Skocz do zawartości
  • 0

Meteoryt

nickname

Pytanie

Napisano

Witam. Chodząc z wykrywaczem natrafiłem na ten kamień. Wykrywacz piszczy nad kamieniem na wszystkich trybach. Przyciąga magnez i ma charakterystyczne rudawe plamki. Wszystko wskazywało by, że to meteoryt, proszę o identyfikację.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chodząc z wykrywaczem natrafiłem na ten kamień. Wykrywacz piszczy nad kamieniem na wszystkich trybach. Przyciąga magnez i ma charakterystyczne rudawe plamki. Wszystko wskazywało by, że to meteoryt, proszę o identyfikację.

Napisano
To chyba meteoryt kamienno-żelazny, choć po zdjęciu ciężko stwierdzić, nie jestem ekspertem.
Napisano
wow
skała na fotografii - to gnejs
https://www.google.pl/search?hl=pl&cp=5&gs_id=0&xhr=t&q=gnejs&rlz=1C1GGGE_plPL385&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&ix=sea&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=R7eWT67tA6qo4gS8p-FG&biw=1137&bih=752&sei=TreWT420Hqjj4QTN9uFG

czyli sama w sobie ziemska

a w środku może być coś innego - tylko co"...
Napisano
w czasie moich poszukiwań trafiłem na dwa takie ,, kamienie
1 z nich prawdopodobnie miał w sobie cząstki żelaza ( rudę żelaza ) i dlatego piszczał
2 zaś miał w sobie prawdopodobnie cząstki ,, płytki " srebra, po roztłuczeniu go młotem owe płytki były widoczne.
Są to tylko moje przypuszczenia i sugestie, możliwe że są nie trafne
pozdrawiam
Napisano
Zapomniałem dodać że jego waga wynosi 280g. Ale przecież gnejsy występują w Tatrach, Sudetach i Górach Świętokrzyskich a ja znalazłem to na Mazowszu. Jak inaczej można teraz sprawdzić czy to meteoryt?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie