Rheinlander Napisano 27 Marzec 2012 Autor Napisano 27 Marzec 2012 Witam serdecznie, chciałbym zapytac o następujące zapisy z książeczki wojskowej:1./Inf.Btl.z.b.V.10014./Inf.Rgt.676Bardzo proszę o informację odnośnie losów w/w batalionu oraz regimentu. Na chwilę obecną wiem, że 14/Inf.Rgt.676 w grudniu 1942 roku stacjonował gdzieś we Francji, niestety nie posiadam innych informacji na temat tego regimentu jak również w/w batalionu.Pozdrawiam Rheinlander
jacek1962 Napisano 2 Kwiecień 2012 Napisano 2 Kwiecień 2012 Ten regiment najprawdopodobniej był przydzielony do 57 Dywizji Piechoty w Kotle Czerkaskim styczeń 1944.-dla Rosjan Operacja Korsuńska.I razem z innymi jednostkami niemieckimi przebijał się do swoich .Z 60 tyś uciekła połowa ,między nimi był być może właściciel tej książeczki.Moja rada szukaj przydziałów tego Regimentu do poszczególnych Dywizji,to znajdziesz na niemiecko języcznych stronach.Jak znajdziesz Dywizje to reszta będzie łatwa.Pozdrawiam
Rheinlander Napisano 15 Kwiecień 2012 Autor Napisano 15 Kwiecień 2012 Dziękuję za podpowiedź. Będę szukał według Twoich wskazówek. Zastanawia mnie tylko, dlaczego zarówno wymienionego przeze mnie regimentu jak i batalionu nie można odszukac w netcie. Szukałem już na różne sposoby między innymi na stronie Lexikon der Wehrmacht i nic :(.Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
bjar_1 Napisano 15 Kwiecień 2012 Napisano 15 Kwiecień 2012 Inf.Rgt.676/Gren.Rgt.676http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanterieregimenter/IR676.htmhttp://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Grenadieregimenter/GR676.htm
Rheinlander Napisano 15 Kwiecień 2012 Autor Napisano 15 Kwiecień 2012 Dzięki wielkie za info i link do stronki. Znam trochę niemiecki i z tego co wyczytałem zgadza się na pewno że ów regiment stacjonował między innymi w Le Havre we Francji coś około 40 roku. Nie doczytałem się niestety gdzie był w grudniu 42 r. a tej informacji między innymi szukam (wiem tylko że nadal Francja). Jeszcze jedno - czy ktoś z Was wie coś na temat tego batalionu? 1./Inf.Btl.z.b.V.100. Mnie udało się tylko ustalic, że z.b.V to coś w rodzaju batalionu specjalnego przeznaczenia. Interesuje mnie przede wszystkim II połowa 1939 roku.Za wszelką pomoc bardzo Wam dziękuję i pozdrawiam
jacek1962 Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 O ile chodzi o Dywizje Pancerne temat jest w sumie opracowany./moim zdaniem/ o tyle temat niemieckiej piechoty w anglojęzycznej prasie jest prawie nie znany.To co znalazłem to w recenzji książki o tym Kotle.A że niemieckiego nie znam,to myslę że inni koledzy pomogą.
sowiejskij Napisano 17 Kwiecień 2012 Napisano 17 Kwiecień 2012 Od jesieni 1942 ten pułk uzyskał nazwę 676 pułku grenadierów, wcześniej był to bodajże 332 pułk piechoty, pod koniec 1943 został rozwiązany i wszedł w skład 57 DP, zaś w kwietniu 1944 został na nowo ustanowiony jako 164 pułk grenadierów. Tak podaje ta stronka internetowa.
jacek1962 Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Jedna moja uwaga z informacji mojego żródła ten pułk był tylko podporządkowany 57 Dywizji Piechoty./czyli dywizja ta została wzmocniona tym pułkiem/Wikipedia /czy to żródło?/nie podaje tego pułku jako organicznego 57 Dywizji.Temat ciekawy ale na dzień dzisiejszy nie do ruszenia dla mnie.Ale czekam na ukazanie się paru pozycji książkowych,jak znajdę coś nowego to pociągnę dalej.
sowiejskij Napisano 18 Kwiecień 2012 Napisano 18 Kwiecień 2012 Stronka z podanych linków wypowiada się na ten temat niejasno: jesienią 1943 roku pułk został rozwiązany, a resztki 332 DP zreorganizowane. Nowy pułk zasilił już 57 DP, a w kwietniu 1944 przemianowano go na 164 pułk grenadierów.
Rheinlander Napisano 18 Kwiecień 2012 Autor Napisano 18 Kwiecień 2012 Dziękuje za zainteresowanie tematem.Sporo mi pomogliście bo trochę udało się dzięki Waszym wskazówką nowego odkopac".A wiec jeśli chodzi o 14./Inf.Rgt.676 to udało mi się dowiedziec, że nr 14 to nic innego jak 14 fala(Wellen)mobilizacyjna, natomiast sam Infanterie-Regiment 676 został utworzony 15 listopada 1940 r. w Güstrow. Opisany dośc dokładnie został na tej stronie: http://www.axishistory.com/index.php?id=3909Jeśli jednak chodzi o szlak bojowy to udało mi się jedynie dowiedziec, że Regiment ten był w 41 roku w rejonie Francuskiego miasta Le Havre w górnej Normandii, i że następnie walczył na froncie wschodnim (chyba pod Kurskiem). Niestety nic więcej nie wiem o działalności we Francji (a ten okres najbardziej mnie interesuje)no i co robił na Śląsku w pierwszym okresie od utworzenia.Mam nadzieje że jeszcze coś uda się w tym temacie zrobic i pomożecie.Proszę również o sugestie/ podpowiedzi odnośnie 1./Inf.Btl.z.b.V.100nr 1 to na pewno 1 fala mobilizacyjna z.b.V czyli zur besonderen Verwendung = specjalnego przeznaczenia i niestety nic poza tym nie wiem. Proszę więc o podpowiedź co oznaczało w Wehrmachcie z.b.V i gdzie szukac 100 batalionu specjalnego przeznaczenia.Dziękuje i pozdrawiam
Rheinlander Napisano 22 Kwiecień 2012 Autor Napisano 22 Kwiecień 2012 Rewelacja bjar_1. Super info. Bardzo dziękuje. Może ktoś z Was wie coś o działaniach wojennych we Francji w grudniu 42 r. w okolicach Le Havre, Le Huort lub Ortzlaz St. Romain. Za każdą informację będę wdzięczny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.