Skocz do zawartości

Miedziany krzyżyk

maciek_zagroba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak można doczyścić ten krzyżyk? Oblepiony jest twardym osadem z ziemi. Na razie leży w oliwie. W jednym miejscu nie ma osadu i metal jest w ładnym stanie.
Z góry dziękuję!

Napisano

Czołem

Na foto masz moją odznakę,była podobnie oblepiona piachem/ziemią.Próbowałem nożykiem jednak nic nie dawało.
Zamoczyłem na krótką chwilę w fosolu i od razu pod ciepłą wodę z płynem do naczyń.

Proponuje tą metodę,zamoczyć w fosolu na ok 5sekund,wyjąc i szorować w ciepłej wodzie z płynem.W razie potrzeby powtórzyć.

Metoda ryzykowna,fosol jest silnym kwasem,jak za długo będziesz trzymał stracisz krzyżyk bo go zeżre.Mi się udało.
Zanurz nawet na krócej,2-3sekundy

Zdrów

Napisano
Nie musi być koniecznie fosol,w badziewnikach typu castorama,carrefour możesz znaleźć odrdzewiacz do stali i żeliwa"praktycznie to samo.

Moczenie w oliwce,nawet rok nie wiem czy pomoże,choć pisali że po 2-3tyg moczenia piach sam odpada.Dłubanie nożykiem,szpilką nie usunie do końca skamieniałej ziemi.

http://www.odkrywca.pl/skamienialy-piach-na-zloceniu,702807.html#702807

Ktoś kiedyś pisał o odkamieniaczu do czajników..
Napisano
A jak jest z patyną w przypadku takich specyfików? Bo jeśli zżera, to może wystarczy na 2-3 sekundy wrzucić do kwasku cytrynowego? Tylko boję się, że zacznie trawić miedź.
Napisano
Kwas strawi miedź,tak samo jak byś wrzucił do niego łuskę.Patynę pewnie usunie.
Kwasek cytrynowy myślę że zadziała podobnie jak fosol,może mniej żrąco.
Tutaj masz kolorek pod grubą warstwą skamieniałego piachu,jak zanurzysz na chwile,2-3sekundy,spenetruje skorupę brudu,zmiękczy ją,metalu nie powinien ostro naruszyć
Napisano

Pogotowałem kilka minut w oliwie. Pogotowałbym dłużej ale zaczęło się dymić jak cholera i mnie chcieli z domu wygonić...
Ale efekt dobry. Jedynie, czego nie widać przy tym świetle, metal delikatnie się zbrązowiał.

Napisano
W planie nie było palenie oliwki tylko gotowanie w niej. Teraz dla odmiany pogotuj w wodzie z proszkiem do prania. Powinno usunąć przypaloną oliwke.
Wojtek
Napisano

Kolejna odsłona. Ten brązowy nalot raczej nie pochodzi od spalonej oliwy, pomimo gotowania w wodzie z proszkiem nie schodzi. Ale dużo osadu zeszło, krzyżyk jest coraz bardziej wyraźny.

Napisano

Podczas czyszczenie na odprysku na dolnym rogu zaczął się pokazywać złotawy kolor... przetarłem delikatnie dół papierem ściernym i oto efekt. Jaki to może być metal? I czy warto (moim zdaniem tak) doczyścić całość do takiego koloru i jakim sposobem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie