Skocz do zawartości
  • 0

Czy kule pochodzą z tego samego okresu co przypinka?

xweganx

Pytanie

Napisano

Witam, wykopałem dzisiaj taką oto przypinkę niemieckich wojsk kolejowych i kilka kul. Czy ktoś z fachowców może mi odpowiedzieć czy okres z jakiego pochodzą te przedmioty się pokrywa, oraz z jakiego rodzaju broni pochodzą kule? A jak ktoś wie coś więcej na temat formacji z przypinki to już w ogóle będzie miód ;)
Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
żeby coś identyfikować, trzeba mieć minimum informacji - ty nie podałeś żadnych odnośnie tych pocisków ...

a oko", to ....

ewentualnie tu :
http://www.aksamit.wz.cz/pages/tema3.htm
Napisano

Witam, wykopałem dzisiaj taką oto przypinkę niemieckich wojsk kolejowych i kilka kul. Czy ktoś z fachowców może mi odpowiedzieć czy okres z jakiego pochodzą te przedmioty się pokrywa, oraz z jakiego rodzaju broni pochodzą kule? A jak ktoś wie coś więcej na temat formacji z przypinki to już w ogóle będzie miód ;)
Pozdrawiam

Napisano
Przypinka nie jest niemiecka tylko austro-węgierska a dokładniej jest to kappenabzeichen tj. odznaka czapkowa.
Fajny stan jak na wykop szczególnie, że tego typu odznaki były wykonane z cynku.
Napisano

Dziękuję za przybliżenie mi przeznaczenia i historii tej odznaki. Pozostaje jeszcze pytanie co do kul.
A jeśli chodzi o tył odznaki, to wygląda on tak jak na zdjęciu.
Agrafka odpadła mi w rękach, jest stalowa ale dość dobrze zachowana, pozostanie tylko jej przymocowanie i będzie ciekawe znalezisko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie