Tamburmajor Napisano 8 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Witam. Zainteresowałem się odtwarzaniem pruskiego żołnierza 1914 r. Czy ktoś może mi prosto powiedzieć czy bardziej wartościowym jest nabycie munduru M 07/10 od Franka czy może z allegro od Mrówki Z. Koszty nnie są małe więc uażam pytanie za stosowne. Być może były wcześniej na forum jakieś wątki o pruskim umundurowaniu i oporządzeniu ale w tym gąszczu trudno się czegoś doszukać. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surkan Boris Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 mam obydwa mundury .Mundury różnią się grubością ( mrówka zdecydowanie grubsza)Frankowskie guziki od razu do wymiany - brak haków Mrówka haki są guziki na początek ujdąMrówka troszkę głupi krój ma efektem czego są krótkie rękawy.Mrówka jest tańsza i według mnie lepiej wykonana . jak jeszcze będziesz miał jakieś pytania o pruska armie pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord_Macragge Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 A czy te mundury od P. Frankowskiego to nie są przerobione DDRy? Jeśli tak, a na to wygląda, to świetna cena... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surkan Boris Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Nie jak DDR można przerobić na kurtkę 1910 ?? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tamburmajor Napisano 8 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2012 A co z kolorem sukna? Czy oba trzymają sie w rozsądnych odcieniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord_Macragge Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 To Kolega niewiele widział, niejedni już tak przerabiali :) Nie miałem możliwości porównania tych tworów z oryginalnym M10, ale wydaje mi się, że jest to bardzo średnio zbliżone... Tak czy inaczej, to na 90% jest właśnie przeróbka NRD, a znając inne wynalazki tej firmy, mam pełną pewność. Chyba najlepsze repliki szyje firma Schipperfabrik.com . Są drogie, ale to Mercedesy w swojej dziedzinie. Można próbować upolować coś tańszego, ale tym samym jeszcze nie sprawdzonego (Schuster.ru coś powoli kombinuje z Prusami). Oczywiście klasycznie najtańszym rozwiązaniem jest znalezienie odpowiedniego materiału i szycie prywatne u krawca, ale efekt końcowy będzie zależał od ilości chęci i włożonej pracy kupującego, których będzie potrzebował sporo. PozdrawiamMacragge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Można z Hero :) A Franek...mundury jego produkcji to porażka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surkan Boris Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 właśnie hero zapomniałem . też miałem , guziki też do wymiany ale jakość lepsza niż u franka wyposażone w tylne haki brak bocznych jak dobrze pamiętam. ale z ceną nie mam pojęcia bo kiedyś na allegro kupiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surkan Boris Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Schipperfabrik.com to racja choć mam od nich ładownice i nity wszystkie strzeliły. ale ceny jakie oni proponują są na kieszenie Polskie zdecydowanie przesadzone. z tą przeróbką NRD bym się sprzeczał. co do kolorystyki każda z tych firm robi inny odcień sukna. w rzeczywistości też ich było kilka dlatego ciężko ocenić.franek a mrówka to mrówka ładniejsze sukno. mówię u franka to chyba ostatnia możliwość daje super wygórowane ceny za bardzo średnią jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tamburmajor Napisano 9 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2012 i jeszcze jedno. Nie wiem, czy mnie się tak tylko wydaje ale na fotce munduru od Mrówki jest takie wcięcie w pasie, zupełnie jak w niemieckich oficerskich z II w św. Śledząc czarno-białe, epokowe fotki, szczególnie ze studiów fotograficznych widać że zwykłe, żołnierskie mundury tamtej epoki były proste. Być może to tylko złudzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surkan Boris Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 złudzenie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orm26 Napisano 17 Lipiec 2012 Share Napisano 17 Lipiec 2012 a mundury od nestofa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 19 Lipiec 2012 Share Napisano 19 Lipiec 2012 poszukajcie na niemieckim ebay. ponieważ tą armię niemcom wolno oddtwarzać wyposarzenia i mundurów (czesto orginalnych) mają duzo i w dobrych cenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.