Skocz do zawartości

pruski mundur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zainteresowałem się odtwarzaniem pruskiego żołnierza 1914 r. Czy ktoś może mi prosto powiedzieć czy bardziej wartościowym jest nabycie munduru M 07/10 od Franka czy może z allegro od Mrówki Z. Koszty nnie są małe więc uażam pytanie za stosowne. Być może były wcześniej na forum jakieś wątki o pruskim umundurowaniu i oporządzeniu ale w tym gąszczu trudno się czegoś doszukać. pozdr

mam obydwa mundury .

Mundury różnią się grubością ( mrówka zdecydowanie grubsza)
Frankowskie guziki od razu do wymiany - brak haków
Mrówka haki są guziki na początek ujdą

Mrówka troszkę głupi krój ma efektem czego są krótkie rękawy.

Mrówka jest tańsza i według mnie lepiej wykonana . jak jeszcze będziesz miał jakieś pytania o pruska armie pisz.

To Kolega niewiele widział, niejedni już tak przerabiali :) Nie miałem możliwości porównania tych tworów z oryginalnym M10, ale wydaje mi się, że jest to bardzo średnio zbliżone... Tak czy inaczej, to na 90% jest właśnie przeróbka NRD, a znając inne wynalazki tej firmy, mam pełną pewność.

Chyba najlepsze repliki szyje firma Schipperfabrik.com . Są drogie, ale to Mercedesy w swojej dziedzinie. Można próbować upolować coś tańszego, ale tym samym jeszcze nie sprawdzonego (Schuster.ru coś powoli kombinuje z Prusami). Oczywiście klasycznie najtańszym rozwiązaniem jest znalezienie odpowiedniego materiału i szycie prywatne u krawca, ale efekt końcowy będzie zależał od ilości chęci i włożonej pracy kupującego, których będzie potrzebował sporo.

Pozdrawiam
Macragge

Schipperfabrik.com to racja choć mam od nich ładownice i nity wszystkie strzeliły. ale ceny jakie oni proponują są na kieszenie Polskie zdecydowanie przesadzone.

z tą przeróbką NRD bym się sprzeczał. co do kolorystyki każda z tych firm robi inny odcień sukna. w rzeczywistości też ich było kilka dlatego ciężko ocenić.

franek a mrówka to mrówka ładniejsze sukno. mówię u franka to chyba ostatnia możliwość daje super wygórowane ceny za bardzo średnią jakość.

i jeszcze jedno. Nie wiem, czy mnie się tak tylko wydaje ale na fotce munduru od Mrówki jest takie wcięcie w pasie, zupełnie jak w niemieckich oficerskich z II w św. Śledząc czarno-białe, epokowe fotki, szczególnie ze studiów fotograficznych widać że zwykłe, żołnierskie mundury tamtej epoki były proste. Być może to tylko złudzenie.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie