torba5 Napisano 17 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Witamwłaśnie zaczynam przygodę z własnym piwem ,bawił się ktoś już jakie wrażenia smakowe ,jakie rady ,czego unikać ,jak sterylizujecie sprzętpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 19 Czerwiec 2012 Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Masz na myśli te puszkowe f-y Coopers?Dwukrotnie warzyłem jeśli to tak można nazwać.Owszem wychodzi fajnie nagazowane,ale trzeba zmniejszyć ilość wody od podanej w przepisie,inaczej zgodnie z tym co piszą wychodzi cieniutkie ok.4% ja takiego nie preferuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 19 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2012 no od tego chciałem zacząć na pierwszy raz i zobaczyć czy szlag mnie nie trafi przy butelkowaniu i myciu ,widziałem też jak przerabiać kegi do prawdziwego warzenia i to już trochę większa jazdapozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 19 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2012 aaa i jak radziłeś sobie ze sterylizacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 20 Czerwiec 2012 Share Napisano 20 Czerwiec 2012 W tym zestawie miałem również środek do mycia butelek,szczotkę,ale w zupełności wystarcza umycie butelki w czasie nie dłuższym niż do pojawienia się pleśni.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 21 Czerwiec 2012 Share Napisano 21 Czerwiec 2012 kol.torba5, pare razy awilem"się właśnie z coopersami w robienie piwa i powiem tak: wyszło mi calkiem nie złe!! gaz,piana jak trza! i procenty też!!:)% zależy od ilości cukru przy 2 fermentacji w butelkach. Ja próbowałem kilku rodzajów i moim zdaniem najlepsze było typu elgijskiego", a jeśli będziesz butelkował to podstawa dobra kapslownica.własnie nie dawno spożyłem 2 ostatnie piwa jakie mi sie ostały:) i wrażenia smakowe całkiem nie złe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 21 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2012 ok martwilem się tylko sterylizacją bo wszędzie straszą ze wszystko musi być wypucowane do bólu ,ale spoko nastawiam w weekend dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 25 Czerwiec 2012 Share Napisano 25 Czerwiec 2012 pochwal się jak ci poszło,podstawa to własciwa temp. pierwszej fermentacji,a butelki zawsze możesz wyparzyć w piekarniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 25 Czerwiec 2012 Share Napisano 25 Czerwiec 2012 jaki jest wkład finansowy, ile literków wychodzi z puchy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 25 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2012 zestaw startowy to około 200 pln ,ale w nim jest cieńka kapslownica ja położyłem na start ciut więcej na trochę lepszy gatunkowo sprzęt ,ekstrakt 50 pln w tym już są drożdże dodatkowo cukier do fermentacji najtaniej wychodzi glukoza 7,50 za 1 kg ,trunku z tego jest około 23 litry z tendencją na mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 26 Czerwiec 2012 Share Napisano 26 Czerwiec 2012 tak jak kol torba5 napisał,ok 22-23l a koszty się zmniejszają przy kolejnej produkcji,poza tym częściowo używałem butelek po powie fisher" co prawda 0.66l ale z automatycznym" korkiem.zmniejszając ilość wody wychodzi bardziej esencjonalne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.