Skocz do zawartości

2 pfennigi

Mj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Bracia i Siostry:) Zwracam się do Was z prośbą albowiem mam problem z identyfikacją tej monety a to z uwagi na jej agonalny stan. Zdaję sobie sprawę że niewiele na niej widać, ale może po rewersie ktoś coś skojarzy. Szukałem po internecie i nic. Nawet roku nie mogę ustalić. Wydaje mi się jedynie, że początek to 17". Będę wdzięczny za wszelki info, w tym fotki monety w ładniejszym stanie zachowania.

Napisano

W zaznaczonym miejscu cyfra 2", pod spodem napis pfennig", a pozostałych już nie jestem w stanie odczytać.

Napisano

rewers jak pisałem ładniejszy. Widać monogram któregoś z Fryderyków jak mniemam. Pozdrawiam.

Napisano
Witam. Nadal nikt z Was nie kojarzy tej monety? Pogrzebałem trochę w internecie i znalazłem podobne, ale różniły się np. rewersem albo zamiast naszej 2" miały II". Po bliższych porównaniach mojej monety z tymi, które znalazłem w sieci ustaliłem, że awers mojej wygląda mniej więcej tak:
2
PFENNIG
F.S.E.OBERV.
L.MVNTZ
17..
Na rewersie, jak pisałem wcześniej, jest monogram, ale czyj dokładnie tego nie wiem. Pozdrawiam.
Napisano
niestety, tak jak pisałeś moneta jest w bardzo kiepskim stanie, ale z tego co ty odczytałeś, być może szukałbym w :

Sachsen-Weimar-Eisenach , Carl Friedrich.
F.S.E.OBERV. L.MÜNTZ -legenda spotykana na tych monetach.

były bite mniej więcej w latach 1750-1755.
Napisano
Dzięki kopijnik. Rozumiem, że to land gdzie została wybita. W każdym razie mam jakiś punkt zaczepienia. Jeszcze raz dzięki.
Napisano
I właśnie od dziś teraz będę przerzucał wszystkie te strony żeby czegoś się o niej dowiedzieć. A co do jej stanu to niestety musiałem zrobić elektrolizę bo była prawie wcale nieczytelna, a chciałem sprawdzić co to za moniak. teraz chociaż wiem w jakim kierunku szukać. Dzięki raz jeszcze chłopaki.
Napisano
Faktycznie może coś więcej wyjdzie. Jeśli tak to wrzucę jakąś fotkę.
Napisano

monogram prawdopodobnie ten
F - na pewno
górne C-lub G - na pewno
George Frederick Charles (Georg Friedrich Karl), Margrave of Brandenburg-Bayreuth (Oberzulzbürg Castle (near Mühlhausen), 30 June 1688 – Bayreuth, 17 May 1735), was a German prince, member of the House of Hohenzollern, nominal Margrave of Brandenburg-Bayreuth-Kulmbach (1708–35) and Margrave of Brandenburg-Bayreuth (1726–35).

strona nominałowa
pisana po łuku wypukłym !!!

-----------
stylistyka zgodna 1726–35

Napisano
Dzięki kopi, to jest ta, chyba nawet rok ten sam. Właśnie wlazłem na internet żeby dalej pogrzebać, a tu proszę...:)Jeszcze raz dzięki. Pozdrówki
Napisano
Fakt nieznacznie się różnią, ale może wynika to z nominału- moja to 2 fenisie.
Napisano

Udało mi się znaleźć jeszcze taką, ale to też nie ta sama. Te wszystkie mają cyfry nominału rzymskie, a na mojej arabska 2".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie