Jump to content

Żeton

Nub

Recommended Posts

Posted

Witam.
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego żetonu.
Próbowałem znaleźć go ale jak zwykle z mizernym rezultatem .

Posted
Gdyby było to Spielmarke miałoby taki właśnie napis. Ale nie ma tego napisu więc nie jest to Spielmarke. Fajnie nabić sobie posta co?
Posted
Oj Władziu nie rozumiem twojej bulwersacji z powodu posta samter-a , przecież to jest jedna z odpowiedzi na wątek który założyłem i czy to jest takie warze kto ma ile napisanych postów?
Posted
Szukając podparcia swojej tezy, spiel marki" z mojej kolekcji mają właśnie wyobrażenia zwierząt. Dodam, że przez moje ręce przewinęło się trochę żetonów, także spiel marek" miały różne napisy i różne zwierzęta i nie tylko, często też postacie.
Posted
Faktycznie troszkę mnie poniosło. Przepraszam. Z tymi żetonami to jest tak, że najpierw były Spielmarki do gry w karty i miały one zawsze tan napis i dodatkowo wieniec laurowy lub dębowy. Z czasem dzieci zaczęły się nimi bawić bo jak to one zawsze chcą robić to co dorośli :) No i wtedy producenci (największy to Lauerowie z Norymbergii) zaczęli robić żetony dla nich biorąc przedstawienia z różnych Spielmarek i montując je na jednym krążku. I takie żetony nazywamy Bildermarke. Zauważcie, że nie mają one ani przedstawienia władców ani napisów. Są proste w swojej wymowie bo są robione dla dzieci. Nie wiem czy mam dalej przynudzać :) Ja mam już ponad 500 egz z napisem Spielmarke a do tego kupę Bildermarek i trochę form przejściowych od wcześniejszych żetonów do Spielmarek. Dlatego się tak tu wymądrzam bo troszkę materiału porównawczego zebrałem. Z literatury to jedynie taką pozycję udało mi się zdobyć:
http://www.empik.com/deutsches-kinderspielgeld-aschoff-gunter,prod59816228,ksiazka-p
Posted
Co do Lauerów, to jest o nich trochę napisane w materiałach z sesji numizmatycznej w Nowej Soli, nie pamiętam numeru, chyba w mincerzach i technikach menniczych". Wystarczyło konstruktywnie napisać na początku.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information