Skocz do zawartości

Tejon vs CS6MXi

pawcion123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Puma.
Na razie nie mam aż tak dużo wyjść za sobą , więc nie wiem jak to jest do końca względem Sovera.

Waga z akumulatorkami Eneloop 2000mah osłona cewki 2 rzepami do mocowania kabla na sztycy i owiniętymi rurkami taśmą izolacyjną w celach zabezpieczających :) wynosi 1,8kg tak mi pokazywała waga elektroniczna na której sam się ważę :)
  • Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Gleba ciężka gliniasta.

Fanty zakopane na granicy czułości 10", dlatego zaczynam prezentację od 5".

tj:
-Denarek Jagiełły 11cm. a max czułości i z włączonym "IRON VOLUME łapał głębiej, lecz dawał niejednorodny sygnał.Tak samo było z wszystkimi przedmiotami."

-Kolczyk złoty 0,3g 11cm.
-Boratynka 18cm
-Szeląg Ryski Krystyny 18cm.
Napisano
I tak się powinno robić testy w terenie w ziemi a nie jakieś dziwne machanie przed cewką w domu . Ja miałem wiele wykrywaczy zasię super w powietrzu a w terenie człowiek wychodził i sygnały po 10 cm na monetki i zawsze zastanawianie się czy teren do d. czy wykrywka do d. i zawsze wychodziło wykrywacz do d. bo wszystko tracił w ziemi super testy kolega robi i dobrą robotę . Zalecał bym aby koledzy robili podobne testy w ziemi jak to robi Pawocian123.
Napisano
pawcion123 - napisz czy da się cały czas pracować na czułości 10 , z tego co widziałem to masz grunt w automacie - czy po ręcznym dostrojeniu nie będzie głębiej ?
Napisano
Będzie głębiej!
Nie da rady wszędzie łazić na 10.
Nie daleko słupów wysokiego napięcia i na zaśmieconym terenie trzeba zmniejszyć czułość.

Wykrywacz na max czułości daje czasem cichy wysoki sygnał na głębokie śmieci typu gwoździe które nie są w polu zasięgu dla dyskryminacji, jednak są i sprawdzałem każdy taki sygnał.

w 100% okazywał się śmieciem stalowym głębokim.widocznym tylko po odkopaniu lub poprzez zbadaniem pinpointem pinpoint jest statyczny i łapie naprawdę głęboko".

Lub gdy cewka jest w pobliżu innego celu to także zagra cichutko wysokim tonem.

Widać że sprzęt jest ponadprzeciętnie czuły, i trzeba skręcać czułość na śmietnikach.
Napisano
dzięki za odpowiedź , dziś będę miał szanse porównać cs6mxi z moim goldmaxx-em mk1 - będzie chyba film z tego , jak będzie to dam linka , pozdro.
Napisano
trzy monetki zakopane jakiś czas temu:
niebieski kapsel - boratynka na 23cm
biały kapsel - 5 groszy pod dwoma kawałkami cegieł na 25cm
zielony kapsel ( nie widoczny w trawie ) 2 groszy na 27cm
miłego oglądania !!!
http://youtu.be/3W6dOVAMouI
Napisano
miałem Tejona chyba 8 lat temu jednak jestem prawie pewien że sobie z tymi monetkami da radę

Mimo wszystko CS zrobił na mnie pozytywne wrażenie, bardzo dobra jakość wykonania bardzo dobrze wyważony i cena bardzo dobra
Napisano
Też wydaje mi się że Tejon jest głębszy, kolega z nim lata wiec widziałem co nieco.

Trzeba się zastanowić nad Tejonem.
Jest kilka zalet które ciągną mnie do tego sprzętu, szczególnie chory bark :(
Napisano
Dzięki pomocy mojego kolegi zrobiłem testy p[orównawcze Tejona i CS6MXi.

Pierwszy test to porównanie obu wykrywaczy do wyników Xp Goldmaxxa mk1 z filmu szanownego kolegi prymka7

Ziemia ciężka czarna.

Boratynka na 23cm.

-Cs6MXi-popiardywanie od gruntu, nie koniecznie od monety.
-Tejon-cichy i słaby sygnał.

5gr pod 2 cegłami na 25cm.
-CS6MXi-brak sygnału
-Tejon -brak sygnału

2gr na 27cm.

-CS6MXi-brak sygnału
-Tejon-brak sygnału
Napisano
Teraz pora na moje testy.

Kolczyk złoty 0.3g na 15cm.

-CS6MXi-brak sygnału
-Tejon-cichy i słaby sygnał

Denar Jagiełły na 18cm.

-CS6MXi-brak sygnału.
-Tejon-sygnał cichy.

Szeląg Krzyżacki na 25cm.

-CS6MXi-popiardywanie bez żadnych informacji.
-Tejon-sygnał.

1 Marka srebro z 1907r na 25cm.

-CS6MXi-popiard
-Tejon-sygnał

2 Marki srebro z 1899r na 28cm.

-CS6MXi-brak sygnału.
-Tejon-Sygnał
Napisano
Test na maskowanie.

Gwóźdź+ 10gr 1923r.
Gwóźdź na monecie.

CS6MXi.

-przemiatanie w poprzek gwoździa-sygnał
-//- po długości-brak

Tejon

-przemiatanie w poprzek gwoździa-sygnał
-//- po długości-sygnał

nie ma lipy jak to mówi Robert :)
Napisano
Witam.

Niedługo kupuje Tejona.

Gdzie najlepiej kupić osłonę elektroniki?
Jak najtańszą :)

I jakie mam kupić te uszczelki pod pokrętła żeby sie nie przestawiały oringi" czy cuś, i skąd ?

Pozderki.
Napisano
chyba najlepsze osłony to te:
http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-Thesaurus-Control-Box-Cover-Tesoro-Laser-Tejon-Hawkeye-Cortes-/280870978046?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item41653701fe

ale do kupienia tylko na wyspach
Napisano
fajnie by było jeszcze porównać tejona z gmp ale na te same cele w tym samym miejscu i czasie...

mielibyśmy wtedy jasność

może ktoś ma taką możliwość ?
Napisano
nie wiem czy widziałeś...
co prawda różne cewki ale zawsze jakiś pogląd daje

http://www.metalldetektortest.de/tesoro.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie