eksplor327 Napisano 11 Kwiecień 2012 Autor Napisano 11 Kwiecień 2012 Witam wszystkich poszukiwaczy. Jestem nowy na forum i jeśli chodzi o poszukiwania też. Rok chodze z garrett ace 150 raz z lepszymi ,raz z gorszymi wynikami. Zastanawiam się nad zmianą sprzętu na garrett at pro. Czy jest to dobry sprzęt ,czy za lekko ponad dwa tyś. można kupić coś lepszego? Pozdrawiam i licze na pomoc.
rufa Napisano 11 Kwiecień 2012 Napisano 11 Kwiecień 2012 witam.od stycznia tego roku,mam at-pro i jestem zadowolony z tego zakupu.wczesniej miałem i mam do dziś,ace250 i gti 2500.
eksplor327 Napisano 11 Kwiecień 2012 Autor Napisano 11 Kwiecień 2012 Jak sie spisuje pod wodą ? I jak jest z tym wzbudzaniem bo coś czytałem ,że niektóre wykrywacze mają jakiś defekt z tym związany? Jak to wygląda pod względem zasięgu? Pozdrawiam.
danielw4 Napisano 11 Kwiecień 2012 Napisano 11 Kwiecień 2012 Kupuj i się nie zastanawiaj.Jak chodziłeś z kanarkiem to raczej ciężko będzie Ci się przestawić na dzwięki np.minelaba.Jak dla mnie At pro to dobra maszyna,prosta w obsłudze i zdobrą identyfikacją.pozdr.
eksplor327 Napisano 11 Kwiecień 2012 Autor Napisano 11 Kwiecień 2012 Jak wygląda to szukanie pod wodą ? I czy nadal występują te problemy ze wzbudzaniem się wykrywacza bo czytałem ze niektóre mają taki defekt?pozd.
mariusz1972 Napisano 11 Kwiecień 2012 Napisano 11 Kwiecień 2012 Witam!Podpisuję się pod powyższymi postami Kolegów At Pro i At Gold to odkurzacze na drobnicę a dodatkowa cewka DD 5x8 jest po prostu rewelacyjna na zaśmiecone pola i nie tylko. Polecam!!!
eksplor327 Napisano 11 Kwiecień 2012 Autor Napisano 11 Kwiecień 2012 Dzieki za rady. Co koledzy sądzicie o trybie pro ? Czy ciężko sie go nauczyć? Jak wygląda to szukanie pod wodą?
okrezna5 Napisano 11 Kwiecień 2012 Napisano 11 Kwiecień 2012 Ja chodzę osobiście na trybie pro zero bez dyskryminacji bo i tak kopię na ucho i częściowo ekran pokazuje w przybliżeniu więc dyskryminacji nie używam.Co do szukania pod wodą (brodzenie) jest super spisuje się ekstra używałem tylko na jeziorach nad morzem nie sprawdzałem więc może jest ktoś kto brodził w morzu .
samulb Napisano 11 Kwiecień 2012 Napisano 11 Kwiecień 2012 Ja poczatkowo miałem Ace 250 potem euro Ace, ale ciągneło do lepszych, objechałem Rutusy i x-terrę 705 ale niestety mialy problemy w terenie z dużymi ilościami żelaza. Ostatecznie kupiłem Garreta At pro i szczególnie monety wróciły na miejscówki, wcześniej jakby je wywiało. Myślałem nad xp goldmax, ale gdy poczytałem na innym forum, że pożera dużo prądu i wymaga 8 paluszków to cieszę się, że po niego nie sięgnąłem.A tryb Pro to podstawa szukania tym wykrywaczem, w powietrzu niepozorny jakby słaby zasięg, to w ziemi chyba strata jest minimalna.Jak dla mnie to za tą cenę, to mogli się postarać i zrobić w trybie standart inną częstotliwość np. tak jak ma Euro Ace, wtedy byłyby naprawdę dwa wykrywacze w jednym.
eksplor327 Napisano 11 Kwiecień 2012 Autor Napisano 11 Kwiecień 2012 W jaki sposób najszybciej nauczyć się obsługi tego wykrywacza? Wiem ,że nic nie zastąpi wyjścia w teren ,ale na jakich ustawieniach najlepiej zacząć? Pozdrawiam.
danielw4 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Tryb zero,zapompuj do gruntu i kop stabilne sygnały a najlepij potestuj sobie w powietrzu na różnych fantach i wtedy będziesz miał rozeznanie.Co do wzbudzania to nowe At pro są ich pozbawione.Ja niestety kupiłem z wadą fabryczną,ale jednodniowy serwis pomógł i teraz nie wzbudza się nawet na maksymalnej czułości.
danielw4 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 eksplor327 -o to chodzi w tym wykrywaczu,że nie musisz się go uczyć.Wciskasz On,ustawiasz Pro zero i kosisz fanty.
rufa Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 pro-zero i do 40,wycinam żelazo oraz dźwięk na żelazo.wczoraj znalazłem nim dwa ogniwka łańcuszka,leżące w różnych miejscach na polu,do tego 6 boratynek.miejsce to wcześniej czesałem gti2500.
mariusz1972 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Witam!Jeśli chodzi o ustawienie dyskryminacji na zaśmieconych miejscówkach(takich nie brakuje) ustawiam dyskryminację żelaza na max.28 .Dyskryminacja ustawiona wyżej połączona z pracą na dużej cewce DD skutkuje maskowanie drobnych przedmiotów - sprawdzone w praktyce. Pozdro.
samulb Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Ja używałem do tej pory dykryminacji żelaza 35, i więcej nic nie wycięte. Przy niepewnych sygnałach włączam Iron Audio, ale spróbuję niższej.Moim zdaniem największa zaleta AT pro to identyfikacja. Dyskryminację to w zasadzie mają dobrą wszystkie wykrywacze, bo wyciąć jakieś segmenty zeby nie było sygnalizacji jest łatwo. Natomiast poprawnie identyfikować to niestety nie wszystkie umieją.
mariusz1972 Napisano 12 Kwiecień 2012 Napisano 12 Kwiecień 2012 Witam!Początkowo również ustawiałem dyskryminację żelaza na około 33-35 co skutkowało pomijaniem małych monetek na średnio zaśmiecony polu. Można podkręcić" tak wysoko dyskryminację ale tylko przy pracy z małą cewką gdzie głębokość nie odgrywa aż tak dużej roli a liczy się skuteczność i wydajność.Pzdr.
eksplor327 Napisano 12 Kwiecień 2012 Autor Napisano 12 Kwiecień 2012 Dzieki za rady.Co z wykrywaczami innych firm , czy są jakieś godne uwagi w tej cenie? Pozdrawiam.
rufa Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 mariusz 1972,aby sprawdzić to co piszesz o wycinaniu na max 28,specjalnie kupiłem propointera garreta i wczoraj sprawdzałem tą teorię w terenie.niestety teoria nie prawdziwa.każde wskazanie poniżej 50,kończy się wykopaniem kolorowego śmiecia[czasami bardzo małego].teraz już nikt mnie nie przekona aby kopać coś o wskazaniu poniżej 53,chyba że na bardzo czystym polu.w miejscach gdzie chodzę,na 2 metrach kwadratowych,jest conajmniej 6 sygnałów poniżej 50.dziś też sprawdzałem ta teorię i praktyka wykazała inne zdanie.
Krychus Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Mariusz odniósł się zapewne do AT Gold, w którym wskazania przez różne czynniki mogą być o wiele inne. Pozdrawiam, K.
mariusz1972 Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Witam!Chodziło mi głównie o efekt maskowania i ustawienie dyskryminacji na zaśmieconych polach .W moim przypadku ustawienie dyskryminacji na powyżej 31 skutkuje efektem maskowania. Rufa u mnie znajduję monety na wskazaniach 41 są to np srebrne 3 fenigi Brandenburgia i inne np. maleńkie denarki 41-42 . Wszystko zależy od miejsca gdzie szukasz.Pozdrawiam Mariusz.
mariusz1972 Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Zapomniałem o jednym.Rufa zrób mały eksperyment. Połóż małego denarka lub inne sreberko obok kawałka żelaza i ustaw dyskryminację na 33-35 . Sprawdź wskazania i potem zrób to samo na dyskryminacji ustawionej na 28 zobaczysz różnicę.Po wtóre ustawienie zbyt wysoko dyskryminacji skutkuje również utrata zasięgu w gruncie .Pozdrawiam.
chavez Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 hej mam pytanie a jak wyciąć dźwięk na żelazo a at pro
eksplor327 Napisano 14 Kwiecień 2012 Autor Napisano 14 Kwiecień 2012 Witam. Dzięki za wasze rady.Myślę ,że każdy z was ma rację. Ja At pro już zamówiłem, ma przyjść we wtorek lub środę. Zapowiada się pracowity weekend ;) Sam będę mógł sprawdzić jak to wszystko działa.Pozdrawiam.
Krychus Napisano 14 Kwiecień 2012 Napisano 14 Kwiecień 2012 Po wtóre ustawienie zbyt wysoko dyskryminacji skutkuje również utrata zasięgu w gruncie .Tutaj zmiana z tych 28 na 33 raczej niewiele odetnie zasięgu. Prędzej więcej straciłbyś zmniejszając czułość o 2-3 kreski, niż zwiększając dyskryminację o 5 jednostek... Pozdrawiam, K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.