matt15 Napisano 13 Maj 2012 Autor Napisano 13 Maj 2012 Witam.Mam problem,gdyż mój wykrywacz ma problemy z osiągami.Od razu mówię że jest używany i sprawny.Hełm wykrywa mi na głębokości 60 cm,nabój od mauzera na 24cm,a nabój od pepeszki na 18 cm.Dodam że chodzę na dyscryminate,manual.Czy ktoś miał taki problem,wie jak go rozwiązać?Nie mam do niego instrukcji ale ją czytałem i mniej więcej wiem jak do dostrajać(może nie robię tego całkowicie dobrze dlatego takie problemy).Dodam także że testy robiłem w powietrzu kładąc smętka na ziemi i machając przed nim przedmiotami aż usłyszałem sygnał.Bardzo proszę o pomoc.
matt15 Napisano 13 Maj 2012 Autor Napisano 13 Maj 2012 Czytałem już to i robiłem według tej instrukcji ale nic nie pomaga.Może wyczyścić wnętrze i te potencjometry posprawdzać?
Hebda Napisano 13 Maj 2012 Napisano 13 Maj 2012 Testy w powietrzu już kiedyś jeden robił,nawet film nagrał..Wszystko na temat ustawień masz w wątku pawła888.Testy w powietrzu można włożyć między bajki,nijak nie oddają zasięgu w glebie.Czytałem już to"To było w tamtym wątku dodać post i opisać problem...
matt15 Napisano 13 Maj 2012 Autor Napisano 13 Maj 2012 Jak byś mógł,to powiedz mi najprościej jak dostroić smętka,bo może to jest przyczyną tych małych osiągów
matt15 Napisano 13 Maj 2012 Autor Napisano 13 Maj 2012 Aha,czyli ja w powietrzu są takie małe te zasięgi to w glebie będzie inaczej wykrywał?Jak czytam,że łuskę od mauzera wykrywa na ok 36 cm,to zastanawiam się że coś jest z nim nie tak
matt15 Napisano 13 Maj 2012 Autor Napisano 13 Maj 2012 Nudzilo mi sie dzisiej strasznie wiec robilem testy Smetka w powietrzu.Cewka 30, dyskryminacja 2, tune 4, volume 5.- luska mauser 25cm- 5 reichspfennig 20cm- bagnet niemiecki S 84/98 40cm- hełm niemiecki 80cm- manierka aluminium 55cm"Znalazłem to na innym forum.Pod tym komentarzem ktoś inny napisał że na dyskryminacji zasięg jest o wiele mniejszy.Autor powyższego postu miał takie wyniki jak ja.Co mogę zrobić,ustawić dysc. na 0?
matt15 Napisano 13 Maj 2012 Autor Napisano 13 Maj 2012 Chciałbym dodać,że dzisiaj robiłem testy i na początku hełm mi wykryło na 90 cm,a po parunastu sekundach zasięg ten spadł do 70 cm.Jestem zrozpaczony.Mam zamiar wymienić gniazdko w obudowie wykrywacza,gdyż nie łączy.Starając się dostroić,po jakimś czasie unoszę wykrywacz do góry i sygnału nie ma(progu alarmu).Jak myslicie,czy to że nie łączy,za bardzo ma wpływ na takie słabe wyniki?
armand Napisano 14 Maj 2012 Napisano 14 Maj 2012 Najpierw przyjmijcie metodę badawczą czyli określcie w których trybach - ustawieniach robicie testy i w jakim ośrodku, jakiej wielkości jest badany przedmiot oraz z czego jest wykonany, a potem je róbcie. Z bałaganu pomiarowego nic nie wynika.I nie twórzcie legend, że w gruncie zasięgi wzrosną, bo już wszyscy wyrośli z tych legend.
WykoP2411+ Napisano 14 Maj 2012 Napisano 14 Maj 2012 Jeśli łapie hełmik najpierw z 90cm a po chwili już tylko 70cm to obstawiam że padają bateryjki,spróbował bym na nowych bateriach dobrej marki i nie chińskich.
matt15 Napisano 15 Maj 2012 Autor Napisano 15 Maj 2012 Ok dzięki,tylko że niedawno wymieniałem baterie ich nazwa(GP super). Raczej aż takie złe nie są z 20 zł zapłaciłem.Jakie wy baterie kupujecie?
xen Napisano 15 Maj 2012 Napisano 15 Maj 2012 W jablu pracuję na PENTAGRAMACH. Innych bym nie chciał.
desmo Napisano 15 Maj 2012 Napisano 15 Maj 2012 Też używam Pentagramów i to naprawdę przyzwoite akku. Tylko będziesz musiał kupić adaptery z R14 na R6. Same akumulatorki kosztują coś koło 6,5 zł na alledrogo. Jeszcze przydała by się jakaś dobra ładowarka, żeby ich nie zajechać szybko...
matt15 Napisano 15 Maj 2012 Autor Napisano 15 Maj 2012 Ok dzięki :). Zobaczę czy to pomoże,jak nie to wyśle wykrywacz do producenta na przegląd.
matt15 Napisano 17 Maj 2012 Autor Napisano 17 Maj 2012 Wie ktoś może ile tak opcjonalnie pan Smętkowski bierze za naprawę?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.