Skocz do zawartości

Delta 4000

jopek77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów poszukiwaczy mam pytanie czy Delta 4000 z cewką ,,11,,DD to dobry wybór czy może jakiś użytkownik tego wykrywacza może coś o tym wykrywaczu napisać z góry dziękuje.
Napisano
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=703046

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=702962

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=690177

Pozdrawiam, K.
Napisano
PS: Było zresztą o tym duuużo. Polecam skorzystać z wyszukiwarki.

http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=&ws=txt&id_forum=all
Napisano
Myślę że na początek fajny. Sam z takim chodzę.i nie żałuje. Jedyny mój problem to to że ciągle kopię polmosy (zakrętki po wódce) ale to wina zaśmieconego terenu. Jest banalny w obsłudze. Lekki i reaguje dynamicznie na znaleziska. Mam cewkę 11 cali. Kupiłem w zeszłym roku gdy ceny było o 300 zł niższe. Pozdrawiam.
Napisano
a jak w twojej Delcie aro89aro ze wzbudzaniem się? przyznaje że mnie to wkurzało podobne problemy lecz o wiele mniejsze!! miałem w fisherkuF4 ?
Napisano
Witam:) mój kolega biega z delta 11dd i nieżle sobie radzi:)kosi kolorek jak i militarkę i co najważniejsze...nie wzbudza sie na maksymalnej czułości co nie powiem o standardowej cewce bo sam miałem taką i porażka...całkiem inny sprzęt i polecam:)
Napisano
jezeli na cewce DD sie nie wzbudza az tak bardzo to polecam miły lekki sprzet miłe wspomnienia ,fajne rozwiazanie dwa gniazda jack (mały i duży)i lekki :P
p.s. pózniej miałem Omege i podobne problemy lecz porównywalne do Fisherka z cewka DD czasem głupiał :D lecz to norma
pozdrawiam
Napisano
Byłem szczęśliwym posiadaczem większości produktów Tekneticsa i jeżeli chodzi o Deltę ze standardową cewką 8 to częste wzbudzanie się wśród mokrej trawy czy przy lekkich obtarciach o korzenie czy inne przeszkody to norma ...po zmianie cewki na 10 lub 11 DD problem znika a to za sprawą plastycznego kabla przylegającego ściśle do sztycy , tzn. znika problem mokrej trawy, rosy w 100% i problem z obijaniem cewki o przeszkody w 80 %

p.s. pózniej miałem Omege i podobne problemy lecz porównywalne do Fisherka z cewka DD czasem głupiał :D lecz to norma "

Niestety kolego Kustom nie mogę się z Tobą zgodzić ,że Omega z cewką 11 DD czasem wariuje... przez wiele miesięcy użytkowania nawet pod liniami wysokiego napięcia Omega jest stabilna nawet na maksymalnej czułości...jedyny problem jaki występuje w związku z używaniem Omegi to automatyczne strojenie do gruntu , które często trzeba manualnie korygować...
Ale jak napisał Krychus to wszystko już było, więc koledzy miłej lektury życzę i powodzenia w terenie.
Napisano
Moja delta wzbudza się tylko gdy chodzę jak jest mokra trawa np: po deszczu. Zazwyczaj chodzę na 9-10. Wtedy sygnały są powtarzalne i nie zdarzają się wzbudzenia żadne. Używam cewki DD 11, a tej 8 to nawet nie montowałem ani razu. Wydaje mi się że delta czasem przekłamuje co do głębokości znaleziska np: czasem pokazuje na 4 kreski - obstawiam ze chodzi o 4 cale czyli 4* 2,54 cm = 10,26 cm a tak na prawdę moneta jest na wierzchu zaraz pod trawą.
Napisano
aro89aro to przekłamywanie co do głębokości ma dwie przyczyny: pierwsza jest taka ,że delta mimo wszystkich zalet nie jest przykładnie dokładna sama w sobie , druga to taka ,że nigdy albo prawie nigdy nie trzymasz cewki w pozycji równoległej do gruntu albo z powodu jego ukształtowania albo z tego powodu ,że nie jesteś w stanie prowadzić cewki idealnie równolegle do gruntu zawsze w tej samej odległości od niego ...ja przynajmniej nie potrafię ...no chyba że kopiemy na jednej z aren Euro.
Delta to produkt , który najlepiej sprawdza się na idealnie przystrzyżonych trawnikach w US (vide - filmiki na YT), co nie znaczy ,że na naszych kartofliskach" jest bezużyteczny - wręcz przeciwnie - radzi sobie DOSKONALE.
Krótko - fajny sprzęcik za mniej fajną cenę.
Napisano
Wydaje mi się że delta czasem przekłamuje co do głębokości znaleziska

Zaraz sobie o tym podyskutujemy, tylko póki co małe sprostowanie.

czasem pokazuje na 4 kreski - obstawiam ze chodzi o 4 cale czyli 4* 2,54 cm = 10,26 cm

A to źle obstawiasz. Kreski mają ustaloną głębokość (od góry):

- 0-2
- 2-3"
- 4-5
- 6-7"
- 8-powyżej 8

Jeśli patrząc od góry zapaliły Ci się 4 kreski - to obiekt powinien znajdować się między 6-7 calami.

przekłamywanie co do głębokości ma dwie przyczyny

O nie nie nie :)))) Jest o wiele, wiele więcej. Ale jakby nie patrząc te podstawowe:

- dokładność pomiaru/zestrojenia urządzenia
- ułożenie przedmiotu w gruncie
- wielkość przedmiotu
- materiał, z jakiego wykonano przedmiot
- grunt, bowiem Delta nie ma strojenia, ale także profil gruntu

To tak w skrócie, bo z elektronicznego punktu widzenia byłoby tu znacznie więcej tekstu. Musisz także pamiętać, że po pierwsze w tym wykrywaczu głębokość jest strojona pod monety; należy mieć także na uwadze to, że zmieniłeś cewkę na DD, natomiast wykrywacz jest strojony pod jego 8" - z różnych błędów powodowanych po zmianie cewki, nawet dokładność jej zestrojenia będzie teraz wpływać na pomiar głębokość (a także identyfikację, stabilność, itd.)

Następnym razem możesz pomachać pod różnym kątem do przedmiotu, a także obrócić się w czasie machania o różny kąt.

Przekłamania będą szczególnie duże dla obiektów dużych lub o nieregularnym kształcie, np. drutów.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Dzięki Krychus za wcześniejsze linki... dotyczące Delcika odpowiedziałem sobie chyba co mogło powodować dziwne wariacje dzwiękowe i wskazaniowe wykrywki ( w nieobecności linii energetycznych itd)
pozdrawiam
p.s. jak sprzęcik z drugiej ręki to pamiętaj że gwarancja jest długa oj długa to bierz w ciemno ja tam mam miłe wspomnienia
Napisano

odpowiedziałem sobie chyba co mogło powodować dziwne wariacje dzwiękowe i wskazaniowe wykrywki ( w nieobecności linii energetycznych itd)

Odpowiem jednoznacznie, bez zbędnych opisów i linków, bo za ładna pogoda je. Jeśli ta odpowiedź będzie równoznaczna z Twoją, to chyba trafiłeś. Odpowiadam więc:

To ścierwo".

I odsyłam do załącznika.

Pozdrawiam serdecznie, K.

Napisano
Krychus , przed chwilą na lokalnym" wątku chwaliłem Twoje zacięcie dydaktyczne a Ty skatowaną 8 (My first Texas ;)) nazwałeś ścierwem...;(
Poza tym po Twoim wykładzie odnośnie niestabilności Delty , ten krótki kurs uważam za zakończony pełnym sukcesem .
Pozdrawiam i ponawiam zaproszenie na Południe.
Napisano
a Ty skatowaną 8 (My first Texas ;)) nazwałeś ścierwem...;(

Słońce nieco daje w głowę... spokojnie, gdzieś jeszcze takich, ale mniej skatowanych mam jeszcze kilka na stanie :))))

Pozdrawiam i ponawiam zaproszenie na Południe.

Południe na celowniku.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Słońce nieco daje w głowę... "
Pisałeś ,że u Ciebie pada...
Pakuj się i wpadaj do Krakowa.(Słońca jak na lekarstwo ale za to nie pada)
Napisano
Pisałeś ,że u Ciebie pada...

Przelotnie... ;)

Wez coś co ma renomę na rynku,czyli Minelab,Whites..Tanie mięso wiesz dla kogo...

Renomę to też swoją ma :) Zobacz na amerykańskie fora, panowie z Meteorite Men... a F75 LTD przykładowo - tanie to nie jest, o nie nie :)

Tekneticsy nie są najgorszej jakości, jak za tą cenę.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Krychus dzięki Ci za Twój komentarz. Rozjaśniłeś mi trochę sprawę;]Masz może jeszcze jakiś sposób na polmosy ?;] Po numerycznej identyfikacji ciężko dojść bo bo biją różnie;/

Btw: dziś coś znalazłem, kopię... kopię... jeb! coś stalowego. Patrzę okrągłe. Zardzewiałe. Myślę nosz kur.. mina jak nić. Obkopałem na około, spod spodu, a to się okazuje że to przykrywka od garnka :D hahahah ale strachu było;]
Pozdrawiam all.
Napisano
Masz może jeszcze jakiś sposób na polmosy

Minelab CTX3030 za 11 koła i może, podkreślam może uda Ci się je rozróżnić :)

Ale tak na poważnie... Polmosy ciężko rozróżnić ze względu na sam materiał, z jakiego jest wykonany i w dodatku zgnieciony przypomina krążek - monetę. Polmosy zazwyczaj biją nieco niżej, jak sreberka. Po drugie, ciągłe machanie nad nimi z różnych kątów (może nie kątów, tyle co obracasz się o ileś stopni wokół własnej osi) nie będzie powodowało stabilnej identyfikacji - sygnał zawsze się zmieni, tylko zależy tutaj, o ile. Najczęściej więcej, jak dla srebrnych monet, dla których identyfikacja jest niemal stała. Gorzej jest w przypadku,gdy cel leży poniżej tej strefy pewnej identyfikacji" - czyli na skraju zasięgu wykrywacza. Tutaj nawet dla sreberek mogą wystąpić przekłamania.

Oczywiście takich rozważań jest więcej... chodzi o to, że omijając polmosy szansa na odkopanie czegoś cenniejszego spada i to o wiele, gdyż pod sygnałami wysokimi oprócz polmosów mogą kryć się cenne przedmioty.

Jeśli jakiś sygnał się powtarza, np. 72, i wychodzą spod niego polmosy, ja bym np. 5 raz z rzędu takiego sygnału nie kopał. ale jak pole jest czyściutkie - warto kopać każdy sygnał.

Pozdrawiam, K.
Napisano
Polmosy bija wyżej od sreberek kolego , widzę rozbrykałeś sie tu ostro w każdym wątku mieszasz jak Brzeczyszczykiwicz
Napisano
Polmosy bija wyżej od sreberek kolego

Zależy, pod jakim kątem machasz. I zależy od jakich sreberek. Ja osobiście myślałem tu o czymś pokroju 5 markówki... sreberkami są też silber groszki. A te mniejsze (1/2) biją czasem jako folia. To wtedy jak najbardziej wyżej.

Pozdrawiam, K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie