Skocz do zawartości

guzik z Krolestwa Polskiego

Zośka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was,

jest to mój pierwszy post, więc gdyby coś było nie tak, wybaczcie.

Znalazłam taki oto guzik z Królestwa Polskiego. Jak sprawdzić, czy był on złocony, czy to po prostu pożółkłe srebrzenie?

Pytam, bo według Przewodnika dla kolekcjonerów" w Królestwie Polskim złocone guziki nosili jedynie Generałowie Adiutanci. Być może chodzi o Generałów Broni, których według Wikipedii było wtedy ośmiu. Fajnie byłoby móc zidentyfikować właściciela guzika z nazwiska. :)

Napisano
Przewodnik to najbardziej klasyczna lektura dla tych guzików. Utarło się, że takie guziory nosili Generałowie, adjutanci, sztab główny, sztab kwat. gen., oficerowie na reformie, korpus kadetów i administracya wojenna". Były to guziki białe lub posrebrzane (w Królestwie Polskim). Co do generałów, to podobno to są te z zakrzywioną szyją (tak jak Twój). Tylko, że trochę za duzo ich wychodzi jak na same generalskie guziki (sam tez mam taki i kilka z normalna szyją). Dlatego nie do końca wierze w tę teorię:)
Napisano
Masz rację, nie wszystkie z wygiętą szyją to od razu generalskie, ale gdyby ten był złocony, to chyba nie miałby wyjścia...
Napisano
Gratulacje - guziki Massa są bardzo rzadkie. Generalski to raczej nie jest - generalów stać było na srebro i srebro złocone.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki; ucieszyłeś mnie, a jednocześnie sprowadziłeś na ziemię. Miałam nadzieję (w swojej naiwności), że jak ustalę nazwisko właściciela tego guzika, to doczytam, co się działo w miejscu znalezienia. W niewielkiej odległości znalazłam tam jeszcze dwa duże i trzeci malutki, każdy z innego munduru.
Napisano
Przecież ten guzik jest (a raczej był) złocony ;). Wystarczy spojrzeć na rewers. Pokrycie zeszło w ziemi.
Napisano
Super znaleziska Magnus i Mass są bardzo rzadkie a tu jeszcze importowany guzik prawdopodobnie angielski z nieznaną sygnaturą. Czy dobrze odczytałem sygnaturę jako PLATER?
Pozdrawiam
Napisano
Czyli na pewno produkt angielski z reklamowym napisem plated - czyli platerowany. Czy zachowały się ślady srebrzenia lub złocenia?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie