Skocz do zawartości

Spotkanie /szkolenie dla poszukiwaczy

RESTY

Rekomendowane odpowiedzi

Stowarzyszenie Eksploracyjno Historyczne Grupa Łódź" zaprasza wszystkich zainteresowanych na szkolenie archeologiczne. Odbędzie się ono dnia 23 czerwca 2012 roku w Łodzi a poprowadzi je pracownica Urzędu Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków- Magdalena Nowak .Zakres szkolenia obejmie zagadnienia prawne oraz procedury jakim poddać się powinien każdy kto chce legalnie poszukiwać zabytków .Na zakończenie planowane jest wydanie zaświadczeń o udziale w ww. szkoleniu. Miejsce spotkania i godzina zostanie podana wkrótce. Chętni do uczestnictwa proszeni są o zgłaszanie swojego uczestnictwa w tym wątku :
http://lodz-eksploracja.org/forum/post-Szkolenie-dla-poszukiwaczy
Szczególnie zapraszam tych którzy nie biorą udziału w tego typu szkoleniach a na forach mają najwięcej do powiedzenia. W szkoleniu przewidziany jest czas na dyskusję i będzie można skonfrontować swoją wiedzę o obowiązującym prawie .

Obecnie dość żywa dyskusja o planowanym spotkaniu jest prowadzona na forum Poszukiwanieskarbów.com więc można tam zerknąć na więcej opinii w temacie.
Spotkanie jest okazją do poznania stanowiska drugiej strony" jednocześnie jest możliwość zapoznania się z aktualnymi procedurami w uzyskiwaniu pozwoleń w danym WKZ-cie.
W tamtym roku podobne spotkania z pracownikami urzędu i archeologami organizowali koledzy z Torunia i Bydgoszczy oraz Grupa Łódź podczas majowego zlotu.
Kto był na takim spotkaniu czy szkoleniu wie jak to wygląda i czego się można dowiedzieć.
Zaświadczenia uczestnictwa będą wydawane tylko tym którzy będą obecni i chcą takowe otrzymać.

Nikt nikogo do udziału w spotkaniu nie zmusza - zwłaszcza krzykaczy zza monitora którzy oko w oko z oponentem ani be, anie me z siebie nie wyduszą :) za klawiaturą jednak są odważni ponad miarę.

Zaproszenie jest skierowane do ogółu ,a każdy sam musi zdecydować czy chce w spotkaniu wziąć udział czy nie.
Pozostałe komentarze uważam za zbędne.

Wypadało by najpóźniej dać znać o swojej obecności na kilka dni przed spotkaniem.
Wystarczy info o planowanej obecności- koledzy którzy organizują muszą wcześniej wiedzieć czy wystarczy wynająć salę lekcyjną czy gimnastyczną ;)

Zapisać się można na łódzkim forum lub na pw u kolegi Toperz0
Można też zadzwonić do mnie na 602-688-672 ,a ja przekażę koledze żeby dopisał tyle a tyle osób.
Do listy chętnych wystarczą ksywki ale ci którzy będą chcieli dostać imienne potwierdzenie udziału w formie dyplomu wiadomo że na spotkaniu muszą podać imię i nazwisko.
Uprzedzając jednocześnie jakiś inne pytania informuję że ten dyplom" będzie jedynie pamiątką i nie upoważnia do kopania gdzie popadnie ;)

A cóż to takiego to zaswiadczenie ? Chyba nadaje się tylko do oprawienia w ramki i powieszenia na ścianie . Proszę o wyjasnienie na czym ma polegać to spotkanie , jakie są cele itd . Forum Poszukiwaczy Skarbu wymaga rejestracji a mi się nie chce , pozatym nie darzę sympatią jego administracji , dlatego poproszę wiecej tu, anie odsyłanie do innego forum

Szkolenie a raczej spotkanie ma za zadanie zapoznanie z procedurami jakie obowiązują w łódzkim WKZ względem uzyskiwania pozwoleń na poszukiwania w zabytku i poza nim.
Dosłownie chodzi o to w jakich sytuacjach wymagane jest uzyskanie pozwolenia a w jakich nie - oczywiście na zakończenie będzie wolna dyskusja dotycząca tematu.
Ja tylko w tym momencie podałem info i nie jestem koordynatorem tego projektu który prowadzi u nas Toperz0.
Co koledzy jeszcze zaplanowali i jakie jeszcze będą tematy spotkania nie wiem.
W początkowym założeniu inny archeolog miał jeszcze wygłosić prelekcje o rozpoznawaniu zabytków w terenie czyli w skrócie jeśli znajdziemy zabytek archeologiczny jak mamy wtedy postępować , był też pomysł aby był jeszcze ktoś od saperów i konserwacji ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.
A zaświadczenie o obecności tak jak kolega zasugerował można sobie powiesić na ścianie ;) jako pamiątkę

Dzięki za odpowiedz . Czyli spotkanie ma za zadanie omówienie ewentualnej współpracy z władzami na terenie województwa Łódzkiego . Niestety dla mnie za daleko nie to województwo. Jeżeli mogę coś od siebie dorzucić to powiem ,że warto na takie spotkanie O(nia) się udać , zawsze można się czegoś nauczyć lub uzyskać odpowiedzi na nurtujace pytania , jeżeli oczywiście pytany będzie chciał taką odpowiedz udzielić . Co do zaswiadczenia też bym takie chciał mieć . Dla jednych może to nic nie warty papier ale dla mnie byłaby super pamiątka do powieszenia na ścianie . Co do nagonki ,że po spotkaniu każdy będzie miał wizytę w domu przestańcie od lat współpracuję z konserwatorem zabytków ( odnośnie rewitalizacji obiektów fortecznych ) jak dotąd współpraca układa się bardzo dobrze . pzdr

• 2 weeks later...

Wydawało mi się że dziś już tu info dałem ale może mi się coś pomyliło.

Info od organizatorów:
Dla wszystkich chętnych do udziału w spotkaniu. Odbędzie się ono w dniu 23 czerwca ( sobota ) na terenie zespołu szkół przy ul. Czernika 1/3. Szkoła znajduje się w dzielnicy Widzew - wschód.Początek godz. 12. Pozdrawiam - toperz0"

W skrócie : spotkanie 23.VI.2012 r. g. 12:00 w Łodzi przy ul.Czernika 1/3

Najlepszy dojazd żeby nie błądzić ( bo tam nawet Navi nie da rady)
Ulicami Przybyszewskiego w Lodową (w prawo lub w lewo zależnie skąd jedziemy)do Milionowej i z pierwszeństwem w prawo, następnie w lewo w Haszka i prosto w Smetany.
Tym sposobem dojedziecie dokładnie na parking przed wejściem do szkoły. Jadąc po wytycznych z adresu trzeba z buta kawałek sadzić ;)

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie