RESTY Napisano 27 Maj 2012 Autor Share Napisano 27 Maj 2012 Stowarzyszenie Eksploracyjno Historyczne Grupa Łódź" zaprasza wszystkich zainteresowanych na szkolenie archeologiczne. Odbędzie się ono dnia 23 czerwca 2012 roku w Łodzi a poprowadzi je pracownica Urzędu Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków- Magdalena Nowak .Zakres szkolenia obejmie zagadnienia prawne oraz procedury jakim poddać się powinien każdy kto chce legalnie poszukiwać zabytków .Na zakończenie planowane jest wydanie zaświadczeń o udziale w ww. szkoleniu. Miejsce spotkania i godzina zostanie podana wkrótce. Chętni do uczestnictwa proszeni są o zgłaszanie swojego uczestnictwa w tym wątku :http://lodz-eksploracja.org/forum/post-Szkolenie-dla-poszukiwaczy Szczególnie zapraszam tych którzy nie biorą udziału w tego typu szkoleniach a na forach mają najwięcej do powiedzenia. W szkoleniu przewidziany jest czas na dyskusję i będzie można skonfrontować swoją wiedzę o obowiązującym prawie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 A smutni Panowie tez tam bedą?Bo można załatwic sprawę za jednym zamachem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobrasaper Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 zrobią łapankę winny czy nie winny i tyle po co ścigać jedną osobę jak można wszystkich wrzucić do wora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelfange Napisano 28 Maj 2012 Share Napisano 28 Maj 2012 Po głębszym zastanawieniu uważam, że wydanie zaświadczeń jest bezcelowe, a może tylko zaszkodzić. Co do reszty to pomysł pochwalam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 28 Maj 2012 Autor Share Napisano 28 Maj 2012 Obecnie dość żywa dyskusja o planowanym spotkaniu jest prowadzona na forum Poszukiwanieskarbów.com więc można tam zerknąć na więcej opinii w temacie.Spotkanie jest okazją do poznania stanowiska drugiej strony" jednocześnie jest możliwość zapoznania się z aktualnymi procedurami w uzyskiwaniu pozwoleń w danym WKZ-cie.W tamtym roku podobne spotkania z pracownikami urzędu i archeologami organizowali koledzy z Torunia i Bydgoszczy oraz Grupa Łódź podczas majowego zlotu.Kto był na takim spotkaniu czy szkoleniu wie jak to wygląda i czego się można dowiedzieć.Zaświadczenia uczestnictwa będą wydawane tylko tym którzy będą obecni i chcą takowe otrzymać.Nikt nikogo do udziału w spotkaniu nie zmusza - zwłaszcza krzykaczy zza monitora którzy oko w oko z oponentem ani be, anie me z siebie nie wyduszą :) za klawiaturą jednak są odważni ponad miarę.Zaproszenie jest skierowane do ogółu ,a każdy sam musi zdecydować czy chce w spotkaniu wziąć udział czy nie.Pozostałe komentarze uważam za zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mazow Napisano 29 Maj 2012 Share Napisano 29 Maj 2012 kolega Resty ma rację.Łatwo jest krzyczeć z tłumu.Chętnie bym posłuchał, tylko zawsze czasu brak.A do kiedy najpóźniej można się zapisywać? Mazow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 30 Maj 2012 Autor Share Napisano 30 Maj 2012 Wypadało by najpóźniej dać znać o swojej obecności na kilka dni przed spotkaniem.Wystarczy info o planowanej obecności- koledzy którzy organizują muszą wcześniej wiedzieć czy wystarczy wynająć salę lekcyjną czy gimnastyczną ;)Zapisać się można na łódzkim forum lub na pw u kolegi Toperz0Można też zadzwonić do mnie na 602-688-672 ,a ja przekażę koledze żeby dopisał tyle a tyle osób.Do listy chętnych wystarczą ksywki ale ci którzy będą chcieli dostać imienne potwierdzenie udziału w formie dyplomu wiadomo że na spotkaniu muszą podać imię i nazwisko.Uprzedzając jednocześnie jakiś inne pytania informuję że ten dyplom" będzie jedynie pamiątką i nie upoważnia do kopania gdzie popadnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 30 Maj 2012 Share Napisano 30 Maj 2012 A cóż to takiego to zaswiadczenie ? Chyba nadaje się tylko do oprawienia w ramki i powieszenia na ścianie . Proszę o wyjasnienie na czym ma polegać to spotkanie , jakie są cele itd . Forum Poszukiwaczy Skarbu wymaga rejestracji a mi się nie chce , pozatym nie darzę sympatią jego administracji , dlatego poproszę wiecej tu, anie odsyłanie do innego forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 30 Maj 2012 Autor Share Napisano 30 Maj 2012 Szkolenie a raczej spotkanie ma za zadanie zapoznanie z procedurami jakie obowiązują w łódzkim WKZ względem uzyskiwania pozwoleń na poszukiwania w zabytku i poza nim.Dosłownie chodzi o to w jakich sytuacjach wymagane jest uzyskanie pozwolenia a w jakich nie - oczywiście na zakończenie będzie wolna dyskusja dotycząca tematu.Ja tylko w tym momencie podałem info i nie jestem koordynatorem tego projektu który prowadzi u nas Toperz0.Co koledzy jeszcze zaplanowali i jakie jeszcze będą tematy spotkania nie wiem.W początkowym założeniu inny archeolog miał jeszcze wygłosić prelekcje o rozpoznawaniu zabytków w terenie czyli w skrócie jeśli znajdziemy zabytek archeologiczny jak mamy wtedy postępować , był też pomysł aby był jeszcze ktoś od saperów i konserwacji ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.A zaświadczenie o obecności tak jak kolega zasugerował można sobie powiesić na ścianie ;) jako pamiątkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molnar Napisano 31 Maj 2012 Share Napisano 31 Maj 2012 Dzięki za odpowiedz . Czyli spotkanie ma za zadanie omówienie ewentualnej współpracy z władzami na terenie województwa Łódzkiego . Niestety dla mnie za daleko nie to województwo. Jeżeli mogę coś od siebie dorzucić to powiem ,że warto na takie spotkanie O(nia) się udać , zawsze można się czegoś nauczyć lub uzyskać odpowiedzi na nurtujace pytania , jeżeli oczywiście pytany będzie chciał taką odpowiedz udzielić . Co do zaswiadczenia też bym takie chciał mieć . Dla jednych może to nic nie warty papier ale dla mnie byłaby super pamiątka do powieszenia na ścianie . Co do nagonki ,że po spotkaniu każdy będzie miał wizytę w domu przestańcie od lat współpracuję z konserwatorem zabytków ( odnośnie rewitalizacji obiektów fortecznych ) jak dotąd współpraca układa się bardzo dobrze . pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelfange Napisano 12 Czerwiec 2012 Share Napisano 12 Czerwiec 2012 resty, zapodaj tu jak już będzie wszystko zapiete na ostatni guzik GODZINE I MIEJSCE przedmiotowego szkolenia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2012 Wydawało mi się że dziś już tu info dałem ale może mi się coś pomyliło.Info od organizatorów:Dla wszystkich chętnych do udziału w spotkaniu. Odbędzie się ono w dniu 23 czerwca ( sobota ) na terenie zespołu szkół przy ul. Czernika 1/3. Szkoła znajduje się w dzielnicy Widzew - wschód.Początek godz. 12. Pozdrawiam - toperz0"W skrócie : spotkanie 23.VI.2012 r. g. 12:00 w Łodzi przy ul.Czernika 1/3Najlepszy dojazd żeby nie błądzić ( bo tam nawet Navi nie da rady)Ulicami Przybyszewskiego w Lodową (w prawo lub w lewo zależnie skąd jedziemy)do Milionowej i z pierwszeństwem w prawo, następnie w lewo w Haszka i prosto w Smetany.Tym sposobem dojedziecie dokładnie na parking przed wejściem do szkoły. Jadąc po wytycznych z adresu trzeba z buta kawałek sadzić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESTY Napisano 12 Czerwiec 2012 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2012 I jeszcze lokalizacja z rzutem z satelity w powiększeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 22 Czerwiec 2012 Share Napisano 22 Czerwiec 2012 Witam.Ktoś z W-wy się wybiera? , chętnie dołączę ,pisać na maila.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.