Skocz do zawartości

kubek z monetą

fabjan_m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,mam pytanie odnośnie oryginalności tej monety . Nie jestem szczególnym znawcą numizmatyki ,ale widziałem kilka monet tego typu - na wszystkich napis Boże Zbaw Polskę" był czytelny , gdy moneta
(położona poziomo) była nominałem do góry ,natomiast w przypadku mojej ,napis jest czytelny ,gdy moneta znajduje się w położeniu nominałem do dołu ,w przeciwnym razie napis byłby do góry nogami".Czy to ma jakieś znaczenie co do oryginalności ,czy to jakiś szczególny egzemplarz.Średnica monety 3 cm, pozdrawiam

Napisano
Na początek sprostowanie - tam jest napisane Krolestwo Polskie" a nie Boże Zbaw Polskę".
Jeśli dobrze rozumiem to awers nie gra z rewersem - nie chcąc dziurawić kubka ktoś ozdobił go dwoma monetami ...?
Napisano
O.k rozumiem, ciężki wieczór dzisiaj ;)
W tamtym okresie w polityce monetarnej nastąpiły małe zawirowania, zmiana projektów, stempli, może to tym tłumaczyć... http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/powstanie.html
Napisano
dzięki kolego ,czyli - jak rozumiem - zdarzały się obydwie wersje, i nie jest to nic nadzwyczajnego ...,kubek jest w moim posiadaniu od 20 lat,i jakoś nigdy na 100 procent nie byłem przekonany co do oryginalości monety, może jeszcze ktoś coś dopowie.
Napisano
Jedne z różnic jakie odnotowują katalogi to brak kreski ułamkowej na awersie, z odwrotką na rancie się nie spotkałem - może rzeczywiście ktoś coś dopowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie