych,
tylko jeśli są żeliwne to raczej duże obciążenia odpadają
Napisano
No chyba cały czas jest mowa ,że to panewki, więc nie bardzo rozumiem w tym momencie kolegi post. Określenie jaki to materiał na oko jest nie możliwe. A nawet jeśli to żeliwo to dlaczego mają odpadać duże obciążenia? W kombajnie wymieniałem teflonowe tuleje na żeliwne,konstrukcja ograniczała dobre smarowanie, a mimo to i dużych obciążeń świetnie zastępowały oryginalne.
Napisano

Jak w temacie znalazłem to coś kiedyś przy Sowieckich okopach z II WŚ w środku widać jakby bruzdy nadające rotację może ktoś już się spotkał z takim czymś

Napisano
Adamie jeśli nie rozumiesz to już wyjaśniam.
Otóż czytając Twój drugi post zrozumiałem ( a może i nie :) ) że wg Ciebie panewki pochodzą od silnika, lecz ciężko stwierdzić, co jest oczywiste po tylko kawałku metalu, od jakiego. Więc moja teoria jest jak powyżej.

Jeśli miałoby to pochodzić od silnika to jedynie parowego bo spalinowy tu odpada. A nawet jeśli poznamy rozmiar panewek to raczej jest mało prawdopodobne aby powiedzieć od czego.
Napisano
Materiał to niewątpliwie żeliwo, identyczne pofragmentowane kawałki znajdowałem w swojej okolicy, ale też nie mam pojęcia co to.
Napisano
znalazłem dwa takie obok siebie co do materiału to raczej żeliwo żeby nie te wcięcia wewnątrz to bym nie zwrócił uwagi na fragment lufy to też nie wygląda trochę za cienkie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie