Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Ersatz

Liwiusz66

Pytanie

Napisano

1
Bagnet Ersatz według klasyfikacji Cartera EB10
Bagnet utrzymany w bardzo ładnym stanie myślę że był czyszczony ,ale nie polerowany i ostrzony, Bagnet nie był rozbijany co widać na zdjęciach.
Zaniepokojenie moje budzi fakt nieneagannego stanu głowni oraz tego iż nie trzyma wymiarów głowni.
Wymiary mojego bagnetu

Długość całkowita - 427mm
Długość ostrza - 303mm
Szerokość ostrza - 25mm
Grubość ostrza - 4,1mm

Wymiary według klasyfikacji Cartera

Długość całkowita - 421mm
Długość ostrza - 298mm
Szerokość ostrza - 26mm
Grubość ostrza (nie jest podana ale można przyjąć bazująć na podobnych bagnetach 5mm)
Proszę osoby mogące udzielić jakiejkolwiek informacji dotycch nieprawidłowości dotyczących owego bagnetu o informacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzisiejszy już wszystko wiadomo
wczorajszy też przeszedł zabiegi czyszczące" ale nie zostal tak drastycznie skatowany,ale oczywiście to tylko moja opinia
pozdro
Napisano
Odpowiedz Einherjer
Po dokładnym oględzinach przez lupę jelca nie do końca jestem porzekonany o polerowaniu (nity na jelcu minimalnie wystają) bardziej jestem przekonany do mocniejszego czyszczenia szczotką drucianą umieszczoną na kątówce.
Napisano
Nie wiem jaki jest naprawde bo nie miałem go w rękach.

Delikatne, czasochłonne smaganie szczotką drucianą również można nazwać polerowaniem.Pzdr
Napisano
Odpowiedz bert.F
Co do głowni to OK ale co z długocią całkowitą oraz długością ostrza są one znacznie dłuższe pomimo polerowania.
Napisano
Witam bert.F
Tak wymiary bagnetu pobrane ze strony old smithy (Brawo) Widzę że mam do czynienia z kimś kto dość mocno siedzi w temacie,dlatego wszelkie uwagi dotyczące stanu technicznego biorę całkiem poważnie. Na początku pisałem iż mam zastrzeżenie co do głowni,ale do mocowania głowni w rękojeści tego nie zauważyłem.Proszę o wskazówki dotyczące tego problemu oraz zachęcam wszystkich do wyrażenia swoich opini.
Jeżeli są potrzebne dodatkowe zdjęcia bagnetu to służę.
Napisano
Kiedyś nadziałem się na replikę bagnetu zastępczego, więc co do niektórych podchodzę z rezerwą. Mój bagnecik wpust na szynę karabinową miał zbyt wąską – nie było szans, by go na karabin założyć. Sprawdź bagnecik pod tym kątem, zmierz wpust, porównaj ...

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Dziękuję zukuri bardzo cenna uwaga.
Pomiary (wierzch głowicy w najszerszym miejscu)
Bagnet niemiecki 84/98/34 - 11mm
Bagnet zastępczy według klasyfikacji Cartera EB7 - 11,9mm
Bagnet zastępczy według klasyfikacji Cartera EB10 - 11,4mm(wejsćie wygląda na lekko rościągniente w lewą stronę.)
Napisano
Większy wymiar to gwarancja, że bagnet wejdzie na karabin. Mój bagnecik był ponad pół milimetra za ciasny. Nie mniej, producent falsów nie musi stale powielać tego samego błędu. Wtrąciłem się do rozmowy po to, by przestrzec przed replikami, bo istnieją.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Dziękuję zukuri za przestrogę oraz zwtócenie mojej uwagi na szynę karabinową ( co nie do końca brałem to pod uwagę ) zachęcam do oglądnięcia i oceny następnych moich bagnetów.
Napisano

W moim bagnecie feler uniemozliwiający założenie bagnetu był nieco wyżej .... Chodziło o wymiar zaznaczony strzałkami - był zdecydowanie zbyt ciasny ...

Pozdrawiam,
Piotr.

Napisano
Wykonałem pomiar i wygląda na to iż z wymienionych bagnetów jest najszerszy.
Bagnet niemiecki 84/98/34 - 5mm
Bagnet zastępczy według klasyfikacji Cartera EB7 - 5,2mm
Bagnet zastępczy według klasyfikacji Cartera EB10 - 5,4 zwrócić należy również uwagę na porowatą powierzchnię rantów.
Napisano
Witam,czy wymiary które podałeś wziołeś za strony old smithy?jest kilka wersji bagnetu zastępczego bez zbrocza o różnej długości całkowitej jedyne co je łączy to grubość głowni przy jelcu i ta jest 5mm u ciebie 4,1 co do głowni to bardziej bym się niepokojł szlifem pióra i mocowaniem głowni w rękojeści
Napisano

1
Bagnet Ersatz według klasyfikacji Cartera EB10
Bagnet utrzymany w bardzo ładnym stanie myślę że był czyszczony ,ale nie polerowany i ostrzony, Bagnet nie był rozbijany co widać na zdjęciach.
Zaniepokojenie moje budzi fakt nieneagannego stanu głowni oraz tego iż nie trzyma wymiarów głowni.
Wymiary mojego bagnetu

Długość całkowita - 427mm
Długość ostrza - 303mm
Szerokość ostrza - 25mm
Grubość ostrza - 4,1mm

Wymiary według klasyfikacji Cartera

Długość całkowita - 421mm
Długość ostrza - 298mm
Szerokość ostrza - 26mm
Grubość ostrza (nie jest podana ale można przyjąć bazująć na podobnych bagnetach 5mm)
Proszę osoby mogące udzielić jakiejkolwiek informacji dotycch nieprawidłowości dotyczących owego bagnetu o informacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie