Skocz do zawartości

Depozyty

Daniel123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam kilka pytań w sprawie depozytów" i nie tylko .

1. Znalazłem teren w lesie na skrzyżowaniu dróg. Do o koła doły pokopane niektóre na metr inne mniej, więcej dołów jest chyba ze 100 albo i więcej tak jak by ktoś czegoś szukał. Ludzie z pobliskiej wsi mówili że kiedyś tam ktoś znalażł jakieś poniemieckie rzeczy ale ile w tym prawdy... Przetrzepałem miejsce wykrywaczem (Garrett`em Ace 250) coś było np. 8 monetek polskich lata 1929 i 1939 medalik niemiecki 1938r. Ale depozytu 0. Dalej za tym miejscem ok. 1km była wieś nie duża. - woj. Zachodniopomorskie.

2. Kiedyś kopałem w we wsi w starym parku na dzisiejszej ścieżce sygnał obok dużego drzewa (Buka) no kopie wyciągnąłem jakąś starą miske jakiś jak by garnek kawałki złomu szkła kawałek butelki z porcelanowym korkiem od piwa niemieckiego oczywiście, no i dużo właśnie jakiś takich śmieci - co tam mogło być? A jeszcze wyciągałem kawałki porcelany.

Pozdrawiam...
Dzięki.

• 1 month later...
Witaj. To że ktoś tam coś kiedyś znalazł może być prawdą i dotyczyć naprawdę wielu rzeczy. Depozyt, amunicja, broń... W głowach mieszkańców mogło to urosnąć do rangi czołu czy skrzyni ze złotem...
Monetki i medalik które znalazłeś, są typową znajdką w okolicy dróg.
Co do dołów. Musisz się dowiedzieć czy są one świeże" po kopaniu, czy nie są pozostałością np melioracyjnych czy może efektem bombardowania w czasie wojny.
Depozyty znaleźć ciężko ale się trafiają. Dużo tego na forum. Pod drzewem znalazłeś zniszczone rzeczy - prawdopodobnie był to tzw śmietnik, chociaż dla niektórych ludzi w czasie wojny nawet takie rzeczy były skarbem (swego czasu znalezione paczki z gwoździami itp). Depozyt nie zawsze oznacza wiadro czy skrzynię ze złotem, srebrem czy innymi dobrami.
Pozdrawiam Seba

Już to przerabialiśmy :) ten link co sonic dał jest moim postem jak widać dużo osób się interesuje.Jestem także początkującym , poczytaj ,a dużo się dowiesz.Ciesz się , że znalazłes monetki jakieś itp inni znajdują stare gwoźdźie kapsle i się tym cieszą.Nie odrazu Kraków zbudowali.Pozdrawiam D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie