fabjan_m Napisano 28 Kwiecień 2012 Autor Napisano 28 Kwiecień 2012 Witam ,mam pytanie odnośnie oryginalności tej monety . Nie jestem szczególnym znawcą numizmatyki ,ale widziałem kilka monet tego typu - na wszystkich napis Boże Zbaw Polskę" był czytelny , gdy moneta (położona poziomo) była nominałem do góry ,natomiast w przypadku mojej ,napis jest czytelny ,gdy moneta znajduje się w położeniu nominałem do dołu ,w przeciwnym razie napis byłby do góry nogami".Czy to ma jakieś znaczenie co do oryginalności ,czy to jakiś szczególny egzemplarz.Średnica monety 3 cm, pozdrawiam
margor Napisano 28 Kwiecień 2012 Napisano 28 Kwiecień 2012 Na początek sprostowanie - tam jest napisane Krolestwo Polskie" a nie Boże Zbaw Polskę".Jeśli dobrze rozumiem to awers nie gra z rewersem - nie chcąc dziurawić kubka ktoś ozdobił go dwoma monetami ...?
fabjan_m Napisano 28 Kwiecień 2012 Autor Napisano 28 Kwiecień 2012 chodzi mi o rant monety widoczny na 3 foto - jest tam fragment napisu ...
margor Napisano 28 Kwiecień 2012 Napisano 28 Kwiecień 2012 O.k rozumiem, ciężki wieczór dzisiaj ;) W tamtym okresie w polityce monetarnej nastąpiły małe zawirowania, zmiana projektów, stempli, może to tym tłumaczyć... http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/powstanie.html
fabjan_m Napisano 28 Kwiecień 2012 Autor Napisano 28 Kwiecień 2012 dzięki kolego ,czyli - jak rozumiem - zdarzały się obydwie wersje, i nie jest to nic nadzwyczajnego ...,kubek jest w moim posiadaniu od 20 lat,i jakoś nigdy na 100 procent nie byłem przekonany co do oryginalości monety, może jeszcze ktoś coś dopowie.
margor Napisano 28 Kwiecień 2012 Napisano 28 Kwiecień 2012 Jedne z różnic jakie odnotowują katalogi to brak kreski ułamkowej na awersie, z odwrotką na rancie się nie spotkałem - może rzeczywiście ktoś coś dopowie.
algor Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 Moneta wygląda na oryginał. Bardzo ciekawy ten kubek.
sowiejskij Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 Piękny. Jeśli oryginalny, to wspaniała pamiątka z Powstania.
damian. Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 Inny eksponat z cyklu pamiątek powstańczych:http://myvimu.com/blog/eksponat-miesiaca-kubek-patriotyczny-z-monetami/
samter Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 Podobne fanty ma muzeum w ratuszu poznańskim. Bardzo ciekawy i godny pozazdroszczenia przedmiot.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.