Jump to content
  • 0

cynkowa blaszka

peter.p69

Question

Posted

witam znalażłem to na skraju pola na mapce pisało altes kamp lub coś takiego wygląda na nieśmiertelnik ale nie wiem napisy na blaszce Rg.Sternbo Grundhof 1921 z tyłu jakieś numery ale nie do odczytania może ktoś wie coś więcej

4 answers to this question

Recommended Posts

Posted
http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/zastepczy.html Emisje dominialne. Emisje dominialne funkcjonowały przez kilka stuleci a ich charakter był bardzo różny. Pojawiły się one ok. XVI - XVII wieku i funkcjonowały aż po lata pięćdziesiąte wieku XX, kiedy używano je jeszcze w wielkopolskich PGR-ach. Przypuszczalnie jednak największa liczba emisji przypada na lata 1890-1925.

Pierwotnie pieniądz wewnętrzny w majątkach ziemskich pełnił dwie funkcje. Pierwszą, zasadniczą było zamknięcie obiegu pieniężnego. Pomagało to znakomicie w egzekwowaniu przymusu propinacyjnego tj. obowiązku picia przez poddanego wódki w określonej a dużej ilości z pańskiej gorzelni w pańskiej karczmie (z pańskich butelek które można oglądnąć było u Bareji w filmie Brunet wieczorową porą). Karczma pełniła zresztą funkcje sklepu spożywczego, gdzie za folwarczne żetony można było dokonać stosownych zakupów. Zapewne dodatkową rolą tego pieniądza było utrudnienie zbiegostwa chłopom - to samo co widzimy później w emisjach obozów jenieckich i gett.
wg.opracowania Arkadiusza Gościnnego.
pozdrawiam filip1601.
Posted

witam znalażłem to na skraju pola na mapce pisało altes kamp lub coś takiego wygląda na nieśmiertelnik ale nie wiem napisy na blaszce Rg.Sternbo Grundhof 1921 z tyłu jakieś numery ale nie do odczytania może ktoś wie coś więcej

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information