Krychus Napisano 20 Kwiecień 2012 Napisano 20 Kwiecień 2012 A jak dokupie do alphy 2000 czewke 10 to bedzie lepiej czy tak samo jak na 8 ?!10 koncentryk? Różnica tak mała, że niezauważalna. Jak sam doszedłeś, nie warto.Pozdrawiam, K.
jan-80 Napisano 20 Kwiecień 2012 Autor Napisano 20 Kwiecień 2012 Nic to chyba na 99% kupie fishera f2 :) ale jesli ktoś zaoferuje mi dobry tani sprzet lepszy od tych wszystkich wymienionych to wiadomo co wybiore:)
MilKam88 Napisano 20 Kwiecień 2012 Napisano 20 Kwiecień 2012 Jeżeli chcesz kupić nowy sprzęt to się nie zastanawiaj i bierz F2 tym bardziej, że teraz staniał. Będziesz naprawdę zadowolony. A jeżeli w grę wchodzi również sprzęt używany to poluj na Deltę (najlepiej z cewką DD) lub Proximę choć nie ukrywam, że do 900zł będzie ciężko trafić.pozdrawiam.
jan-80 Napisano 20 Kwiecień 2012 Autor Napisano 20 Kwiecień 2012 Decyzja juz podjeta :) Kupiony fisher F2 !:)No zobaczym mam nadzieje ze bede zadowolony :) :)
KrisssK Napisano 20 Kwiecień 2012 Napisano 20 Kwiecień 2012 Będziesz zadowlony do czasu aż się zorientujesz, że kumple kanarkowcy, tesorowcy itp. kupuja baterie za 3-5zł z Ty będziesz musiał wywalić za każdym razem za komplet dobrze ponad 30zł żeby to chciało przyzwoicie działać :D
jan-80 Napisano 21 Kwiecień 2012 Autor Napisano 21 Kwiecień 2012 Tak tak oni baterie za 5zł i fanty tez tyle warte a ja baterie za 30zł i fanty pozadne taka prawda :):):)
Krychus Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 Będziesz zadowlony do czasu aż się zorientujesz, że kumple kanarkowcy, tesorowcy itp. kupuja baterie za 3-5zł z Ty będziesz musiał wywalić za każdym razem za komplet dobrze ponad 30zł żeby to chciało przyzwoicie działać :D A o akumulatorkach to świat zapominał? Raz wydać 7 dych na komplet ładowarka plus dwa dobre akusie i problem z głowy na rok... Tak tak oni baterie za 5zł i fanty tez tyle warte a ja baterie za 30zł i fanty pozadne taka prawda :):):)Nie ma to jak optymistyczne rozumowanie. Chyba idę kupię wieczne baterie za milion złotych - może wyjmę bursztynową komnatę! Hehehe... Pozdrawiam, K.
MilKam88 Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 Pisałem już w tematach o F2 na temat jego zasilania, ale napiszę jeszcze raz bo widzę, że ciągle jest to przedstawiane jako wielki problem i kosmiczny wydatek. Bowiem wystarczy trochę poszukać, chociażby na allegro bardzo dobre baterie duracell procell 9V można kupić w cenie 4,19zł za sztukę. Ja osobiście jak biegałem z F2 to kupowałem cały blister tych baterii pakowany po 10szt i starczały naprawdę na długo. Nie korzystałem z akumulatorów bo nie widziałem takiej potrzeby. Nie dziwię się, że co niektórzy narzekają i marudzą skoro kupują baterię po 10-12zł za sztukę.pozdrawiam.
jan-80 Napisano 21 Kwiecień 2012 Autor Napisano 21 Kwiecień 2012 Sprawa jest prosta kupić raz za wiecej a pozadnie i mieć spokuj :):) A bursztynowa komnate czemu nie :):):)!!
Wykrywacz17 Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 Ja też mam Fisher'a F2 i jakoś nie widzę problemu z zasilaniem od razu zamówiłem akumulatorki Energizer i po 8h ładowania do 12h są w stanie wytrzymać.Jedyny problem z nimi to że nie wiadomo ile energii zostało,bo z początku padają powoli,a później od razu na jedną kreskę spada,ale w akumulatorkach tak jest.
KrisssK Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 No to skoro nie przeszkadza Wam idiotyczny sposób zasilania jaki jest w F2 (2x9V i to koniecznie alkaliczne) to może też problemu nie stanowi totalna ślepota tej wykrywki na monety znajdujące się w pobliżu stalowych śmieci.http://vimeo.com/40766380No ale jak kto woli - ważne że, jak tam ktoś kiedyś napisał, jest ładny" :)
jan-80 Napisano 21 Kwiecień 2012 Autor Napisano 21 Kwiecień 2012 Kolego KrisssK podejzewamze nigdy fishera wreku nie miałeś i kanarka zachwalć bedziesz!
KrisssK Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 haha, podczas testu do którego podałem linka F2 lewitował samoczynnie w powietrzu a przemiatałem nim za pomocą silnej woli :D
Krychus Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 totalna ślepota tej wykrywki na monety znajdujące się w pobliżu stalowych śmieci.http://vimeo.com/40766380Ten pseudo-test" jest co najmniej badziewny. Ostatnio jakoś obserwuję modę" na testy gwoździa, jakkolwiek miało by to wpływać na to, jak wykrywacz zachowa się w terenie. Chodzi tu o to, że prawdopodobieństwo, iż dany gwóźdź będzie leżał dokładnie na tej samej odległości w terenie, jest bardzo, bardzo niskie, wręcz znikome. Takie testy, jak dla mnie, nie uświadamiają niczego - można prosto wywnioskować, że w Ace są skopane m.in. filtry - i jest to zauważalne; wykrywacz ma problemy z prawidłowym odróżnieniem koloru o niskiej przewodności, od np. średniego, skorodowanego żelaza. W tych samych jednak warunkach, gdzie Ace ma problemy z identyfikacją, F2 zachowuje się bardzo stabilnie, po wycięciu żelaza jest praktycznie głucha cisza na ten metal. Po drugie, w terenie tak naprawdę nie zwraca się uwagi na takie rzeczy - jeśli będzie to duży obiekt stalowy, to na pewno go nie pominiemy, bo F2 zasygnalizuje go jako dobry kolor", co oczywiście jest reakcją normalną; rzadko kiedy się zdarza, aby w lesie czy na polu było więcej elementów żelaznych i śmieci jak dobrych kolorowych celów - aż tak zaśmiecona nasza planeta to chyba nie jest. Jest to oczywiście temat do szerszego wałkowania i omawiania, ale jeśli ktoś będzie opierał się wyłącznie na takich testach, to zapewne wyszedłby na idiotę, bo może się okazać, że żaden wykrywacz nie będzie w stanie idealnie wskazać nam monety wśród stali; lub będzie, lecz dla różnych wielkości stali, a dla tych, dla których nie będzie w stanie, może się okazać, że inny model da radę, itd. w nieskończoność... Proszę sobie zadać pytanie - jak może wpływać teren na maskowanie - i leżące w nim od wielu lat przedmioty, a jak będzie wyglądać maskowanie na kawałku tektury? To tak między nami i tyle ode mnie. Kolego KrisssK podejzewamze nigdy fishera wreku nie miałeś i kanarka zachwalć bedziesz! Miał, bo On ten film kręcił... w każdym razie - może jeszcze go nie opanował :) Pozdrawiam, K.
KrisssK Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 Kol. Krychus ja wiem że kogoś kto jest fanatykiem (w tym przypadku F2) nie da się niczym przekonać. Ale abstrahując od takich spraw jak poprawna identyfikacja, maskowanie, stabilność, zasięg itd. zapytam Cię o tak prozaiczną sprawę jak np. wymiana gniazda słuchawek czy gniazda sondy które jednak czasami trzeba wymienić. Jak to zrobić bez zdemolowania panelu czołowego?W większości znanych mi wykrywaczy jest to prosta naprawa. Wystarczy otworzyć obudowę i wymienić odpowiedni element (gwarancja producenta nie trwa wiecznie) i gotowe.W kanarku można np. przy odrobinie umiejętności dorobić regulacje głośności - też banalna sprawa bo go najnormalniej w świecie można otworzyć. W fisherze jakoś tego nie widzę.
Krychus Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 ja wiem że kogoś kto jest fanatykiem (w tym przypadku F2) nie da się niczym przekonać. Czasami tak bywa, trudno się mówi. zapytam Cię o tak prozaiczną sprawę jak np. wymiana gniazda słuchawek czy gniazda sondy które jednak czasami trzeba wymienić. I w tym momencie odbiegamy już całkowicie od takiego pół-głównego" tematu z kilku postów wcześniej, o samym funkcjonowaniu. Teraz wkraczamy w fazę budowy danych modeli i tego, co w nich lepsze i gorsze w zakresie konstrukcji. F2 można otworzyć bezproblemowo i bez konsekwencji w kwestii zniszczenia panelu - mnie się udało. Trzeba tylko znać sposób. Ja mógłbym tutaj także wymienić wady Ace, jak np. to, że żywica z cewki się wykrusza lub nie ma pierścieni dociskowych na stelażu co doprowadza do luzu, albo i to, że jest źle wyważony. Oczywiście dostanę odpowiedź, że wcale się nie wykrusza, luzów nie ma, a wyważenie można przeboleć, i tak bez końca, lecz... Kolega jan-80 postawił na wg niego słuszny wykrywacz, dlatego nasza dyskusja w wątku, który tak naprawdę można uznać by za zamknięty niczego nie zmieni ani na nic nie wpłynie. Jeśli dyskusja ta miałaby na celu pouczać potomnych", to można śmiało założyć watek F2 vs. Ace", gdzie można będzie się żreć do woli, co lepsze.Nie chcę prowadzić dalej dyskusji w tym wątku na te tematy, to nie ma teraz sensu.Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego, K.
KrisssK Napisano 21 Kwiecień 2012 Napisano 21 Kwiecień 2012 Masz rację - odbiegamy od tematu. Nikt nikogo nie przekona do swoich racji - i dobrze....Jednak my tu gadu gadu, przekomarzamy się, doradzamy a kol. jan-80 robi nas chyba trochę a szaro". Napisał wcześniej:Decyzja juz podjeta :) Kupiony fisher F2 !:)No zobaczym mam nadzieje ze bede zadowolony :) :)i faktycznie można by temat zakończyć gdyby nie to że w ogłoszeniach nadal pisze, że poszukuje wykrywacza - tym razem Proximy.To jak kol. jan-80? Kupiłeś tego F2 czy nie?
jan-80 Napisano 22 Kwiecień 2012 Autor Napisano 22 Kwiecień 2012 Kolego KrisssK cy to istotne co ogłaszam ?! Nie będę kolegów oszukiwał zamówiłem alphe 2000 ! a każdy spyta teraz czemu akurat ja ! z tego co wyczytałem ma mniejsze zużycie baterii i tylko 1x9v a nie dwie osiągami nie odbiega od fishera a ma większe niż Ace jest tańsza ma 5 lat gwarancji nie ma pain pont ale to mi osobiście nie przeszkadza ! Zaryzykowałem i mam nadzieje ze będę zadowolony a do tego czasu gdy nie dozbieram do proximy będę latał nim :) Jak tylko przyjdzie to zrobię zdjęcia ewentualnie jak będzie taka potrzeba założę watek tylko o alphie 2000 i tam będę opisywał jej + i - ale to potem :)Ps. Jeszcze mi zostało kasy na dobra saperkę:):):) Pozdrawiam i szczerze dziękuje tym co wnieśli coś konkretnego do tematu :)Jan-80
KrisssK Napisano 22 Kwiecień 2012 Napisano 22 Kwiecień 2012 Decyzja juz podjeta :) Kupiony fisher F2Nie będę kolegów oszukiwał zamówiłem alphe 2000faktycznie, nie oszukujesz kolegów...
IdeL Napisano 22 Kwiecień 2012 Napisano 22 Kwiecień 2012 faktycznie, nie oszukujesz kolegów...Hehehe, dawno mnie tu nie było - rzeczywiście zabawne... a może smutne nieco.Ludzie się nagadali, OK! Ale komu służy to bujanie autora wątku???Mimo wszystko życzę udanego użytkowania sprzętu (jaki by on nie był :D)IdeL
Cyga Napisano 22 Kwiecień 2012 Napisano 22 Kwiecień 2012 Ja mam F2 i już piąty dzień latam na bateriach i nawet kreska nie spadła, a po 4 godziny spokojnie używam.
jan-80 Napisano 27 Kwiecień 2012 Autor Napisano 27 Kwiecień 2012 Alpha 2000 jest juz u mnie nie chce zachwalać ale nie jest zle jestem zadowolony:)
nowy123 Napisano 5 Styczeń 2013 Napisano 5 Styczeń 2013 witam!jestem zaiteresony kupnem detektora fisher f2 lub tekneticks alpha 2000 ,i mam dylemat ktory wybrac gdyz tutaj nic sensownego nie ma.czytalem ze alpha jest uniwersalna a fisher na kolorek , ale nie wiem czemu tak jest jak zasiegi sa podobne . prosze o plusy i minusy obu wykrywaczy.
SirBadFate Napisano 6 Styczeń 2013 Napisano 6 Styczeń 2013 Jeśli tylko te dwa wchodzą w grę, jak napisałeś, to oba będą dobrym wyborem, w sensie że tak naprawdę niewiele się różnią.Alpha wcale uniwersalna nie jest,to taka okrojona Delta, drobnicowiec, jak Fisher.A wątków o Alphie i F2 masz multum w dziale sprzęt, tam znajdziesz odpowiedzi na pytania które Cię nurtują .
lukasz998 Napisano 6 Styczeń 2013 Napisano 6 Styczeń 2013 według mnie alpha 2000 jest lepiej wyważona
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.