j. Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Czy komuś przychodzi do głowy jakie słowa kryją się na tej tabliczce i co znaczą?
Gniewkos Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Der Burgermeisterder hansestadt Danzig.Wirtschaft und Statd(?)Burmistrz miasta hanzeatyckiego Gdańska.Gospodarka i miasto - nie mogę odczytać tego ostatniego wyrazupozdro!
Gniewkos Napisano 22 Marzec 2012 Napisano 22 Marzec 2012 Na końcu Stadt nie jak napisałem Statdpozdro!
j. Napisano 22 Marzec 2012 Autor Napisano 22 Marzec 2012 Dzieki, sam już prawie sobie poradziłem, ale bardzo mi pomogłeś :)Teraz muszę tylko rozwikłać zagadkę jak ta tabliczka się znalazła w Warszawie. Czy to była tabliczka wisząca na urzędzie miejskim? Czy moze gdzieś indziej?Czy proceder przemalowywania tabliczek po wojnie byl popularny i instytucjonalny, czyli czlowiek zdejmowal tabliczki z budynków, przemalowywał i handlował na dużą skalę (w całym kraju)?Domyslam się, że każdy na swoim domu dokonywał takich zmian, ale nie sądziłem, że mogło chodzic o większy handel.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.