Nub Napisano 28 Kwiecień 2012 Autor Napisano 28 Kwiecień 2012 Witam.Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tego żetonu.Próbowałem znaleźć go ale jak zwykle z mizernym rezultatem .
Władziu Napisano 29 Kwiecień 2012 Napisano 29 Kwiecień 2012 To żeton zabawkowy dla dzieci zwany Bildermarke". Trudno powiedzieć czy to wiek XIX czy XX. Pozdrawiam
Władziu Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 Gdyby było to Spielmarke miałoby taki właśnie napis. Ale nie ma tego napisu więc nie jest to Spielmarke. Fajnie nabić sobie posta co?
Władziu Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 Albo wiem! To żeton do zoo bo ma zwierzaki. Albo znak rozpoznawczy członka loży zoofilii! Tak, to na pewno to!
tyfus Napisano 30 Kwiecień 2012 Napisano 30 Kwiecień 2012 Władziu - a ty co właśnie zrobiłeś ?wiesz o czym piszesz, czy piszesz, żeby pisać ?
Nub Napisano 30 Kwiecień 2012 Autor Napisano 30 Kwiecień 2012 Oj Władziu nie rozumiem twojej bulwersacji z powodu posta samter-a , przecież to jest jedna z odpowiedzi na wątek który założyłem i czy to jest takie warze kto ma ile napisanych postów?
heniek1978 Napisano 1 Maj 2012 Napisano 1 Maj 2012 Pisze żeby pisac mam pytanie.Czy jest druga strona medalu?
samter Napisano 1 Maj 2012 Napisano 1 Maj 2012 Szukając podparcia swojej tezy, spiel marki" z mojej kolekcji mają właśnie wyobrażenia zwierząt. Dodam, że przez moje ręce przewinęło się trochę żetonów, także spiel marek" miały różne napisy i różne zwierzęta i nie tylko, często też postacie.
Władziu Napisano 1 Maj 2012 Napisano 1 Maj 2012 Faktycznie troszkę mnie poniosło. Przepraszam. Z tymi żetonami to jest tak, że najpierw były Spielmarki do gry w karty i miały one zawsze tan napis i dodatkowo wieniec laurowy lub dębowy. Z czasem dzieci zaczęły się nimi bawić bo jak to one zawsze chcą robić to co dorośli :) No i wtedy producenci (największy to Lauerowie z Norymbergii) zaczęli robić żetony dla nich biorąc przedstawienia z różnych Spielmarek i montując je na jednym krążku. I takie żetony nazywamy Bildermarke. Zauważcie, że nie mają one ani przedstawienia władców ani napisów. Są proste w swojej wymowie bo są robione dla dzieci. Nie wiem czy mam dalej przynudzać :) Ja mam już ponad 500 egz z napisem Spielmarke a do tego kupę Bildermarek i trochę form przejściowych od wcześniejszych żetonów do Spielmarek. Dlatego się tak tu wymądrzam bo troszkę materiału porównawczego zebrałem. Z literatury to jedynie taką pozycję udało mi się zdobyć: http://www.empik.com/deutsches-kinderspielgeld-aschoff-gunter,prod59816228,ksiazka-p
samter Napisano 1 Maj 2012 Napisano 1 Maj 2012 Co do Lauerów, to jest o nich trochę napisane w materiałach z sesji numizmatycznej w Nowej Soli, nie pamiętam numeru, chyba w mincerzach i technikach menniczych". Wystarczyło konstruktywnie napisać na początku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.