globcke44 Napisano 14 Maj 2012 Autor Napisano 14 Maj 2012 WitamMam pytanie odnośnie żelaznego krzyża.Jako że nie jestem dobrym znawcą medali,postanowiłem załozyć ten temat.Przedstawiony na zdjęciu żelażny krzyż posiada datę 1939r czyli taką jaką posiadały wszystkie krzyże po wybuchu wojny.Jednak zamiast swastyki w centrum znajdują się liście dębu, takie jak na krzyze z 1914r tylko bez korony.Czy krzyż który posiadam to wersja dla weteranów z pierwszej wojny którzy otrzymali odznaczenie ponownie czy zupełnie coś innego?Dziękuje i pozdrawiam
Pepsi_Srepsi Napisano 17 Maj 2012 Napisano 17 Maj 2012 Witam,Przydałoby się więcej zdjęć, samego krzyża jak również i pudełeczka. Samo opakowanie na pierwszy rzut oka i przy tak skąpym zdjęciu nie budzi wątpliwości, iż jest oryginalne. Natomiast sam krzyż jest wg mnie falsem i to dosyć komicznym, gdyż tego typu dziwactwa nie powstawały, a jeżeli już to w przydomowych warsztatach po wojnie u domorosłych fabrykantów chcących zarobić na przysłowiowych jeleniach. Natomiast podążając za wikipedią odpowiem na Twoje drugie pytani: cyt.:(...)Żołnierze odznaczeni już Krzyżem Żelaznym podczas I wojny światowej, za akty męstwa kwalifikujące się do ponownego odznaczenia, otrzymywali okucie ponownego nadania (Wiederholungsspange) przedstawiające orła III Rzeszy (w formie dla Wehrmachtu, tj. z głową zwróconą w lewo) opartego na trapezowej belce z datą "1939. Okucie mocowano na wstążce Krzyża II klasy, a także bezpośrednio na Krzyżu I klasy."Pozdrawiam serdecznie
Pepsi_Srepsi Napisano 17 Maj 2012 Napisano 17 Maj 2012 Witam,No fakt zapomniałem o denazyfikacji heh,Pozdrawiam
globcke44 Napisano 18 Maj 2012 Autor Napisano 18 Maj 2012 WitamPrzwineła mi się myśl denazyfikacji, ale myślałem że wtedy było puste miejsceDzięki za odpowiedzi :) wszystko już jasnePozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.