Zośka Napisano 15 Kwiecień 2012 Autor Napisano 15 Kwiecień 2012 Witam Was,jest to mój pierwszy post, więc gdyby coś było nie tak, wybaczcie.Znalazłam taki oto guzik z Królestwa Polskiego. Jak sprawdzić, czy był on złocony, czy to po prostu pożółkłe srebrzenie?Pytam, bo według Przewodnika dla kolekcjonerów" w Królestwie Polskim złocone guziki nosili jedynie Generałowie Adiutanci. Być może chodzi o Generałów Broni, których według Wikipedii było wtedy ośmiu. Fajnie byłoby móc zidentyfikować właściciela guzika z nazwiska. :)
Listopadowy Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Przewodnik to najbardziej klasyczna lektura dla tych guzików. Utarło się, że takie guziory nosili Generałowie, adjutanci, sztab główny, sztab kwat. gen., oficerowie na reformie, korpus kadetów i administracya wojenna". Były to guziki białe lub posrebrzane (w Królestwie Polskim). Co do generałów, to podobno to są te z zakrzywioną szyją (tak jak Twój). Tylko, że trochę za duzo ich wychodzi jak na same generalskie guziki (sam tez mam taki i kilka z normalna szyją). Dlatego nie do końca wierze w tę teorię:)
Zośka Napisano 17 Kwiecień 2012 Autor Napisano 17 Kwiecień 2012 Masz rację, nie wszystkie z wygiętą szyją to od razu generalskie, ale gdyby ten był złocony, to chyba nie miałby wyjścia...
SZZ Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Gratulacje - guziki Massa są bardzo rzadkie. Generalski to raczej nie jest - generalów stać było na srebro i srebro złocone.Pozdrawiam
Zośka Napisano 17 Kwiecień 2012 Autor Napisano 17 Kwiecień 2012 Dzięki; ucieszyłeś mnie, a jednocześnie sprowadziłeś na ziemię. Miałam nadzieję (w swojej naiwności), że jak ustalę nazwisko właściciela tego guzika, to doczytam, co się działo w miejscu znalezienia. W niewielkiej odległości znalazłam tam jeszcze dwa duże i trzeci malutki, każdy z innego munduru.
Zośka Napisano 17 Kwiecień 2012 Autor Napisano 17 Kwiecień 2012 Oczywiście wszystkie z orłem z Królestwa Polskiego.
muslim Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Zośka gratulacje.Może wstawić fotki i bicia pozostałych guzików?
Zośka Napisano 19 Kwiecień 2012 Autor Napisano 19 Kwiecień 2012 Ten mały to biedak, ale myślę, że woda utleniona mu pomoże.
muslim Napisano 19 Kwiecień 2012 Napisano 19 Kwiecień 2012 Piękne.Gratuluje i dalszych sukcesów życze ;]
M40 Napisano 19 Kwiecień 2012 Napisano 19 Kwiecień 2012 Przecież ten guzik jest (a raczej był) złocony ;). Wystarczy spojrzeć na rewers. Pokrycie zeszło w ziemi.
SZZ Napisano 23 Kwiecień 2012 Napisano 23 Kwiecień 2012 Super znaleziska Magnus i Mass są bardzo rzadkie a tu jeszcze importowany guzik prawdopodobnie angielski z nieznaną sygnaturą. Czy dobrze odczytałem sygnaturę jako PLATER?Pozdrawiam
Zośka Napisano 23 Kwiecień 2012 Autor Napisano 23 Kwiecień 2012 Dzięki. Sygnatura to PLATED". Również pozdrawiam serdecznie.
SZZ Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 Czyli na pewno produkt angielski z reklamowym napisem plated - czyli platerowany. Czy zachowały się ślady srebrzenia lub złocenia?Pozdrawiam
Zośka Napisano 24 Kwiecień 2012 Autor Napisano 24 Kwiecień 2012 Srebrzenia, bez najmniejszych wątpliwości. Pozdrawiam
taboon Napisano 24 Kwiecień 2012 Napisano 24 Kwiecień 2012 Gratuluję pięknych guziorów !!!Też znalazłem podobny..muszę odkopać i spojrzeć na sygnowania :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.