Michal_kochanek Napisano 6 Kwiecień 2012 Autor Napisano 6 Kwiecień 2012 WItajcie, dzisiaj wyszła mi oto taka monetka. Wydaje mi się że to co widac to jakiś ptak (nie znam sie na tak ,,egzotycznych'' monetach). Wielkość boratynki. Druga cześć monety nieczytelna.Prosze o identyfikacje i pomoc w jaki sposób mogę ją oczyśćić tak aby jej nic sie nie stało?
tyfus Napisano 6 Kwiecień 2012 Napisano 6 Kwiecień 2012 szeląg koronny Jana Kazimierza, popularnie zwany boratynką - i tak nawet w google znajdziesz-pozdro-
Michal_kochanek Napisano 6 Kwiecień 2012 Autor Napisano 6 Kwiecień 2012 Porównuje ja z boratynką i średnio mi te orzełki do siebie pasują. A moze to inna monetka?
Michal_kochanek Napisano 6 Kwiecień 2012 Autor Napisano 6 Kwiecień 2012 Dobra, faktycznie to boratynka ;]
bero501 Napisano 6 Kwiecień 2012 Napisano 6 Kwiecień 2012 Michał mówiłem ci wczoraj :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Boratynka
samter Napisano 11 Kwiecień 2012 Napisano 11 Kwiecień 2012 orzełki mogą średnio pasować, ponieważ było wiele odmian stempli, falsów etc...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.