Listopadowy Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Z wojskowego lasu, że tak powiem ogólnie. Orzełek bez korony jak LWP, ale z grubej blachy i wzór jakby pod dziewiętnastkę". Może spiłowana korona w czasie wojny lub na początku po wojnie? W jednym miejscu razem był i ten orzełek i pół orzełka i zakrętka od orzełka (tego dużego) Grabskiego z Łodzi.Proszę o ID.Pierścionek raczej damski (na moje paluchy nie wejdzie). Czy znany jest Wam ten wzór?
Listopadowy Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Aha, oprócz orzełka jest uszko obok i to coś nie najlepiej widoczne na zdjęciu to doczepione serduszko:)
vonbromberg Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Orzełek bez korony to najprawdopodobniej produkcja z 1944/5 roku. Znane są egzemplarze takiego orła bez osuniętej korony.
Listopadowy Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Ale ta zakrętka była, że tak napisze dosłownie, z tego samego dołka a firma Grabski w Łodzi chyba działała do IIWŚ tylko.
vonbromberg Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Nakrętka jest od tej tarczy amazonek. Takiego orła jak ten pierwszy znajdziesz w - https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=14083
Listopadowy Napisano 23 Marzec 2012 Autor Napisano 23 Marzec 2012 Po cichu liczyłem, że tak napiszesz. Dziękuję! Czyli to dużo rzadszy orzełek niż 19stka. Chyba rzadszy też niż kurica. Taki trochę przejściowy. Jeszcze wzór wrześniowy, ale już bez korony. Zaraz zaglądam do podanego linku. Jeszcze raz dziękuję.
SZZ Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Porównaj swego orła z orzełkiem po dziadku Louisa.Pozdrawiam
SZZ Napisano 23 Marzec 2012 Napisano 23 Marzec 2012 Firma Grabskiego w pierwszych latach po wojnie działała nadal jako prywatna firma Grabskiego, a w 1947 czy 1948 została upaństwowiona i z mieniała nazwę na Łódzkie Zakłady Guzikarskie, stąd skrót ŁZG na guzikach.
Listopadowy Napisano 23 Marzec 2012 Autor Napisano 23 Marzec 2012 Dziekuję za informacje o Grabskim. Z Luisem już rozmawiałem. Z danielem również. Dostałem tez ciekawy mail. Już wszystko wiem. Świetnie - 44/45.
Falkenbach Napisano 16 Maj 2012 Napisano 16 Maj 2012 Jeżli chodzi o pierścionek.Jest to przykład biżuterii patriotyczno-żałobnej z okresu przed wybuchem powstania styczniowego.Lata 1860-1863.Jeżeli będziesz w Warszawie wstąp do Muzeum Historycznego M.St.Warszawy i poproś o wgląd do eksponatu nr 147/Ph lub 149/Ph - obydwa są identyczne jak twój.Jest tam jeszcze kilka sztuk podobnych z minimalnymi różnicami.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.