test_m4a1 Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Witam Dzisiaj zacząłem przygode z elektrolizą hełmu ale niestety nie wszystko idzie tak jakbym chciał. Zabawę z elektrolizą zacząłem z łuskami i szło mi bardzo dobrze tak więc po paru próbach pokusiłem się o właśnie hełm. Po przeczytaniu z miliona wątków o elektro zabrałem się najpierw od próby doczyszczenia hełmu z ziemi, wyjąłem skórkę z hełmu, troszkę poobtłukiwałem ziemię (z marnym skutkiem) potem drucianką na zewnątrz ale niestety tez marny skutek. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za czyszczenie środka hełmu. Podczas elektrolizy bąbelki lecą głównie z rantu hełmu, trochę z góy ale nic ze środka...(hełm leży do spodem do dołu). Stężenie roztworu to ok 10% (100gr soli na 1L wody), prostownik 6V-12V z natężeniem nieregulowanym od 1-7ANie za bardzo wiem co robię źle, wszystko tak jak na wskazówkach z forum, z mniejszym przedmiotami jak łuski idzie bez problemu. pozdrawiam
antykor-art Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 Naprawdę czytałeś?Nie używaj soli tylko jakikolwiek (są trzy) fosforan sodowy, albo kwas fosforowy.Możesz umieścić elektrodę w środku odwróconego hełmu. Żeby zachować farbę lepiej użyć kwasu szczawiowego po elektrolizie wstępnej.Wybór zawsze należy do Ciebie.Może przeczytaj jeszcze raz, ale i tak niektórych pomysłów logicznie nie da się skomentować?
lew_1988 Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 Odczyść go druciakiem, z purchli porządnie, aż nic nie będzie odpadać a potem elektroliza dla kosmetyki. Poza tym tam gdzie elektroda dotyka hełmu powinien być goły czysty zdrowy metal. Ponadto warto zmienić ze dwa razy roztwór i oczyścić elektrody, jak się zasyfią w celu poprawy przewodnictwa. Zaoszczędzisz w ten sposób dużo czasu i prądu (trzeba sporo energii żeby wiaderko wody zagotować elektrolizą wiem bo próbowałem)
lew_1988 Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 Aha i uważaj bo m42 ma cieńszą blachę niż m40 i m 35 -mogą wyjec prześwity.
test_m4a1 Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Antykor - nie wiem dlaczego mówisz o kwasie szczawianowym skoro po zdjęciach widać że tam nawet grama farby nie ma, gleba byla na prawdę kiepska a co do soli - są ludzie którzy doradzają tylko sól a inni całkowicie odradzają a wybralem sól bo roztwór nie jest żrący. Zastanawiałem się nad autolizą jeszcze.Lew - krokodylki czyste, próbowałem doczyścić druciakiem powierzchnie ale nie dało rady bardziej niż jest na fotce 2 i 3 nawet po moczeniu w wodzie. Tym bardziej nie wiem jak doczyścic środek bo tam szczota cięzko wchodzi, co innego na zewnątrz. Skoro druciak nie daje rady to może wiertarka z odpowidnią końcówką?
buli1011 Napisano 2 Maj 2012 Napisano 2 Maj 2012 spróbuj autolizy. ja zacząłem przygodę z tą metodą jakiś tydzień temu oceń sam
test_m4a1 Napisano 2 Maj 2012 Autor Napisano 2 Maj 2012 Widziałem Twoje fotki buli, nawet odpisałeś mi raz na maila ale juz drugi niestety nie :) Jak doczyściłeś środek? Czym?
herman1984 Napisano 3 Maj 2012 Napisano 3 Maj 2012 Tak jak napisał Antykor elektroda do środka odwróconego hałera,potem taka szczotka do czyszczenia.Ja taką robię i wychodzi dobrze.
Thomson. Napisano 3 Maj 2012 Napisano 3 Maj 2012 Buli te ciemne miejsca na twoim hełmie to korozja. Hełm nie jest doczyszczony do końca.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.